Színes Ötletek

a kézügyes blog

Barátunk, a Föld - Környezettudatos foglalkoztatókönyv a Móra Kiadótól

1000x522_blog_cover_20240702_160912_0000.png

Júniusban jelent meg a Móra Kiadó gondozásában Barátunk, a Föld – Az én különleges bolygóm címmel egy olyan foglakoztatókönyv, ami a maga nemében több szempontból is kivételesnek számít a hasonló kiadványok között. És ennek kapcsán, mintegy bevezetőként hadd meséljünk el egy történetet.

Tudjuk, sokkal egyszerűbb (lenne olykor) szkeptikusan legyinteni, mert mit tehetünk személyes szinten a környezetszennyezéssel meg a klímaváltozás hatásaival szemben, és mit számít néhány, akár évekig is használható, textilből készült bevásárlótáska csak egy repülőút környezeti lábnyomához képest? Ugyanakkor a jó vagy rossz példák hatása vitathatatlan, gondoljunk csak arra, milyen gyorsan válik illegális szemétlerakó bármelyik autóspihenőből, ha valaki ledönti az első dominót egy kimustrált tévével, hűtőszekrénnyel, és aztán hogy lesz ez már-már szomorúan természetes látvány úton-útfélen, mert – legalábbis Magyarországon egyre inkább - hozzászokik a szemünk.

A másik oldalon pedig ott a tapasztalat, hogy nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen akár egy középső csoportos óvodás is felcsattanhat a buszmegállóban a kukától pár méterre szétdobált szemét láttán, hogy

„Ennek nem örül a Föld!”

Úgy látszik, van némi hatása a hasonló témájú, kicsiknek szóló ovis előadásoknak, meg annak is, ha mi magunk igyekszünk figyelni bizonyos alapvető dolgokra. Eddig a valószínűleg sokatok által szintén megtapasztalt személyes kitekintés.

A nyári szünet több októl is kitűnő alkalom arra, hogy szóba kerüljön a környezettudatosság, hiszen ilyenkor rendszerint többet utazunk, utazás közben pedig egyrészt sok mindent látunk, másrészt több időnk marad a beszélgetésre, aminek a kiindulópontja bármi lehet a biciklizéstől az út mellett, a mező fölött szitáló vércsékig. És persze segítenek a játszva tanulásban az olyan kiadványok, mint repapírból, növényi tinta felhasználásával készült Barátunk, a Föld, ami az olyan szórakoztató, kreativitást és kézügyességet egyaránt fejlesztő játékok, mint a saját ökoház építése kipattintható elemekből, vagy az időjárás-kerék készítése mellett gyerekek számára is érthető módon magyarázza el, mi az a klímaváltozás, az üvegházhatás. Emellett a hétköznapokban is bármikor alkalmazható tippeket is kapnak a kis olvasók, hogyan mérsékelhetjük például saját energiafogyasztásunkat, mit tehetünk a fenntarthatóságért, és milyen pozitív példákat láthatunk világszerte az ezzel kapcsolatos innovációkra.

Az A4-es méretnél kicsit nagyobb, de bármilyen hátizsákban könnyen elférő, több mint 200 matricát, kipattintható elemeket tartalmazó, Scott Barker kedves, színpompás rajzaival illusztrált kiadvány Szegedi Róza fordításában látott napvilágot néhány hete, és bár elsősorban a 3 év feletti korosztálynak ajánlott, kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt érdekes, hasznos olvasmány lehet, és persze jó lehetőség a játszva tanulásra, a tartalmas közös időtöltésre.

A könyvről készítettünk egy lapozgatós videót kedvcsinálóként, amit sok szeretettel ajánlunk mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt, vagy „csak” egy olyan szórakoztató, mégis gondolatébresztő kiadványt keres, amivel el is játszhatnak a gyerekek a nyaralás és a szünidő alatt, és még sok helyet sem foglal az utazótáskában.

További információk a Móra Kiadó weboldalán és közösségi felületein!

Ahogy megszokhattátok, a könyvajánló mellé játékot is hozunk! Ha szeretnétek megnyerni ezt a szép és hasznos foglalkoztatót, írjátok meg nekünk 2024. július 15-én éjfélig a Facebook-oldalunkon közzétett poszt alatt, hogy ti milyen apró lépéseket tesztek meg alkalmanként vagy rendszeresen környezetünk védelme érdekében, és miben tudnak részt venni a gyerekek is, valamint ajánljátok valakinek a játékot, aki szerintetek szintén örülne egy ilyen témájú kiadványnak. 

"A BARÁTUNK, A FÖLD" NYEREMÉNYJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYZATA ÉS ALAPELVEI

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

A jelentkezés beküldési határideje: 2024. július 15. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

Az eredményhirdetés időpontja: 2024. július 16. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.

A játékban nem vehetnek részt a Móra Kiadó és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik hozzá.

A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618439347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

mv-300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása