10 Bullet Journal ötlet diákoknak, avagy sulikezdés személyre szabott naplóval

2023.09.02. 12:00 andy_cube

0_135.jpg

A Rajzshop.hu-val közösen indított sorozatunk előző fejezetéből megtudhattátok, mi is az Bullet Journal, más néven kreatív napló, hogyan és egyáltalán miért érdemes belekezdeni, és gyűjtöttünk pár hasznos tippet is, ami jól jöhet akár a tervezés, akár az eszköztár összeállítása során. Akkor csak érintőlegesen tértünk ki rá, hogy a BuJo a diákok számára is nagyszerű eszköz lehet az órarend mellett minden iskolai és iskolán kívüli elfoglaltság rögzítésére. Helyet kaphatnak benne a fontos időpontok, határidők, az elvégzendő feladatok és bármilyen más check-list onnan kezdve, hogy miket pakoljatok össze hétről hétre a koliba való visszaköltözéskor egészen addig, hogy mit vigyetek magatokkal az osztálykirándulásra. Korosztálynak megfelelően nyilvántarthatjátok benne a dolgozatok, vizsgák dátumait és még a felkészülésetek alaposságát is ellenőrizhetitek. A BuJoban az a legjobb, hogy abszolút testre szabható, semmilyen felesleges lapot nem tartalmaz, viszont minden olyat igen, amire szükségetek van. És ami a legfontosabb, nélkülözi a határidőnaplók unalmas egyformaságát, hiszen úgy díszítitek, ahogy nektek tetszik. Követhető rendszer és korlátlan szabadság egyben? Miért is ne! Ha a sulikezdéssel összehangolva szeretnétek ti is belekezdeni saját kreatív naplótokba és jól jönne néhány ötlet, hogyan érdemes saját igényeitek mentén alakítani egy klasszikus tematikát, olvassatok tovább! 

1_249.jpg

A heti, havi, vagy éves tervező szükségességét most nem részletezzük, hiszen ezek a Bullet Journal vezetésének alapkövei - persze utóbbit hangolhatjuk például naptári év helyett tanévre, és minden tekintetben nagyobb szabadságot hagyhatunk magunknak a nyári szünet idejére. A Bullet Journal: hogyan kezdjem el? című cikkben sok tippet kaphattok az alapokra vonatkozóan.

1. Az órarend

A diákverzió legfontosabb lapja, hiszen több hónapon át ez határozza meg a hétköznapok menetét és a tanulás, vizsgafelkészülés tekintetében a hétvégékét is. Érdemes rögtön az első lapok egyikére helyezni egy jelölővel, így bármikor könnyen hozzáférhetünk. 

4_217.jpg

2. Különórák és egyéb iskolán kívüli elfoglaltságok

Akárcsak az órarendet, az azon kívüli tevékenységeinket is táblázatba foglalhatjuk. Átlátható napirend, amivel kényelmes időbeosztást nyerünk, és az egymásra szervezett programok teljes mértékben elkerülhetők. Az is kiderül, ha a zongoraóráról úszásra tartva át kell utaznunk a városon, marad-e erre elegendő idő!

5_210.jpg

3. Célok és szokások

Akár terveink megvalósításáról, akár új szokások kialakításáról van szó, könnyebb dolgunk van, ha rögzítjük és szem előtt tartjuk őket. Bullet Journalunk lapjain átláthatóan meghatározhatjuk rövid- vagy hosszútávú céljainkat és nap mint nap ellenőrizhetjük, mit tettünk megvalósításuk érdekében. Nincs más dolgunk, mint hogy a klasszikus szokáskövető motívumait - ami a hajmosástól a vízfogyasztáson át az edzésig bármilyen témát érinthet - kiegészítsük sulis elemekkel. Követhetjük, hogy eleget aludtunk vagy tanultunk-e, rendszeresen látogattunk-e bizonyos kurzusokat, vagy hogy céljainknak megfelelően takarékoskodunk-e zsebpénzünkkel.

2_241.jpg

4. Idézetek és inspiráció

Hasznos és kikapcsoló is egyben, ha a dekoratív módon - kalligrafikus betűk és saját készítésű rajzok, matricák segítségével - papírra vetjük azokat a tanulásban motiváló idézeteket, amik akár egy-egy hónap mottói lehetnek. Dolgozzuk fel velük elakadásainkat, nehézségeinket, vagy fókuszáljunk általuk az adott időszak örömforrásaira! Szánjunk rá egy kis időt, személyessé és igazán mutatóssá varázsolhatjuk vele naplónkat.

5. Vizsganaptár vagy tanulmánytervező

A heti vagy havi tervező mintájára elkészíthetjük a vizsgaidőszak különálló naptárát, hogy egyben és tisztán láthassuk az előttünk álló megmérettetéseket és ezekhez igazíthassuk a felkészülés az ütemtervét vagy az egyéb programjainkat.  

3_232.jpg

6. Iskolai rutin

Mindenkinek másképp alakulnak a reggeli vagy az esti tevékenységei, ezzel együtt hasznos, ha jól átgondoljuk és lapra vetjük a sajátjainkat akár azért, mert az iskolai időszakban más a napirendünk, mint a szünetekben, akár azért, mert szeretnénk egészen új rendszert rögzíteni. Ha most az jut eszetekbe, minek a fogmosást majdnem felnőtt fejjel naplóban vezetni, gondoljatok inkább olyanokra, mint az egészséges reggeli készítése, reggel a lakás elhagyásának, este a lefekvésnek legkésőbbi időpontja, az edzés, a szabadban töltött idő szervezése, a főzés másnapra, a kozmetikai rutin, és persze a Bullet Journal vezetése. ;)

7. Olvasmánylista

Nagyon hasznos ötlet - és nemcsak diákok számára - az olvasmánylista létrehozása. Függetlenül attól, hogy lelkes olvasók vagyunk, vagy épp csak teljesíteni szeretnénk a tananyagban meghatározott kötelezőt, ez a nyilvántartás segít, hogy tartsuk a rendszert és ne maradjunk le. Mindössze annyit kell tennünk, hogy felsoroljuk azokat a könyveket, amiket szeretnénk elolvasni, és amikor ez megtörtént, pipáljuk ki a melléjük rajzolt jelölőnégyzeteket! Valószínűleg mondanunk sem kell, hogy ez a trükk bármilyen más kihívásnál is bevethető. 

7_151.jpg

8. Gyakorlólapok

Egy-egy oldalt, vagy akár a teljes füzetünket is használhatjuk arra, hogy a szépírást, kedvenc kalligrafikus betűinket gyakoroljuk. Kreatív és látványos megoldás, hiszen nem egy hagyományos gyakorlólapot írunk tele, ami sokaknak talán unalmas lehet. Az is klassz ötlet, ha egy lapon meghatározzuk, hogy a soron következő fejezetben milyen formájú karaktereket használunk majd, de végigvihetünk egy stílust az egész BuJo-n és vissza-visszalapozva gyönyörködhetünk benne, milyen sokat fejlődtünk az eltelt időszakban! Vállaljuk be bátran, ha az elsők még nem tökéletesek, hiszen így lesznek majd egyre jobbak!

Kalligráfia kezdőknek című, sok hasznos tippet és ingyenesen letölthető gyakorlólapokat is tartalmazó cikkeinket ITT találjátok meg!

6_175.jpg

9. Mit csinálsz suli után? 

A diákélet nem csak a tanulásról szól! A Bullet Journalban a szabadidős tevékenységeknek is helye van, legyen az a következő hétvégi program, egy megbeszélt találkozó a barátokkal, a nyári útiterv, vagy a kedvenc filmünk a moziban.

10. Napló és emlékkönyv egyben

A BuJo nem csak a rendszerről, táblázatokról és ellenőrzőlistákról szólhat. Bátran adjunk teret benne bárminek, amit szívesen leírnánk: jegyezzük fel gondolatainkat, akár aggodalmainkat vagy szorongásainkat is ideértve, vezessünk hagyományos értelemben vett naplót, esetleg rögzítsük emlékeinket! Ezek a tevékenységek - ahogy maga a kreatív tevékenység - lecsendesítik az elmét és sok olyan élethelyzetben segíthetnek, melyek járhatnak némi stresszel, ha például új intézményben kezdtük meg tanulmányainkat vagy ha rendeznünk kell gondolatainkat egy-egy nehéz projekttel kapcsolatban, de akkor is, ha évek múltán széles mosollyal az arcunkon szeretnénk Bullet Journalunkat lapozgatni kedves iskolai élményeinket felidézve.

0_1_11.jpg

A Rajzshop.hu-nál a hagyományos és különleges eszközök teljes tárházát megtaláljátok kreativ naplótokhoz akkor is, ha most kezdtek hozzá először, de persze akkor is, ha már régen a műfaj gyakorlói vagytok és legfrissebb ötleteiteket szeretnétek megvalósítani.

banner-1000x200.jpg

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket  PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

Szólj hozzá!

Címkék: inspiráció napló írás rajzolás kézírás rendszerezés kézzel készült támogatott tartalom Post-It BulletJournal BuJo rajzolni jó rajzshop.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr218205497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Szerintem bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."
(Kurt Cobain)
Kapcsolat a blog szerkesztőjével:
Színesötletek Team

Hirdetés

szines-otletek-rajzshop-banner-300-250-px.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

Ajánló

insta_kozosseg_html_doboz_1.jpg

Impresszum

impresszum_1.jpg

Címkék

#másfélméterv (7) ablakdísz (9) adomány (5) advent (109) adventi koszorú (23) adventi naptár (53) ajándék (30) ajándékcsomagolás (9) ajándékdoboz (5) ajándékkészítés (9) ajándékötlet (10) ajándékötletek (17) ajánló (40) ajtódísz (44) akció (5) akrilfesték (14) akzo nobel (34) álarc (21) album (5) alkotás (14) állatfigura (22) állatok világnapja (6) anchor crafty (12) angyal (6) antikolás (9) anyák napja (23) anya vagyok (13) arcmaszk (8) art export (91) asztaldísz (10) báb (6) baba (5) babamama (8) babaszoba (7) bagoly (8) barkácsolás (7) befőttesüveg (9) befőzés (10) best of 2022 (10) beszámoló (6) birdhouse sal (11) budapest (8) Budapest Park (15) bútor (5) bútorátalakítás (5) bútorfelújítás (15) bútorfestés (28) bútortuning (5) cérna (5) ceruzatartó (5) coats (9) család (7) családi rendezvény (24) cser kiadó (8) csináld magad (537) csomagolás (8) csomózás (38) decoupage (16) decoupage alkotósarok (8) DEKA (8) dekor (8) dekoráció (314) design (5) dísz (9) díszítés (57) divat (13) diy (367) DIY (195) dulux (22) dulux simply refresh (6) ecsetfilc (10) egyedi ajándék (5) egyedi darabok (5) egyszerűen (7) egyszerű alapanyag (5) ékszer (48) ékszergyurma (5) ékszerkészítés (45) epoxi (5) érdekességek (6) erkély (5) esemény (7) fa (10) fajáték (9) fajáték körkép (11) falevél (11) falfestés (18) farmer (8) farsang (48) felújítás (37) fenntarthatóság (56) fenntartható ajándékozás (27) festék (28) festés (100) festészet (7) fesztivál (22) filc (9) filcanyag (17) filctoll (10) FIMO (9) Firkafalva (5) flitter (6) foglalkoztató (11) Föld napja (7) föld napja rajzpályázat 2022 (5) fonal (70) fonás (13) furdancs (8) fürdőszoba (7) galéria (5) gasztro (6) gesztenye (9) girland (11) gyerekekkel készíthető (94) gyerekeknek (60) gyerekjáték (46) gyerekkel az élet (22) gyereknap (7) gyerekszoba (30) gyerekszoba dekoráció (7) gyertya (21) gyertyaöntés (10) gyöngy (27) gyöngyékszer (8) gyöngyfűzés (40) gyurma (18) gyurmaékszer (6) hagyomány (6) hajtogatás (29) halloween (56) hammerite (11) hangulatfény (6) hazai (20) hazai márka (19) házigyurma (6) hellókarácsony (13) hello piac (7) henkel (11) hetiegy (15) heti inspiráció (28) hímes tojás (6) hímzés (28) hír (19) hobbyművész (94) hóember (9) home decor (5) homokozó (5) hópehely (5) horgolás (60) horgolásminta (7) hulladékból alapanyag (33) hulladékcsökkentés (89) hulladékmentes (29) húsvét (105) húsvéti dekoráció (12) húsvéti kosár (5) húsvéti nyuszi (5) húsvéti rajzpályázat 2021 (8) húsvéti tojás (5) idézet (53) inktober (5) inspiráció (78) interjú (7) irodalom (15) iskola (12) iskolakezdés (15) iskolaszer (9) ismeretterjesztő (9) járványhelyzet (7) játék (115) játékkonyha (7) jeles nap (55) jelmez (19) jelmezkészítés (8) jótékonyság (8) kabala (6) kacatmentés (26) kapolcs (10) karácsony (247) karácsonyfa (12) karácsonyfadísz (57) karácsonyi ajándékötletek (11) karácsonyi dekoráció (25) karácsonyi könyvajánló (5) karantén (7) karkötő (28) karnevál (5) karton (9) kartondoboz (16) kaspó (9) kavics (16) kavicsfestés (19) képeslap (11) képkeret (12) képzőművészet (24) keresztszemes (13) kert (91) kertészkedés (23) kézimunka (63) kézműves (31) kézzel készült (88) kiállítás (13) kicsivagyok nagyleszek (8) kiegészítő (12) kihívás (8) kint a kertben (7) kipróbáltuk (5) kitekintés (8) kokárda (6) könnyen elkészíthető (8) konyha (13) könyv (26) könyvajánló (70) környezetbarát alapanyag (10) környezettudatosság (36) környezetvédelem (47) kosár (10) kosárfonás (17) koszorú (44) koszorúkészítés (7) kötél (7) kötés (55) kötésminta (5) közösség (51) közösségi (7) kreatív (31) kreatív foglalkozások (9) kreatív hobbi (8) kreatív ötletek (19) krepp-papír (7) kreppvirágok (6) krétatábla (5) kültér (11) kultúra (16) láda (6) lakásdekor (8) lakásdekoráció (97) lakásdísz (10) lakásfelújítás (12) lakberendezés (71) lakberendezési ötletek (8) lámpa (11) lámpabura (8) lámpás (16) levegőn száradó gyurma (6) levelek (7) levendula (9) madáretető (8) magyar (8) majolika (10) makramé (31) maradék anyagból (20) március 15 (5) maszk (16) mécses (8) mécsestartó (19) medve (9) mese (10) mézeskalács (11) mikulás (8) Mikulás (5) minta (13) mintaív (8) mora kiado (49) mosható (5) mozaik (17) mozaikozás (13) műanyagmentes július 2021 (22) műgyanta (6) művészet (17) művészetek völgye (17) nagy nebulo kviz (6) naptár (12) nebulo (20) nedobdki (21) nemadomfel alapítvány (8) népszokás (10) nyaklánc (12) nyár (45) nyereményjáték (88) nyuszi (12) öko (8) olvasmány (6) olvasni jó (17) olvasót nevelek (19) önkéntes pr (12) online adventi naptár (23) online adventi naptár 2022 (24) origami (20) öröknaptár (13) örömhímzés (10) ősz (115) őszi dekoráció (21) őszi dísz (5) ötletek a föld napjára (8) otthon (49) otthondesign (26) pályázat (50) pannoncolor (8) papír (94) papírdísz (39) papírfonás (16) papírfüzér (5) papírguriga (6) papírhajtogatás (8) papírjáték (6) papírragasztás (7) papírvirág (19) parafa dugó (7) párna (12) pentart (51) pentart alkotósarok (10) PET-palack (5) peyote (9) piacok napja (5) pici piac (9) plüssfigura (6) póló (9) pólófonal (5) pólóminta (6) polymer clay (6) pompon (5) porcelán (5) pöttömkert (10) pr (5) pritt (96) pritt pályázat (8) program (15) programajánló (101) quilling (8) ragasztás (42) ragasztó (12) rajz (10) rajzolás (16) rajzolni jó (16) rajzpályázat (18) rajzshop.hu (13) raklap (15) raklap-bútor (6) recept (12) recycle (100) régiből újat (37) rendezvény (12) rendszerezés (10) reuse (5) rozsda (9) sablon (13) sadolin (5) sál (5) sapka (5) schachenmayr (10) scrapbook (5) süthető gyurma (20) szabadidő (12) szabás (12) szabásminta (11) szabás varrás (14) szalvéta (7) szalvétatechnika (15) szappan (5) szemmaszk (5) szépművészeti múzeum (13) szilveszter (5) színek (5) szinesinktober (5) szineskert (5) színes medvehét (9) színes papír (7) szines programok (7) színes programok (49) színező (6) színház (8) színtrend (5) szőnyeg (8) szponzoráció (6) taliándörögd (6) támogatott tartalom (163) tamogatott tartalom (5) tárolás (13) tároló (5) táska (7) tavasz (78) tavaszi dekoráció (10) tavaszi ötletek (22) tél (21) télapó (6) terasz (12) termés (6) természetes alapanyag (47) tervezés (9) textil (10) textilfesték (11) textilfestés (15) tízperces trükkök (11) toboz (6) tojás (9) tojásdíszítés (7) tojásfestés (22) tojástartó (10) tök (23) tökdekoráció (14) tökdíszítés (5) tökfaragás (29) töklámpás (13) történetek (23) tudástár (6) tudatos vásárlás (7) tündérkert (6) tus (5) üdvözlőlap (7) újév (6) újrahasználat (28) újrahasznosítás (227) újrahasznosított alapanyag (30) újra felhasználás (5) ültetés (10) ünnep (12) ünnepi dekoráció (15) üvegfestés (13) vakáció (5) Valentin-nap (9) valentin nap (15) varrás (63) vásár (22) váza (7) velencei (6) vendégposzt (11) vigántpetend (6) világnap (16) vintage (8) vintagetiles sal 2022 (10) virág (14) virágdísz (6) virágtartó (18) visszatekintő (8) vissza a suliba (6) xstitch (7) zene (24) zerowaste (36) zokni (6) zöldbolt (5) zöldebb gyerekszoba (6) Címkefelhő

Színes Ötletek Blog

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat és DIY ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán aktív és jó hangulatú közösség tagjaként.

redesigned by

VVM
süti beállítások módosítása