Színes Ötletek

a kézügyes blog

Álarckészítés az alapoktól: gipszes maszk készítése a saját arcunkról

Többen is arról panaszkodtatok, hogy azért nem készítetek farsangi álarcot (legfeljebb dísznek), mert a boltban kaphatók egyszerűen nem passzolnak az arcotokhoz. Túl nagyok, túl szűkek, nem látni ki alóla stb. Erre is van megoldás. Házilag is lehet mintát venni saját arcunkról, amelyet utána csodálatosan ki lehet dekorálni. És ez garantáltan passzol majd.

 

Néhány éve volt szerencsém modellt ülni egy álarckészítő tanfolyamon, azaz rajtam mutatta be az oktató a saját arcos maszk készítésének trükkjeit.  Szórakoztató volt, és még a maszk is megvan, csak az emlékezetemet kell leporolni kicsit.

Amire szükség lesz:

  • Gipszes gézpólya
  • Zsíros krém (pl. a "mindenrejó" kékdobozos Nivea) vagy vazelin
  • Széles hajpánt
  • Egy tál víz
  • Esetleg még egy ember (könnyebb, ha más teszi fel a gézt, de egyedül is el lehet készíteni)

A gézpólya 3 méteres tekercsben kapható, ez a mennyiség bőven elég lesz egy archoz. A gézt vágjátok fel vékony csíkokra (kb. 2x5 cm). Az arcotokat vastagon be kell krémezni, mert a végén így majd könnyebben lejön a megszilárdult maszk. A hajatokat rejtsétek el a hajpánttal, nehogy úgy járjatok, mint én (elég nehéz utólag kimosni az odaszáradt gipszet).

Tehát, ha van egy segítőd, akkor helyezkedj el kényelmesen (most legalább 20 percen keresztül nem nagyon fogsz mozogni), úgy, hogy a fejed hátra tudd dönteni (relax székek előnyben!). A gipszcsíkokat mártsátok a vízbe (vagy a segítőtök ugye), egy picit csöpögtessétek le, majd fel lehet simítani az arcra. Mindig simítani kell, hogy az eredmény is egyenletes legyen. A következő gézt úgy tegyétek fel, hogy valamelyest fedje az előzőt (és így tovább). A szemeket és a környékét hagyjátok szabadon, hiszen ki kell majd látni a maszk alól. 

 

A száj és az orr közül is ki kell hagyni valamelyiket, hiszen levegőt venni kell. Esetemben, mint látjátok, az orr maradt ki. De lehet készíteni pl. félárarcot (bauta stílusú maszk), vagy szemmaszkot is. Ez nyilván függ az alkalomtól is, hogy hol fogod viselni. A csíkokat kb. 10-15 perc alatt fel lehet pakolni, ezután meg kell várni a száradást (+10 perc). Ez idő alatt ne mozgassátok az arcotokat (persze, ilyenkor az ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy röhögésben törjön ki, de azért módjával...) Amikor érzitek, hogy már kezd megkötni, óvatosan lehet kopogtatni kívülről, majd -hogy könnyebben lejöjjön- kezdjétek el mozgatni az arcizmaitokat. A külső peremet, illetve nyílások széleit még kell erősíteni gézzel, ezután még érdemes egy éjszakát hagyni száradni. 

 

Ha elég ügyesek voltatok, akkor kellően sima lesz a felület ahhoz, hogy bármilyen díszítési technikát alkalmazzatok. Ha nagyon érdes és egyenetlen, finoman át lehet dörgölni csiszolópapírral, de még így is előfordulhat, nem lesz teljesen egyenletes. Ez nem a ti hibátok, maga a technika ilyen. Ettől még sokféleképpen lehet díszíteni, valamilyen textillel (pl. bársonnyal) is be lehet vonni a teljes felületet, így rejtve marad a felszín.

Legközelebb a színekkel és a díszítési technikákkal folytatom.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr453602204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H. Viki · http://vikikezimunkai.blog.hu/ 2012.02.24. 19:15:43

Nagyon jó az ötlet, csak félek nálunk nem lehet ilyen gézt kapni :(

kreablogger 2012.02.24. 19:20:49

@Demetreia: Szia! Gyógyszertárban próbáltad? (nem tudom merre laksz, de én kisvárosban, és nálunk ott lehet kapni). Vagy neten lehet rendelni, ez a másik megoldás. (pl itt: szinesotletek.hu/gezpolya-gipszpolya-alarckesziteshez-3mx8-cm)

H. Viki · http://vikikezimunkai.blog.hu/ 2012.02.24. 20:30:41

Nem tudom, de ha megtörténik a végső elhatározás hogy szeretnék egy ilyet csinálni, akkor majd megérdeklődöm a gyógyszertárban, köszi a tippet! :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.02.28. 16:23:23

Mivel érdemes a gipszet festeni, hogy ne fakó színeket kapjunk?

kreablogger 2012.02.28. 17:26:35

@Dr.Wan_mikrohullámú_sütőtök?: Akrilfestékkel erőteljes színeket kapsz. A titka, hogy érdemes alapozni (akár fehér akrillal, akár más vízbázisú alapozóval), mert a gipsz önmagában nagyon porózus felületű, és magába szívja a festéket (ezért a fakóság). Illetve a festékek minőségétől függően előfordulhat, hogy több rétegben kell felkenni az adott színt. Ez a maszkom is gipszből van (szinesotletek.blog.hu/2011/01/26/farsangi_alarc_tim_burton_vilagabol), és szép hangsúlyosak a színek.

Karsai Zoltan 2015.10.14. 15:09:23

Pay day 2 jatekrol valaki csinalna videot maszk keszitesrol

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása