Színes Ötletek

a kézügyes blog

A felújítás felújítása - Csempefestés a gyakorlatban

decor_20240903_142403_0000.png

Sokan kérdeztétek tőlünk korábbi, csempefestésről készített beszámolóinkkal kapcsolatban, hogy a Dulux Simply Refresh 2in1 Csempefestékével, alapozás és mindenféle különleges előkészítés nélkül végzett felújítás mennyire lehet tartós, hogyan takarítható, mennyire vehető igénybe a felület, kinek ajánlható egyáltalán ez a megoldás? Ezek alapján úgy gondoltuk, érdemes készítenünk egy cikket arról is, mire érdemes figyelnünk a kivitelezést követően, idővel milyen hibákra számíthatunk és hogyan javíthatók azok. Visszamentünk tehát egy kis utómunka erejéig a több mint két éve, egy hétvége alatt átfestett fürdőszobába! Azért is választottunk ezt, mert itt normál, családi igénybevételnek van kitéve a falfelület, ellentétben azzal, ami ugyan egy évvel korábban, de egy nyaralóban készült, ahol éves szinten csupán néhány hétig használják a helyiséget az ott tartózkodók. Részletek a folytatásban!

Az eredeti hidegburkokat első festésének lépéseit ezúttal nem részletezzük, hiszen ebben a cikkben kifejezetten a korábban már festett felületen, használat közben kialakuló sérülések javítására koncentrálunk. De ha éppen csempefestés előtt álltok, és mindenre kíváncsiak vagytok ezzel a nagyon könnyen használható alapanyaggal és a rátok váró munkálatokkal kapcsolatban, olvassátok el a bevezetőben is említett cikkeket!

Tehát adott egy napi használatban lévő fürdőszoba, ahol több tényező is indokolta, hogy a teljes körű felújítás helyett csempefestéssel kapjon a helyiség új - és még akár évekig élvezhető - külsőt, amihez a Dulux Simply Refresh Csempefesték tiszta fehér színét választottuk. 

1_301.jpg

Az eltelt két évben a család legkisebb, ovis korú tagja az átlagos igénybevételen túl további kihívások elé is állította a felületet, amiket talán nem kell részleteznünk kisgyermekes olvasóink számára. Ennek ellenére a festett felület a fürdőkád feletti terület kivételével a fürdőszoba minden falán makulátlan, sehol sincs rettegett festéklepattanás, karcolódás vagy kopásfolt. Ugyanolyan szép selyemfényű fehér, mint festéskor. 

Takarítás

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a festett csempék esetében - sőt, környezetvédelmi szempontból szerintünk úgy általában is - célszerű kerülnünk az agresszív vegyszereket! A felület a gyártói ajánlás szerint ellenáll az enyhe háztartási tisztítószereknek is, tapasztalataink szerint pedig nyugodtan használhattok mosószódás melegvizet is a zsíroldáshoz, ecetes és/vagy mosogatószeres vizet az általános tisztításhoz, vízkőoldáshoz. Mondanunk sem kell, hogy a fém dörzsit és rokonait viszont el kell felejtenünk, ha egy ilyen finom bevonat takarításához látunk - de talán ez nem is baj. 

5_253.jpg

A kádhoz visszatérve 

A festett felület leginkább ott sérülékeny, ahol többet ázik, akár meg is áll a víz rajta, nem véletlen tehát, hogy a kád közvetlen közelében apró lepattanások, foltok, a csaptelep környékén pedig a zuhanyfej okozta karcolások csúfították el az egyébként egységes fehérséget. 

3_280.jpg

Tipp! Sokat tehetünk azért, hogy festett csempéink sokáig szépek maradjanak, ha fürdés, zuhanyzás után egy puha ronggyal szárazra törüljük őket. Ezzel egyúttal azt is megakadályozhatjuk, hogy a vízkő megtapadjon a felületen.

Aggodalomra akkor sincs ok, ha mégis sikerült kicsit lelaknunk a vizes falat, pláne nincs szükség a fürdőszoba újbóli teljes festésére. Elég egy gyors kozmetikázás, amit akár egy szabad délutánon el is végezhetünk egy darabka finom csiszolópapír, meg egy kevés festék felhasználásával.

Fontos! A most javított fal korábban is Dulux Simply Refresh Csempefestékkel lett festve. Ha hagyományos zománcfestékkel bevont csempétek van, vagy olyan lakásba költöztök, ahol nem ismeritek a csempefestés múltját, ez az eljárás nem biztos, hogy nektek való, hiszen az oldószeres festékek nem feltétlenül kompatibilisek ezzel a speciális, vizes bázisú alapanyaggal. Ebben az esetben készítsetek próbafestést egy nem látható felületen!

4_262.jpg

Hibajavítás gyorsan és egyszerűen

Lehet, hogy könnyen kitaláljátok, milyen egyszerű a kopott részek javítása: pont mint az első festés! Először is tisztítsuk meg minden szennyeződéstől a javítandó felületet! Ezután következhet a finomcsiszolás. A lepattogzott festéket távolítsuk el, ezen a területen lehetünk egy kicsit alaposabbak is, de nincs szükség mélycsiszolásra, inkább csak mattítsuk a felületet a könnyebb tapadás érdekében. Ha a foltok szélei nagyon látványosak, óvatosan csiszoljuk össze azokat a fal síkjával! Portalanítsunk, tiszta vízzel öblítsük le és hagyjuk megszáradni!

Tipp! Érdemes faltól falig kijelölnünk egy szakaszt, mivel ha nem azonos síkban javítunk, az esetleges színeltérés sem lesz észrevehető. A festeni nem kívánt részeket takarjuk maszkolószalaggal. Ha vannak, a belső sarkokról se feledkezzünk meg!

(Egyébként kíváncsiságból belejavítottunk egy kevésbé látható helyen csak úgy, egy csempe közepén, és ott sem látszott semmilyen különbség régi és új festés között.)

6_210.jpg

Ezután jöhet a festés! A megszokott módon, kis méretű flockhengerrel vittünk fel két réteg festéket. A száradási idő csupán csak 1-4 óra, addig körülnézhettek, van-e más javítanivaló. Mi persze találtunk, ami nem volt más, mint egy instant bútorfestésünk történetének főszereplője, egy fiókos fürdőszobaszekrény. 

8_159.jpg

A szekrényke tetejére a szokásos takarítási eljárással nem eltávolítható, ismeretlen eredetű foltok kerültek, talán kislányunk alkotói fejlődésének fekete korszakából, amiket gyorsan el is tüntettünk. Finomcsiszolás után kétszer legurítottuk a már korábban is használt festékkel, amiből szerencsére maradt egy kevés egy másik projekt után. Akárcsak a csempe esetében, elegendő a javítandó részt festeni, nincs szükség az egész bútor átvonására! (Szemfüles olvasóink láthatják, hogy sokat emlegetett munkatársunk, Bertalan valóban ott segít, ahol csak tud! Ha mással nem, puszta jelenlétével.)

Nagyon látványos előtte-utána galériával ezúttal nem illusztrálhatjuk a beszámolót, hiszen fehér csempét festettünk fehérre, és a helyiség berendezésének elemei sem változtak, de elhihetitek nekünk, hogy a "felújítás felújítása" után a fürdőszobába lépve igazán feltűnő a megújult, letisztult egységesség és a foltmentes tisztaság. Ha eddig a hibajavítás sikerével kapcsolatos dilemma tartott csak vissza attól, hogy csempefestésre adjátok a fejeteket, reméljük, segíthettünk ennek feloldásában!

Fontos! Sokszor felmerül a témával kapcsolatban, ezért is itt kiemeljük, hogy a csempefestés egy ideilenes megoldás, ami bár megfelelő ápolás mellett sokáig szép marad, nem állítható versenybe egy fürdőszoba vagy egy konyha teljeskörű felújításával és átburkolásával. Tehát azoknak ajánljuk, akik bármilyen ok miatt nem ezekben, hanem saját kezűleg is egyszerűen elvégezhető, bontásmentes, hulladékszegény, költséghatékony optikai tuningban gondolkodnak, és számításba veszik azt, hogy esetleg néhány hónap vagy év után festett felületeik javításra szorulnak. Ha belegondolunk, ez egy festett fal esetében sincs másképp, ugye?!

7_182.jpg

Ha van még kérdésetek a csempefestéssel vagy felület utóéletével kapcsolatban, tegyétek fel bátran itt vagy a Facebook-oldalunknak írt privát üzenetben, ha tudunk, válaszolunk vagy utánajárunk!

A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokról szóló legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok.
Ha tetszett a cikk, kövessetek minket PinterestenTikTokon,
Facebookon és Instagramon is, hogy semmiről ne maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918476457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása