Színes Ötletek

a kézügyes blog

Mikor éri meg megyei matricát váltanom?

szo_autopalyamatrica_hu_pic01.jpg
Heteken belül itt a nyár, és vele a jól megérdemelt szabadságolási szezon, amikor jellemzően többet utazunk országhatárokon belül is egy-egy fesztiválra, belföldi nyaralásra, vagy épp baráti összejövetelre. Ha autóval indulunk útnak, az útvonaltervezés során érdemes több szempontot is figyelembe vennünk, hiszen sokszor olyan pontokon is csökkenthetjük az útiköltséget, amire korábban nem gondoltunk.

Az autópályamatricák kínálatának viszonylag új eleme a vármegyékre szóló engedély, melyekkel még inkább optimalizálhatóvá válnak az útiköltségek. Ez a megoldás természetesen nem mindenki számára ideális, de az autósok egy jelentős része profitálhat belőle.

szinesotletek_blog_hu-autopalyamatrica_hu-kep1-amegyeimatricakhamarakinalatnepszeruelemeivevaltak.jpg

A megyei matricák hamar a kínálat népszerű elemeivé váltak

Bővülő matrica paletta

Az autópályák használata lényegében a kezdetektől fogva útdíj fizetéséhez kötött, ám ez világszerte egy abszolút bevált metódus. A sztrádák állapotának megőrzése, a karbantartási munkák, javítások és az általános, mindennapi fenntartás ugyanis költségekkel jár, melynek egy részét a közlekedők kénytelenek leróni. Cserébe azonban biztonságos körülményeket és gyors haladást nyerhetnek, mely persze forgalomtól függően változhat, de az autópályák minősége biztosított.

Az utóbbi időben a vásárlói igényekhez alkalmazkodva új típusú matricák is megjelentek a piacon, ezzel tágítva a közlekedők lehetőségeinek horizontját. A hagyományos 10 napos, havi és éves országos matricák mellett megjelentek a vármegyékre szóló éves bérletek, illetve az egynapos matricák is. Utóbbival kapcsolatban még kevés a tapasztalat, ám a vármegyei engedély abszolút beválni látszik. A megyei matrica az autopalyamatrica.hu rendszerén keresztül is beszerezhető, még egyszerűbbé téve az elindulást.

Miért éppen megyei?

A megyei matrica megjelenése óta az egyik legnépszerűbb típus a kínálatból. Az ilyen engedélyek lényege, hogy kedvezőbb áron, egy vagy több vármegyére válthatjuk meg a matricát. A megyei matrica tehát azoknak lehet igazán kedvező megoldás, akik gyakran, akár napi szinten közlekednek autópályán és teszik ezt egy viszonylag fix útvonalon, melyre elegendő egy vagy több megyei matrica.

Ennek alkalmazása igényel némi tervezést, hiszen kellemetlen lehet, ha átlépünk egy másik vármegyébe, ahová nem rendelkezünk matricával. A büntetés elkerülése érdekében tehát tájékozódjunk és a legrövidebb útszakasz esetében is szerezzük be a megyei matricát! Mivel ezek az engedélyek éves érvényességgel rendelkeznek, érdemes összevetni őket az országos éves matricákkal is, hiszen adott esetben akár utóbbi is megérheti az útvonaltól és az utazás gyakoriságától függően.

szinesotletek_blog_hu-autopalyamatrica_hu-kep2-haviszonylagfixutvonalonkozlekedunkamegyeimatricakalegkedvezobbek.jpg

Ha viszonylag fix útvonalon közlekedünk, a megyei matricák a legkedvezőbbek

Országos és helyspecifikus megoldások

Az éves országos és megyei matrica összevetésben az a legcélszerűbb, ha konkrét példát hozunk. Az M3 és M35 autópályák Budapesttől Debrecenig tartó szakasza négy vármegyét is érint. Ez esetben tehát legalább négy megyei matrica vásárlására lesz szükség, mely nagyjából 26.000 forintos költség. Ezzel azonban egész évre megvehetjük a matricánkat az adott útvonalra. Így tehát ha tudjuk, hogy jellemzően csak ezen a szakaszon közlekedünk, mindenképpen ez a megoldás éri meg jobban.

Egy éves országos bérlet ugyanis valamivel több, mint 57.000 forint, ami több, mint nyolc megyei matrica árának felel meg. Így ha valaki viszonylag fix útvonalon használja az autópályákat, a megyei matricák megvásárlásával könnyebben a pénzénél maradhat. Az időnkénti kitérők és más utak esetében pedig nyugodtan alkalmazható az 1 napos vagy 10 napos matrica is. A megyei matrica tehát elsősorban azok szól, akik jól bejáratott utazásaik költségeit csökkentenék hatékonyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2018405003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.05.15. 21:50:39

Illenék leírni, hogy nem gond ha átlépünk egy szomszéd megyébe - feltéve ha ott csak az első lehetséges kihajtási pontig vesszük igénybe az autópályát. Részletes tájékoztatást ad pl. a www.utdij.hu/megye/megyei-matricak-teruleti-ervenyessege.pdf Jó utat !

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása