Bolygóbarát tippek, hogy minden nap a Föld napja legyen

2023.04.19. 14:55 színesötletek_team

00_blog_cimlapkep_v1_1.jpg

A Föld egy csodálatos hely, ami az élet lehetőségét adja mindannyiunknak, ezért mi is tartozunk neki azzal, hogy óvjuk és védjük rendelkezésre álló eszközeinkkel. Ez azt is jelenti, hogy ne tehermentesítsük magunkat olyan gondolatokkal, mint „Ugyan mit ér az én az én többször használható vászontáskám az ipari szinten termelődő hulladékokkal szemben?", vagy „Mit számít én tudatos vásárlásom a globális túlfogyasztás mellett?” és még sorolhatnánk. Nem emlegethetjük elégszer: minden kis lépés számít, és ebben az esetben ez hatványozottan, sok szempontból igaz, onnan kezdve, hogy a mi keresletünkre reagál a boltok kínálata, egészen addig, hogy az általunk mutatott példa formálja a jövő generációjának szemléletét. Csokorba szedtünk néhány olyan, a hétköznapokban bármikor előkapható ötletet, amik nem járnak sem komoly anyagi befektetéssel, sem kellemetlen önsanyargatással, mégis hasznosak, hosszú távon pedig még egyéni szinten is számottevő változás érhető el velük bolygónk védelme érdekében.

1970 óta minden év április 22-én tartják a Föld napját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A világ 175 országában különféle programokat, előadásokat, tudományos rendezvényeket, közösségi környezeti megmozdulásokat szerveznek annak érdekében, hogy minél többen vegyék komolyan az üzenetet, akár globális, akár egyéni szinten. Az idei 33. magyar és 53. világszintű Föld napja kiemelt témája, akárcsak tavaly: "Invest In Our Planet". A jelmondat arra utal, hogy mindannyiunk érdeke és feladata, hogy már most - és nem később -, befektetésként tekintsünk a Földre, egyének, vállalkozások, közösségek és kormányok szintjén egyaránt.

A hulladékszegény életmódra való törekvéstől kezdve környezetünk zöldítésén át a tudatos közlekedésig sok mindent tehetünk, ami bőven túlmutat azon, hogy esetleg már régóta szelektíven gyűjtjük a szemetet - pedig az sem kevés!

Csökkentsük a háztartásunk által termelt hulladékot!

A szelektív gyűjtés nagyon fontos, de a megelőzés a hulladékhasznosítás leghatékonyabb és legkevésbé költséges módja! Hogy ez mit jelent? Környezetünk számára az a jó hulladék, ami létre sem jön, hiszen nincs szükség szállításra, válogatásra, feldolgozásra, nincs járulékos szemét, arról nem is beszélve, hogy a szelektíven gyűjtött hulladéknak csak a töredéke hasznosul valóban újra. Tegyünk azért, hogy az általunk termelt szemét mennyiségét csökkentsük: vásároljunk csomagolásmentesen, részesítsük előnyben a visszaváltható kiszerelést, vagy válasszunk lebomló lehetőségeket! Ha egyébként is tele van a telefonunk kedvenc üzleteink alkalmazásaival és az online is elérhető szórólapjaikkal, nem maradunk le semmiről, ha a papír változatot visszautasítjuk!

Talán már minden táskában lapul egy kicsire összecsomagolható vászontáska, hogy ne kelljen bevásárlószatyrot vásárolnunk a pénztárnál. Ha a kollekciót megtoldjuk néhány kisebb darabbal, a pékségben vagy a zöldségesnél sem lesz szükség az egyszer - vagy sokszor egyszer sem - használható nejlonzacskókra. Csak Magyarországon több mint másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente, aminek a becslések szerint 70%-át soha nem hasznosítják újra: lerakókban, égetőkben, folyómedrekben végzik. Ha szeretnénk ez ellen tenni, nemcsak méregdrága kulcsokban vihetünk magunkkal innivalót, amikor útra kelünk, a célnak teljesen megfelel egy jól kimosott szörpös vagy akár paradicsomszószos üveg is.

marvin-meyer-udqvwldijxg-unsplash.jpg

Takarékoskodjunk az energiával!

Ma már szerencsére sorra épülnek az energiatakarékos otthonok vagy újulnak meg a régiekben a korszerűtlen megoldások. Azonban mi is tudjuk, hogy bármennyire fontos számunkra környezetvédelem, nem mindig gondolkodhatunk olyan költséges beruházásokban, mint a hőszigetelés vagy a fűtéskorszerűsítés. Sok olyan hétköznapi apróság van, ami elsőre talán eszünkbe sem jut, mégis sokat tehetünk velük környezetünkért, a hasznot pedig a pénztárcánkon is érezni fogjuk. Régi izzóinkat a kiégésük sorrendjében is kicserélhetjük korszerű, LED-es változatokra, az pedig még pénzbe sem kerül, ha megnézzük, milyen eszközök maradnak feleslegesen bekapcsolva, és esetleg áramtalanítsuk őket, amikor nincsenek használatban. A telefonöltő az egyik, ami jellemzően a konnektorban marad, miután levettük a készüléket, és bár ezeknek nem magas az áramfelvétele, azt a keveset is feleslegesen pazaroljuk el. Pedig a sok kicsi sokra megy! Talán meg sem érezzük, ha fűtési időszakban csak egy fokkal hidegebbre állítjuk a termosztátot, pedig rengeteg energiát megtakaríthatunk vele. Egy napkollektor rendszer kiépítése rendkívül költséges, ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem is kivitelezhető, még mindig választhatunk megújuló enrgiát hasznosító eszközt a napelemes kerti vízmelegítőtől a mobil akkumulátorig.

pexels-cottonbro-studio-4107169.jpg

Váltsunk környezetbarát szerekre!

A tisztítószerektől a kozmetikumokig számtalan olyan termék van minden háztartásban, amik helyett könnyen találhatunk környezetbarát alternatívákat, és ezek sok esetben még nem is drágábbak. Mielőtt levesszük a jól ismert darabot a polcról, nézzük meg a többiek címkéit is, hiszen jó eséllyel felfedezhetünk közöttük olyat, amiben viszonylag sok a természetes és kevesebb a szintetikus összetevő, nem tartalmaz veszélyes vagy irritatív anyagokat, esetleg a csomagolása is újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagból készült. Mielőtt ezt megtesszük, készítsünk otthon leltárt és mérlegeljük, mik azok, amikre egyáltalán nincs szükségünk, mert ebben a témában is igaz, hogy azzal biztosan nem ártunk, amit meg sem veszünk! Ne sajnáljuk az időt a kísérlezetésre, hiszen lehet, hogy nekünk nem jön be, ha takarításkor minden ecetszagú, de szívesen használunk citromsavas vizet vegyszeres tiszítószerek helyett. Nem kell lemondanunk kedvenc arckrémünkről, de átgondolhatjuk, hogyan csökkenthetjük kozmetikai kelléktárunkat olyan tételekkel, amiket jobbára nem is használunk, végül pedig a kukában végzik, amikor lejár a szavatosságuk!

precious-plastic-melbourne-n5qirfae6rq-unsplash.jpg

Ültessünk magunknak vagy vásároljunk hazait!

Faültetések érdekében létrejövő közösségi kezdeményezések egész sora vár minket minden évben, nem csak ilyentájt, amikor a Föld napjához számtalan program kapcsolódik. Ha nincs udvarunk, balkonunk, kedvünk vagy időnk, ezt a lehetőséget bármikor választhatjuk. Közelebb kerülhetünk a saját kiskert nyújtotta élményekhez akkor is, ha létrehozni nincs módunk, de van a környezetünkben közösségi kert, ahol hódolhatunk ennek a kikapcsoló időtöltésnek, miközben magunknak termelhetünk haszonnövényeket. A zöldség- vagy gyümölcsfogyasztásunkat azzal is környezetbarátabbá tehetjük, ha az egyre szaporodó közösségi gazdaságok valamelyikéhez csatlakozunk, ahol a munkát a gazdálkodó végzi, míg a termésből az egész vásárlói közösség részesül. Ezáltal hazai és szezonális finomságok kerülhetnek az asztalra, mintha csak a kertünkben szedtük volna! A saját élelmiszer termesztése nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnhet, és bárhol belevághatunk, hiszen a legkisebb otthonban is elfér egy-két cserép a zöldfűszereknek vagy egy balkonláda a koktélparadicsomoknak. Bár ezekkel a lépésekkel nem sokat tehetünk a globális élelmiszerpazarlás vagy világot átutazó élelmiszerek környezeti terhelése ellen, azzal biztosan meghálálja magát a befektetett munka, hogy egy kicsivel több ponton kapcsolódjunk a Földhöz, hogy kreatív élelmiszerfelhasználásra és a természet rendjével összehangolt fogyasztásra ösztönözzük magunkat. 

filip-urban-ffj8qa0vqu0-unsplash_1.jpg

Komposztáljunk!

Ez a pont nem feltétlenül érhető el könnyedén bárki számára, de aki kertes házban lakik, annak mindenképp érdemes belevágnia, hiszen hasznos és akár kötségmentesen is kivitelezhető megoldás a zöldhulladék újrahasznosítására, amivel ráadásul értékes tápanyagot is nyerünk növényeink számára. A kreatív megoldásoknak és a korszerű eszközöknek köszönhetően szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik lakásban, városi környezetben élnek - erről bővebben ITT is olvashattok. A gilisztakomposzt elkészítéséhez mindössze két vödörre van szükségünk, a tennivalók sora végtelenül egyszerű, a tevékenység pedig akár érdekes kísérletként is felfogható, amit a gyerekek biztosan élvezni fognak! Ha egyiket sem választjuk szívesen, de van a közelünkben közösségi komposztálási lehetőség, esetleg valamelyik barátunk komposztál, csatlakozzunk hozzájuk vagy építsünk magunk közösséget!

lenka-dzurendova-ftcqpjpffs4-unsplash.jpg

Javítsuk meg, adjuk tovább, kölcsönözzünk!

Minden háztartásban sorra termelődnek az olyan használati tárgyak, amiktől ezért vagy azért, de inkább megválnánk, pedig számos lehetőségünk van arra, hogy továbbra is az aktív használat körforgásában tartsuk ezeket. Tehetjük ezt úgy, hogy mi magunk keresünk nekik más funkciót, felújítjuk vagy megjavítjuk, megjavíttatjuk őket, és úgy is, hogy új gazdát keresünk nekik. Megunt vagy tévedésből vásárolt tárgyainkat eladhatjuk, elajándékozhatjuk, de szívesen fogadják ezeket az újrahasználati központokban, karitatív gyűjtőpontokon, adományboltokban. Emellett különféle szervezetek is segítségünkre lehetnek, hogy a megfelelő helyre kerüljenek holmijaink. A barkácsgépektől a sporteszközökön át a könyvekig sok minden végzi egy használat után jobb esetben a polcon, rosszabb esetben a lomtalanításon, holott olyan termékekről van szó, amiket bérelhetünk is vásárlás helyett. Tegyük fel magunknak a kérdést, kihasználnánk-e a megvásárolni kívánt gépet hosszútávon is, ki tudjuk-e valahol próbálni a kiszemelt eszközt, vagy hogy valóban nem okoznánk ugyanakkora örömet egy használtan beszerezett ajándékkal? Szülőként jól tudjuk, hogy akár több polcnyi könyvet összegyűjthetünk, ha az összes kiadványt hazavisszük, amit valaki ajánlott, vagy amiről jókat olvastunk, de amik bármilyen értékesek is, kinövik őket a gyerekek, akárcsak a ruhákat. Ezeket a könyvtárban is megtaláljuk, így azzal együtt biztosíthatunk gyermekünknek változatos olvasnivalót, hogy csak a kedvenceinket vesszük meg, és mellé beiktatunk egy remek közös programot. Hasonló ötletekről a 10 tipp egy zöldebb gyerekszobáért című cikkünkben olvashattok.

pexels-cottonbro-studio-3661366.jpgIllusztrációk forrása: unsplash, pexels

Mi magunk is szívesen veszünk újra használatba régi tárgyakat, a megvalósult barkácsprojektjeink között ITT és ITT szemezgethettek!

Ha gyerekekkel elkészíthető kézügyes ötleteket kerestek a Föld napjára, kattintsatok IDE! Kreatív ötleteiteket saját merítésű papíron akár saját öntésű zsírkrétáitokkal is megvalósíthatjátok!

00_blog_cimlapkep_3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás tudatos vásárlás világnap környezettudatosság fenntarthatóság jeles nap újrahasználat hulladékcsökkentés Föld napja zero waste ötletek a föld napjára

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618105752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Szerintem bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."
(Kurt Cobain)
Kapcsolat a blog szerkesztőjével:
Színesötletek Team

Hirdetés

300_250szo_1.jpg

Ajánló

 id_69_crw_allgemein_banner_300x250px_en.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

Hirdetés

szines-otletek-rajzshop-banner-300-250-px.jpg

Impresszum

impresszum_1.jpg

Címkék

#másfélméterv (7) ablakdísz (9) adomány (5) advent (113) adventi koszorú (24) adventi naptár (55) ajándék (30) ajándékcsomagolás (9) ajándékdoboz (5) ajándékkészítés (9) ajándékötlet (10) ajándékötletek (18) ajánló (40) ajtódísz (44) akció (5) akrilfesték (14) akzo nobel (41) álarc (21) album (5) alkotás (15) állatfigura (25) állatok világnapja (10) anchor crafty (9) angyal (6) antikolás (9) anyák napja (23) anya vagyok (13) arcmaszk (8) art export (88) asztaldísz (10) báb (6) baba (5) babamama (8) babaszoba (7) bagoly (8) barkácsolás (7) befőttesüveg (9) befőzés (10) best of 2022 (10) beszámoló (7) birdhouse sal (11) budapest (8) Budapest Park (15) bútor (5) bútorátalakítás (5) bútorfelújítás (17) bútorfestés (30) bútortuning (6) cérna (5) ceruzatartó (5) coats (9) család (7) családi programok (6) családi rendezvény (24) cser kiadó (8) csináld magad (542) csomagolás (8) csomózás (38) decoupage (16) decoupage alkotósarok (8) DEKA (8) dekor (8) dekoráció (319) dekorációs falfestés (5) design (5) dísz (9) díszítés (58) divat (13) diy (373) DIY (202) dulux (27) dulux simply refresh (7) ecsetfilc (10) egyedi ajándék (5) egyedi darabok (5) egyszerűen (10) egyszerű alapanyag (6) ékszer (48) ékszergyurma (5) ékszerkészítés (45) epoxi (5) érdekességek (6) eredményhirdetés (6) erkély (5) esemény (10) fa (11) fajáték (12) fajáték körkép (14) falevél (11) falfestés (20) farmer (8) farsang (48) felújítás (42) fenntarthatóság (56) fenntartható ajándékozás (28) festék (35) festeni jó (6) festés (110) festészet (7) fesztivál (23) filc (9) filcanyag (17) filctoll (11) FIMO (9) Firkafalva (5) flitter (6) foglalkoztató (12) Föld napja (7) föld napja rajzpályázat 2022 (5) fonal (70) fonás (13) furdancs (8) fürdőszoba (8) galéria (6) gasztro (6) gesztenye (9) girland (11) gyerekekkel készíthető (99) gyerekeknek (63) gyerekjáték (46) gyerekjátékok (5) gyerekkel az élet (23) gyereknap (7) gyerekszoba (30) gyerekszoba dekoráció (7) gyertya (21) gyertyaöntés (10) gyertyatartó (5) gyöngy (27) gyöngyékszer (8) gyöngyfűzés (40) gyurma (18) gyurmaékszer (6) hagyomány (7) hajtogatás (31) halloween (56) hammerite (14) hangulatfény (6) hazai (21) hazai márka (20) házigyurma (6) hellókarácsony (13) hello piac (8) henkel (11) herlitz (7) hetiegy (15) heti inspiráció (28) hímes tojás (6) hímzés (28) hír (21) hobbyművész (90) hóember (9) home decor (5) homokozó (5) hópehely (5) horgolás (60) horgolásminta (7) hulladékból alapanyag (33) hulladékcsökkentés (89) hulladékmentes (29) húsvét (105) húsvéti dekoráció (12) húsvéti kosár (5) húsvéti nyuszi (5) húsvéti rajzpályázat 2021 (8) húsvéti tojás (5) idézet (53) inktober (8) inspiráció (81) interjú (7) irodalom (15) iskola (12) iskolakezdés (15) iskolaszer (9) ismeretterjesztő (10) járványhelyzet (7) játék (119) játékkonyha (7) jeles nap (57) jelmez (19) jelmezkészítés (8) jótékonyság (8) kabala (6) kacatmentés (27) kapolcs (11) karácsony (251) karácsonyfa (12) karácsonyfadísz (57) karácsonyi ajándékötletek (11) karácsonyi dekoráció (26) karácsonyi könyvajánló (5) karantén (7) karkötő (28) karnevál (5) karton (9) kartondoboz (16) kaspó (9) kavics (16) kavicsfestés (19) képeslap (11) képkeret (12) képzőművészet (24) keresztszemes (13) kert (92) kertészkedés (23) kézimunka (64) kézírás (5) kézműves (34) kézzel készült (94) kiállítás (15) kicsivagyok nagyleszek (8) kiegészítő (12) kihívás (11) kint a kertben (7) kipróbáltuk (5) kitekintés (8) kokárda (6) könnyen elkészíthető (9) konyha (14) könyv (27) könyvajánló (71) környezetbarát alapanyag (10) környezettudatosság (37) környezetvédelem (47) kosár (10) kosárfonás (17) koszorú (45) koszorúkészítés (8) kötél (7) kötés (55) kötésminta (5) közösség (53) közösségi (8) kreatív (33) kreatív foglalkozások (9) kreatív hobbi (9) kreatív ötletek (20) krepp-papír (7) kreppvirágok (6) krétatábla (5) kültér (12) kultúra (16) láda (6) lakásdekor (8) lakásdekoráció (101) lakásdísz (10) lakásfelújítás (12) lakberendezés (74) lakberendezési ötletek (9) lámpa (11) lámpabura (8) lámpás (17) levegőn száradó gyurma (6) levelek (7) levendula (9) madáretető (8) magyar (8) majolika (10) makramé (31) maradék anyagból (21) március 15 (5) maszk (16) mécses (8) mécsestartó (19) medve (9) mese (10) mézeskalács (11) mikulás (8) Mikulás (5) minta (13) mintaív (8) mora kiado (49) mosható (7) mozaik (17) mozaikozás (13) műanyagmentes július 2021 (21) műgyanta (6) művészet (18) művészetek völgye (18) nagy nebulo kviz (6) napirajz (5) naptár (12) nebulo (20) nedobdki (23) nemadomfel alapítvány (9) népszokás (10) nyaklánc (12) nyár (45) nyereményjáték (93) nyuszi (12) öko (8) olvasmány (6) olvasni jó (17) olvasót nevelek (19) önkéntes pr (12) online adventi naptár (23) online adventi naptár 2022 (24) origami (22) öröknaptár (13) örömhímzés (10) ősz (118) őszi dekoráció (23) őszi dísz (5) ötletek a föld napjára (7) otthon (54) otthondesign (27) pályázat (53) pannoncolor (8) papír (95) papírdísz (39) papírfonás (16) papírfüzér (5) papírguriga (7) papírhajtogatás (9) papírjáték (6) papírragasztás (7) papírvirág (19) parafa dugó (7) párna (12) pelikan (7) pentart (51) pentart alkotósarok (10) PET-palack (5) peyote (9) piac (6) piacok napja (5) pici piac (9) plüssfigura (6) póló (9) pólófonal (5) pólóminta (6) polymer clay (6) pompon (5) porcelán (5) pöttömkert (10) pr (5) pritt (96) pritt pályázat (8) program (15) programajánló (105) quilling (8) ragasztás (43) ragasztó (12) rajz (12) rajzolás (20) rajzolni jó (20) rajzpályázat (20) rajzshop.hu (17) raklap (15) raklap-bútor (6) recept (12) recycle (100) régiből újat (39) rendezvény (13) rendszerezés (10) reuse (5) rozsda (10) sablon (13) sadolin (7) sál (5) sapka (5) schachenmayr (10) scrapbook (5) süthető gyurma (20) szabadidő (12) szabás (12) szabásminta (11) szabás varrás (14) szalvéta (7) szalvétatechnika (15) szappan (5) szemmaszk (5) szépművészeti múzeum (13) szilveszter (5) színek (5) szinesinktober (8) szinesinktober 2022 (5) szineskert (5) színes állatvilág rajzpályázat 2023 (7) színes medvehét (9) színes papír (7) színes programok (52) szines programok (8) színező (6) színház (8) színtrend (5) szőnyeg (8) szponzoráció (6) taliándörögd (7) támogatott tartalom (169) tamogatott tartalom (5) tárolás (13) tároló (5) táska (7) tavasz (78) tavaszi dekoráció (10) tavaszi ötletek (22) tél (22) télapó (6) terasz (12) termés (6) természetes alapanyag (48) tervezés (9) textil (10) textilfesték (11) textilfestés (15) tízperces trükkök (11) toboz (6) tojás (9) tojásdíszítés (7) tojásfestés (22) tojástartó (10) tök (23) tökdekoráció (14) tökdíszítés (5) tökfaragás (29) töklámpás (13) tombow (7) történetek (23) tudástár (7) tudatos vásárlás (7) tündérkert (6) tus (7) üdvözlőlap (7) újév (6) újrahasználat (29) újrahasznosítás (227) újrahasznosított alapanyag (31) újra felhasználás (5) ültetés (10) ünnep (13) ünnepi dekoráció (16) üvegfestés (13) vakáció (5) Valentin-nap (9) valentin nap (15) varrás (63) vásár (26) váza (7) velencei (6) vendégposzt (11) vigántpetend (7) világnap (17) vintage (8) vintagetiles sal 2022 (10) virág (15) virágdísz (6) virágtartó (18) visszatekintő (8) vissza a suliba (6) xstitch (7) zene (25) zerowaste (36) zokni (6) zöldbolt (5) zöldebb gyerekszoba (6) Címkefelhő

Színes Ötletek Blog

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat és DIY ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán aktív és jó hangulatú közösség tagjaként.

redesigned by

VVM
süti beállítások módosítása