Színes Ötletek

a kézügyes blog

Ünnepváró ötletek környezettudatosan

5_193.jpg

Húsvét kapcsán már hetekkel az ünnep előtt igyekszün sokféle kreatív tennivalót mutatni nektek a gyerekjátékoktól a lakásdekoráción át a klasszikus húsvéti kiegészítőkig. A hagyományosan felbukkanó teendők listájáról gyűjtöttük össze azokat, amiket könnyen kiválthatunk az első látásra kézenfekvőnél fenntarthatóbb megoldásokkal. A most felsorolt ötletekkel legtöbbször nem csak időt és pénzt takaríthatunk meg, de - így vagy úgy - jót teszünk velük a környezetünknek és az egészségünknek is! A cikkben praktikus tippek és inspiráló galéria mellett lépésről lépésre útmutatókat is találtok, olvassatok tovább!

Dekoráció

Az ünnepi díszítés tervezése során is törekedhetünk arra, hogy természetes anyagokat használjunk, vagy némileg újragondoljuk és ismét bevessük már meglévő tárgyainkat, legyenek akár ünnepiek, akár hétköznapiak. Némi fantáziával a legegyszerűbb hozzávalókból is kedves díszeket készíthetünk. Mielőtt megvennénk az első szembejövő műanyagnyulat, először nézzünk körül a kreatív fiókban, vagy akár a konyhában! Az ünnepek után úgyis elpakoljuk, vagy rosszabb esetben a szemetesbe dobjuk a díszeket - miért ne vethetnénk be olyan anyagokat, amik utána más területen is felhasználhatók? 

A zokninyuszi készítésbe a gyerekeket is bevonhatjuk, biztosan lelkesen sietnek a segítségünkre akár a tervezés, akár a kivitelezés során! Az elkészítés menetét ITT találjátok!

Húsvéti kosárkák és saját készítésű tárolók

Az előrecsomagolt, és vélhetően felesleges apróságokat is tartalmazó kosarak helyett választhatunk olyan jó minőségű, esztétikus darabot üresen, amibe húsvétkor magunk válogatjuk az ajándékoznivalót, és amit az év más időszakában is használhatunk kreatív eszközeink, könyveink, vagy éppen textilszalvétáink tárolására. Ha lakberendezési boltban keresgélünk, az egyébként szériatartozék "műfüvet" sem kell megvennünk! Ezt, ha mindenképp szükséges, helyettesíthetjük hánccsal, raffiával vagy csíkokra tépett krepp-papírral. Magáról a kosárról is lemondhatunk, ha elrejtjük az ajándékokat a lakásban vagy a szabadban, esetleg mosható és sokszor használható textiltasakba töltjük. Ha mégis szeretnénk valamilyen tárolót, körülnézhetünk a már meglévő használati tárgyaink között is, hiszen egy doboz, egy fiók, egy tálalóedény, vagy egy, az alkalomra kölcsönvett játéktartó is jó szolgálatot tehet. 

Kedves nyuszifigurákkal dobhatjuk fel minta nélküli újratasakjainkat, de magunk is megvarrhatjuk őket, akár megmaradt textildarabok felhasználásával. A miénkhez egy rövidebbre szabott függöny szolgáltatta az alapanyagot. Textilfestékkel és egy sablonnal percek alatt felfesthetjük a szívünknek kedves motívumokat, a tasakokat pedig hosszú évekig használhatjuk. Ha tetszik az ötlet, ITT találtok segítséget a megvalósításhoz!

1_233.jpg

Tojásfestés

Ha kisgyermek van a családban, a tojásfestés kihagyhatatlan foglalkozás, és persze igazán jó móka! Nehezen tagadható hogy sokan leginkább emiatt vágunk bele, és nem azért, hogy szabályos műalkotásokat varázsoljunk rájuk. Kipróbálhatunk újabb és újabb lehetőségeket a természetes színezők tárházából, a lista szinte végtelen a selyemsáltól a konyhai hulladékokig. Biztosan sokan tudjátok: természetes növényi színező a hagyma héja, de nemcsak ehhez nyúlhatunk, hanem kávéhoz, teához, spenóthoz, káposztához, de kiválóan működik a pirospaprika és a kurkuma is. 

Választhatunk újrafelhasználható, például fából készült tojásokat is, ezek natúr változatban is igazán szépek, de kézzel festve egyedivé is tehetők. A zsinóros technika annyi mindenhez bevethető, miért pont a tojásdíszítés maradna ki?

zsinorozott_v3.jpg

Tojáskeresés

Az előbb említett fatojások a tojásvadászathoz is kapóra jöhetnek, ez a játék kicsiknek és a nagyoknak egyaránt remek szórakozást ígér. A fából készült tojásokat évről évre használhatjuk, hozzájuk pedig mindig új kalandokat, izgalmas kihívásokat találhatunk ki. Ha van már meglévő, szétnyitható műanyag tojásunk, azok cukorkák helyett puzzle darabokat is rejthetnek, és miután sikerült mindet megkeresniük a kis nyomkeresőknek, a játék végén közösen kirakhatjuk a képet! Készíthetünk alternatív "kincseket" is, például tojástartóból nyuszit, festett befőttesüvegeket, vagy kis textilzsákokat, amiket megtölthetünk kimérve kapható édességekkel, aszalt gyümölcsökkel. Egyik kedvencünk az ilyen megoldások közül a szuper aranyos és könnyen elkészíthető szalvétanyuszi, amihez ITT találtok útmutatót. Sok családban az édességek mellett ajándékok is megbújnak a kis csomagokban, ezeket szintén összeválogathatjuk a természetes alapanyagokból, például filcből, fából, pamutból készített változatok sorából. Nemcsak a játékboltok, de a legtöbb hazai játékkészítő kínálatában is találhatunk húsvéti tematikájú apróságokat, direkt ilyen célra. 

Édességek

A csomagolásmentes boltokban vagy piacokon kimérősen kapható nassolnivalók a hagyományos édességekhez szokott gyermekeknek talán csalódást jelenthetnek, de ebben az esetben is van megoldás. Válasszunk újrahasznosítható csomagolású termékeket! Az alumínium csomagolófólia például minőségromlás nélkül, szinte 100%-ban, végtelenszer újrahasznosítható, ha a megfelelő szelektív gyűjtőben helyezzük el. Nem kell sokat keresgélni olyan egyszerű receptekért sem, melyek alapján magunk készíthetjük el a finomságokot, ezekhez még időmilliomosnak sem kell lennünk.

pexels-towfiqu-barbhuiya-11350074.jpg

Megfontolt vásárlás

Érdemes elkerülnünk az impulzusvásárlást. Rengeteget spórolhatunk a szó szoros és átvitt értelmében, ha előre megtervezzük az ünnepi menüt, az ajándékozást, a kiegészítők beszerzését. Az élelmiszerpazarlás jelentős környezeti problémának tekinthető, sajnos nemcsak az ünnepnapokon. Készítsünk olyan menüt, aminek legalább egy része sokáig eláll vagy lefagyasztható, így ha elszámítottuk a mennyiséget, legalább pár napig nem kell főznünk. Ha hazai, vagy egyenesen helyi termékeket választunk, a szállítással járó környezeti terhelést csökkenthetjük, vásárlásunkkal pedig a környékbeli termelőket, vállalkozásokat támogathatjuk. A szezonális zöldségek és gyümölcsök egészségesebbek, és azt is érdemes fontolóra venni, hogy néhány húsételt részben vagy egészben kiváltsunk velük.

nadine-primeau--ftwfohtjnw-unsplash.jpg

Illusztrációk forrása: Színes Ötletek, unsplash, pexels

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le!

A húsvéti készülődéshez további ötleteket ITT találtok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8818081496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása