Színes Ötletek

a kézügyes blog

Báli szezon: Csodálatos velencei maszkok

Az aprólékosan kidolgozott velecei maszkokat csupán nézegetni is öröm, és én nem is tudok ellenállni nekik. Finom, kecses formák, lenyűgöző minták, pompázatos tollak, ragyogó színek, ruccanjunk le -még ha csak gondolatban is- egy kicsit Velencébe és nézegessünk klasszikus maszkokat.

 

A karnevál gyökerei egészen a ókori Dionüszosz-ünnepekig nyúlnak vissza, ez az ünnep rendíthetetlenül vészelte át a középkor komor századait, diadalmasan virágzott a
reneszánsz és a barokk idején is. Engem leginkább maga a maszkkészítés érdekel, ez pedig Velencében a mai napig elismert szakma. A maszkkészítő mesterek merítenek a görög színházi maszkokból, a commedia dell' arte karaktereiből, a nagyurak divatos viseletéből. Meseszerűek, titokzatosak és elbűvölők, mint maga a város, ahol születtek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik legismertebb forma: bauta maszk

Ennek a félálarcnak az előnye, hogy kényelmes, hiszen viselője ehet-ihat kedvére a karnevál idején, miközben inkognitóját is megőrzi. 

 Egy másik tipikus velencei maszk a pestisdoktor

 A pestisdoktor maszk a velencei pestisjárvány idején viselt védőöltözet emlékét őrzi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harlequin jellegű maszkok
 
A Harlequin maszkok tradicionálisan fekete és piros színűek, Harlequin a Commedia dell’arte jellegzetes figurája.

 

 

 

Columbine jellegű maszkok

A Columbine maszkok általában ezüst- vagy aranyszínűek, tollakkal és kristályokkal díszítik, jellegzetességük, hogy szemmaszkok, azaz az arcot csak félig takarják. 

Egyébként nem olyan nagy ördöngösség saját kezűleg velencei hatású maszkot készíteni, fontos viszont a megfelelő alapanyagokat használni egymással harmonizáló színekben, és tudnunk kell, mi mire használható. Melyik festékkel milyen hatást érhetünk el, milyen madártollat válasszunk, illetve milyen kiegészítőkkel (csipke, zsinór, strasszkő) dobjuk fel a munkánkat. Mindezekben szeretnék nektek segítséget nyújtani, így a következő héten csupa álarckészítéssel kapcsolatos fortélyt fogok megosztani.

Farsangi készülődéshez kellékeket és a felhasználásukkal kapcsolatos további kreatív ötleteket találtok ezen az oldalon.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr123573146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bornemissza.zsolt · http://www.online-szallas.com 2012.01.19. 11:08:00

Nagyon szép álarcok, régóta vágyok már egyre. De az egész blog nagyon jó kivitelű, öröm böngészgetni a különféle érdekes és kreatív dolgok között.

Visszatérve a velencei karneválhoz ami nemsokára kezdődik, néhány mondatot itt olvashattok a történetéről: velence-olaszorszag.blogspot.com/2012/01/velencei-karneval.html

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása