Színes Ötletek

a kézügyes blog

Last minute és hulladékmentes ötletek anyák napjára

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_21.jpg

Az anyák napi ajándékozás legalapvetőbb tétele a virág, pláne, ha az utolsó pillanatban keresünk valamit, amivel örömet szerezhetünk szeretteinknek. Ugyanakkor több okunk is lehet arra, hogy más megoldást válasszunk. Például ha az ajándékozott nem rajong a vágott virágért, de az élő növényhez nincs megfelelő helye, ha szeretnénk fenntarthatóbb módon megemlékezni erről a jeles napról, vagy éppen az a célunk, hogy egy kedves gesztussal indítsunk el valakit a hulladékcsökkentés útján. A folytatásban néhány olyan környezetbarát ötletet gyűjtöttünk össze, amiket akkor is bevethetünk az impulzusvásárlás elkerülésére, ha - már megint! - kifutottunk az időből. Lehet, hogy nem valósítható mind meg két perc alatt, de tekintve, hogy meddig ért a sor ma a virágbolt előtt, ez nem is zárhatja ki őket a listánkról. Tippjeink - melyeket "nyomokban" személyes tapasztalat inspirált - nemcsak anyák napjára, de ballagásokra is jól jöhetnek, olvassatok tovább! (Illusztráció: pixabay)

Élményajándék

Ez talán a legkézenfekvőbb szereplő listánkon, hiszen az online felületeken percek alatt vásárolhatunk színhaz- vagy hangversenyjegyet, wellness csomagokat, voltaképpen a falmászóbérlettől a varrótanfolyamig bármit. Olyan széles a lehetőségek tárháza, hogy biztosan találunk olyasmit, amivel nem lövünk mellé, de ha igen, még azt is néhány kattintással korrigálhatjuk anélkül, hogy egyetlen ív papírt elhasználtunk volna. 

pexels-ludwig-kwan-7157476.jpg

Használtcikkből meglepetés

Szerencsére egyre jobban beépül a köztudatba, hogy nem szégyen használt tárgyat ajándékozni. Akár a nagyi szívének kedves, de már rég eltört vagy elveszett porcelán nippet keresünk, akár egy jó könyvet, körülnézhetünk a közösségi piactereken, ahol nemhogy kopott katacokat, de néha igazi kincseket is találhatunk! Sokszor új vagy újszerű holmikat tarthatunk vásárlásunkkal további körforgásban, amit tévedésből vett meg, vagy kapott valaki. Emellett az sem mellékes szempont, hogy ez a megoldás csomagolás szempontjából is teljesen hulladékmentes.

pexels-ludwig-kwan-7157476_1.jpg

Közös idő

Ha már nem is emlékszünk, mikor volt utojára anya-lánya (vagy fia) közös nap, akkor biztosan itt van az ideje némi minőségi időtöltésnek. Érdeklődésetek közös halmazát megcélozva például menjetek el kirandulni, múzeumba, barlangba, vagy nézzetek meg egy jó filmet! Egy útbaeső cukrászdában elfogyasztott finom fagyi vagy süti még hulladékmentes ajándékként is felfogható.

women-g0ef559785_1920.jpg

Gasztro-ajándék

Az ehető termékek nem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen ezek lehetnek szépek, egészségesek, adalékanyag-mentesek, környezettudatosak, csomagolásmentesek, és akár mindezek együtt is. Ezen az ünnepen jórészt a legközelebbi családtagjainkat ajándékozzuk meg, tehát elég jól ismerhetjük őket ahhoz, hogy olyan finomságot találjunk, ami garantáltan nem marad az ajándékozott nyakán. Ide sorolhatjuk azt az esetet is, ha tudjuk, hogy van olyan kedvenc, amit nem engedhet meg magának bármikor - az ünnep jó apropót jelenthet, lepjük meg vele!

pexels-katya-3275700.jpg

Ökotudatos gyártók választása

Bármilyen ajándékot is emelünk le a polcról, nézzük meg, választhatunk-e olyan gyártó kínálatából, aki környezetbarát módon készíti termékeit, fenntartható forrásból származó, lebomló, vagy újrahasznosított alapanyagokat felhasználva. Azzal is megfelelhetőnk egy-egy környezetkímélő szempontnak, ha előnyben részesítjük a hazai gyártású, helyi készítőktől származó, papírba vagy alufóliába csomagolt, esetleg Fairtrade emblémával ellátott cikkeket. 

Az utóbbi két pontnak instant megfelelője lehet, ha elmegyünk a legközelebbi cukrászdába, és saját dobozunkba kérünk szerettünk kedvenc süteményeiből. 

pexels-ludwig-kwan-7157476_3.jpg
Zero waste ajándékok

Mostanság már számtalan olyan kiegészítő közül válogathatunk, amik segítségünkre lehetnek a hulladékmentes életmódra való törekvésben, és mégcsak nem is bonyolult a beszerzésük, hiszen ez a szemlélet egy nagyon hasznos divattá vált. Nem állítjuk, hogy kulacsot, kávésbögrét, evőeszköz készletletet, és a hasonló praktikus eszközeket könnyebb beszerezni, mint bonbont vagy virágot, de nem is sokkal nehezebb, és jól jöhetnek minden folyton úton lévő édesanyának. A konyhai vagy fürdőszobai felszerelésük egy részét is kiválthatjuk azok hulladékmentes megfeleőivel. Talán elsőre nem feltétlenül ajándékként gondolunk egy mosogató szappanra vagy egy fa kefekészletre, pedig megfelelően tálalva megállhatja a helyét ebben a minőségben is.

pexels-cottonbro-3737577.jpg

Kozmetikumok es kiegészítőik

Ahogy karácsonykor vagy születésnapokon, úgy anyák napján is elővehetjük az olyan univerzális ajándékokat, mint a kozmetikumok. Ha szeretnénk túllépni az előrecsomagolt tusfürdőszetten, választhatunk egészséges és természetes összetevőkből készített szappanokat, szilárd samponokat, fürdőgolyókat vagy -sókat, vagy a test- és hajápolás további - fenntartható módon gyártott - kellékeit. Ezekhez nagyjából bármelyik drogériában hozzájuthatunk, ha épp nincs a közelünkben egy helyi készítő üzlete, vagy egy csomagolásmentes bolt. Az arcápolás elengedhetetlen kellékeit jelentik az arctisztító párnák, ezért egy mosható textilszett biztosan jó ajándék minden nőnek akkor is, ha nem sminkel, hiszen ez egy kiváló bőrradír is egyben. Számos helyen beszerezhetitek, de a saját kezű elkészítésükhöz sem kell képzett varrónőnek lennetek. Bár ez nem a kétperces megoldások egyike, de ha szeretnétek megvarrni, ITT olvashattok az elkészítés menetéről.

korong.jpg

Azzal nem is akarunk vitatkozni, hogy a fenntarthatóbb ajándékozás néha nehezebb választás, plána, ha tudjuk, hogy az ajándékozott számára nem központi kérdés ez. Rámenősen téríteni nem elegáns, de ha valaki nyitott a hulladékmentes életmód irányába, csak éppen még a kezdeti lépéseknél tart, válasszunk olyan eszközöket, amik a segítségére lehetnek ebben. Ilyen például a sokszor újrahasználható textilzsák vagy frissentartó tasak, amiket a már megszokott vásárlási szokásai megváltoztatása nélkül is igénybe vehet. Ha pedig nem, semmi gond - válasszunk a klasszikus megoldások közül olyat, aminél megvalósíthatók saját igényeink. Akár csokor vágott virág is kerülhet natúr papírcsomagolásba a celofán helyett, és még jól is mutat!

debby-hudson-jqpd9pmja28-unsplash.jpg

A saját készítésű ajándékokat most szándékosan kihagytuk a felsorolásból, mert az utolsó pillanatokban már a legritkább esetben van időnk igazán kreatív megoldásokra, de ha ehhez van kedvetek, előző bejegyzésünkben találtok kisebbeknek, nagyobbaknak, és felnőtteknek szóló ötleteket is, nézzétek meg! 

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2817818549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása