Színes Ötletek

a kézügyes blog

Vadon élő állatok világnapja - Tudnivalók és érdekességek
Kreatív kedvencek, 1. fejezet

wwd_cut.jpg

Idén tíz éve, hogy az ENSZ a Vadon élő állatok világnapjává nyilvánította március 3-át, azaz egy viszonylag fiatal világnapról van szó. A világnap eredete az 1973-ban ugyanezen a napon aláírt Washingtoni Egyezményhez köthető (CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokkal való nemzetközi kereskedelmet szabályozza. Magyarország 1985-ben írta alá az egyezményt, melynek jelenleg 184 ország a tagja.

A világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét bolygónk sokszínű élővilágára, valamint arra, mennyire törékeny a természet egyensúlya - a Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján közel 33 ezer állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, és ez a szám aggasztó mértékben növekszik. Ennek számos oka van, a környezetszennyezéstől a klímaváltozás hatásain át egészen az orvvadászatig, hiszen az illegális állatkereskedelem még mindig a legjövedelmezőbb bűncselekmények közé tartozik.

A Színes Ötleteknek nem célja a térítés, de hiszünk abban, hogy ha sokan csak néhány dologra odafigyelünk személyes szinten, talán lehet hatásunk a globális folyamatokra is. Nem kell hozzá szociológusnak lennünk, hogy tudjuk, az utánunk érkező nemzedék az általunk mutatott jó vagy rossz példából tanul. Ha valaki számára az a természetes, hogy egy-egy kirándulás során az üdítősdobozokat, vagy a zacskókat, amibe az ennivalót csomagoltuk, szétdobáljuk az erdőben - ahová elvileg azért megyünk, mert szeretjük a természetet - annak nyilván később sokkal nehezebb lesz elmagyarázni, miért nem csinál ilyet intelligens ember, még akkor sem, ha másnap könnyes szemmel nézi a videókat a hírfolyamban a műanyag szatyorba gabalyodott állatokról.

Utódok és boldog (?) ősök

dingo.jpg

A világnap apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a velünk élő korábbi vadállatokkal kapcsolatban.

  • A kutya a szürke farkas egy mára kihalt alfajának háziasított változata. Az Ausztráliában honos dingó a szakértők egy része szerint szintén a farkas egyik alfaja, mások szerint viszont visszavadult házikutyáktól származó fajtáról van szó. A megfigyelések szerint a fiatal dingó a kölyökkutyákhoz hasonlóan kedves jószágok, ivaréretté válva azonban kiütközik rajtuk a ragadozó természet, bizalmatlanná, harapóssá válnak, ezért nem tarthatók házikedvencként.

  • Az összesen több mint 1000 szarvasmarha fajta közös őse az őstulok. A faj utolsó példánya 1627-ben pusztult el, testtömegük a legnagyobb bikák esetében az 1500 kilogrammot is elérhette. A múlt század 20-as, 30-as éveiben két német állatkertigazgató, Heinz és Lutz Heck kísérletet tett az őstulok rekonstrukciójára a fajta jellegzetességeit leginkább megtartó szarvasmarhafajták visszakeresztezésével. Az őstulok tradicionális ábrázolásaira külső jegyeiben igencsak hasonlító fajta a Heck-marha nevet kapta.

  • A házi nyúl vad őse a Magyarországon is közönségesnek számító, egyébként mérsékelten veszélyeztetett státuszú európai üregi nyúl. A faj eredeti elterjedési területe Északnyugat-Afrika és az Ibériai-félsziget volt, de azóta betelepítés útján elterjedt egész Európában, sőt, az Egyesült Államoktól Dél-Amerika és Afrika egyes területein át egészen Ausztráliáig és Új-Zélandig számos helyen előfordul.

  • A házityúk vadon élő őse a Himalája keleti részén, Dél-Kínában, a Maláj-félszigeten, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken honos bankivatyúk, mely leginkább esőerdők tisztásain és irtásain él.

  • A házi macska a Magyarországon 2012 óta fokozottan védett vadmacska alfaja.

  • Ha úton-útfélen legelő juhokat látunk a rackától a merinóig, valószínűleg elsőre nem jut eszünkbe a hazánk valamennyi középhegységében előforduló muflon, melytől a legtöbb kutató szerint ez a széles körben elterjed háziállat származik.

  • Még ritkább esetben jut eszünkbe az akvaristák között akár belépőhalnak is nevezhető, széles körben kedvelt, szinte bármilyen akváriumot hetek alatt tucatnyi utóddal benépesítő szivárványos guppiról, hogy valójában vadállat. Ez a halacska eredetileg Dél-Amerikából, Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana és Barbados környékéről származik, de ma már Magyarországon is megtalálhatók visszavadult populációi. Ugyanez elmondható a szintén közismert, amerikai kontinensről származó vörösfülű ékszerteknősről, melynek szabadon engedett példányai apránként kiszorítják természetes élőhelyeiről a hazánkban őshonos mocsári teknőst - az inváziós jelenség miatt az Európai Unióban ma már tiltott az importja díszállatként.

További információk a kezdeményezés weboldalán és Facebookján!  
Illusztráció: World Wildlife Day Facebook 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2018063044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása