Színes Ötletek

a kézügyes blog

Készségfejlesztő játék otthon fellelhető alapanyagokból a víz világnapjára

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_57.jpg

Biztosan tudjátok, hogy ma, azaz március 22-én ünnepeljük a víz világnapját! A jeles napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tiszta édesvíz fontosságára és a vízkészletek veszélyeztetettségére 1993 óta minden évben március 22-én tartják. Bár a világnapot elsősorban a globális problémák kezelése érdekében tett lépések hívták életre, fontos célkitűzése az is, hogy gyermekeink előtt jó példával járva környezetvédelmi szempontokból helyes és fenntartható vízhasználati szokások kialakítására ösztönözzük őket. Számtalan módja van annak, hogy játszva beszélgessünk akár a természetben, akár az otthon található, nálunk szerencsére még könnyen elérhető vízről; a nagyobbak tudását klassz könyvekkel is mélyíthetjük, ugyanakkor a kisebb gyerekekhez legkönnyebben a játékon keresztül juttathatjuk el az információkat. A folytatásban egy máskor is bevethető készségfejlesztő játékot mutatunk, aminek akár az elkészítésébe is bevonhatjátok őket. A hozzávalókért pedig csak körül kell néznetek a konyhában!

Tipp! 

„Pancsoljatok, fújjatok buborékot, merítsetek vízbe különféle anyagból készült apró tárgyakat, és nézzétek meg, mi történik velük! Soroljátok fel együtt, hogy mire használjátok a vizet a háztartáson belül, és milyen lehetőségek vannak arra, hogy takarékoskodjatok vele! Ha egy közeli patakhoz vagy tóhoz kirándultok, a víz természetes jellegét is felfedezhetitek, miközben a gyerekek igazi tapasztalatokat szerezhetnek az élővilágról.” (Korábbi cikkünk további ötletekkel ITT olvasható.)

20230321_120721.jpg

Amire szükségetek lesz:

  • műanyag doboz
  • csapvíz
  • csipesz
  • kék ételfesték
  • sok apró „szemét”
  • vízi élőlények a játékok közül

20230321_121407.jpg

Az a legjobb ebben a játékban, hogy a felhasznált anyagokat és eszközöket is szabadon variálhatjátok annak függvényében, mik állnak otthon rendelkezésre és milyen életkorúak gyermekeitek. Műanyag doboz helyett használhattok lábast vagy a kis fürdőkádat, csipesz helyett húsfogót vagy horgászkészletet, a kék ételfesték el is hagyható. Így nem kell hozzá vásárolnotok semmit, hiszen néhány perc alatt összeállíthatjátok, a család apraja pedig garantáltan hosszú ideig eljátszik vele. Csak dobáljátok a vízbe a szemetet, és ha vannak, a vízálló állatfigurákat, majd kezdődhet a válogatás! Tegyetek ti is apró lépéseket annak érdekében, hogy a tiszta víz mindenki számára elérhető lehessen!

20230321_131814.jpg

A mi kislányunk már előző nap személyre szabta a játékot a régen látott csipesszel, és persze begyűjtött mindent, ami tetszett neki. Igazán kreatívan variálható ez a móka, emellett fejleszti a gyermekek finommotorikus képességeit, koncentrációját és kézügyességét is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Színes Ötletek (@szinesotletek) által megosztott bejegyzés

Ha tetszett a cikk, talán a Mókás akvárium készítése kartondobozból című is érdekelhet titeket, kattintsatok a linkre! A dobozunkban felbukkanó gyurmafigurák elkészítéséről pedig ITT olvashattok.

10_youtube.jpg

Kövessetek minket  Facebookon és Instagramon is, ahol további ötletekkel találkozhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8518076794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása