Színes Ötletek

a kézügyes blog

Karácsonyfadíszek só-liszt gyurmából

A só-liszt gyurmázás sokkal több lehetőséget rejt, mint amire óvodáskorunkból emlékezhetünk. Ajánlom nektek is, mert egyrészt pillanatok alatt össze lehet dobni házilag, másrészt egészen komoly, "felnőttes" dolgokat is ki lehet belőle hozni, én egyre jobban szeretem! Eljött az ideje, hogy  megdézsmáljuk a gyerkőcök készletét!

  

Az alaprecept igazán egyszerű, fél pohár só, fél pohár víz, és egy pohár liszt. Ehhez lehet még adagolni 1-2 evőkanál olívaolajat (ettől kevésbé morzsolódik), de valahol olvastam, hogy glicerint is lehet olaj helyett használni. Az egészet robotgéppel a legegyszerűbb összedolgozni.

mixing-bread-dough.jpg 

 Ezután -akár egy normál tésztát- nyújtani kell igény szerint.

rolling-dough-for-ornaments.jpg

 

Karácsonyfadíszekhez valóban a legkézenfekvőbb megoldás a sütiszaggató, különösen, ha ilyen vagy hasonló csodák vannak az ember lányának birtokában:

cutting-out-dough.jpg

 

Nekem a jelenlegi készletem három girbegurba pogácsaszaggatóból, illetve néhány használhatatlan műanyag formából áll (ez utóbbiak minden évben megtalálnak női magazinokhoz csomagolva), de határozott célom, hogy idén be fogok szerezni pár használható és formás darabot.

A sütés előtt még van egy fontos teendő, ne felejtsünk el lyukat szúrni a későbbi akasztáshoz. Ehhez egy szívószál tökéletes.

A sütés ideje eléggé változó lehet, a kisebb és vékonyabb darabok előbb kiszáradnak, vaskosabbaknak órák kellenek. Az apróbb darabok a fűtőtesten is kiszáradnak.

Dekorálni is lehet, filctollal, akrilfestékkel, lakkal, csillámporral, ízlésünk és kézügyességünk szerint.

A só-liszt gyurma egyetlen hátránya szerintem, hogy száradás közben sokszor bereped, és bármilyen finom sóból készül, azért kissé szemcsés maradhat. A levegőn száradó modellezőanyag tökéletesen egységes, nem reped (tuti, mert használom ezt is), és gyönyörű hófehér. Ünnepeket táján azért meg szoktam kockáztatni egy csomaggal, visszacsomagolva eláll, nálam sosem nem száradt ki, farsangkor meg úgyis felhasználom a maradékot!

decorating-salt-dough-ornaments.jpg 

Forrás: Katy Elliott

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr793432705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manya48 2011.12.03. 10:55:28

Karácsonyi gyertyatartó is készíthető így, a talpa egy kivágott nagyobb sütiforma, rajta egy kisebb, amibe a legkisebb pogácsaszaggatóval készíthetjük el a gyertya tartásához a lyukat. A két darabot külön szárítjuk, aztán ragasztópisztollyal összeragasztjuk, és dekoráljuk.

Programajánló

id_48_crw_allgemein_banner_300x250px_en.jpg

Aktuális

karacsonyi_banner.jpg

Ünnepi ajánló

szines_otletek_blog_banner.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása