Színes Ötletek

a kézügyes blog

Szent Bálinttól az átkozott Coimbrákig - Gondolatfolyam Valentin-napra

valentinesdaycover.jpg
A Valentin-nap pláne Magyarországon tipikusan a „szereted vagy gyűlölöd” ünnepek közé tartozik. Ahogy nálunk Mindenszentek van, nem Halloween, úgy sokan szívesen hangoztatják február 14-én is, hogy csak Bálint-nap létezik, a Valentin-nap pedig bizonyos, közelebbről meg nem határozott, de általánosságban nagyon pénzsóvár amerikai multik ravaszkodó marketingeseinek kreatúrája, és mint ilyen, természetesen megvetendő kapitalista fondorlat az egész. A valóság persze, ahogy a Mikulás esetében is láthattuk, kicsit árnyaltabb ennél, hiszen a városi legendával ellentétben azt a figurát sem a Coca-Cola grafikusai találták ki.

Az Európában és Észak-Amerikában jegyzett jeles napok gyökerét szinte mindig valamilyen keresztény vallási ünnepként továbbélő pogány népszokásban kell keresnünk. A Valentin-nap - vagy Bálint-nap, ahogy tetszik - sem kivétel. Hogy ne másoljuk be a vonatkozó szócikket, kísérletet teszünk arra, hogy a lehető legrövidebb terjedelemben összefoglaljuk a lényeget.

Az ókori Rómában az év ezen időszakában több ünnepet is tartottak, főszerepben Faunus - görög nevén Pán -, a farkas képében megjelenő Lupercus istenekkel, illetve Júnó istennővel, meg részben a Rómát alapító mondai testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére. A hagyományos pásztorünnepen túl ilyenkor került sor egy megtisztulást és termékenységet célzó rituális verésre a valahonnan biztosan ismerős februa névre hallgató kecskebőr szíjakkal. Ennek elszenvedői főleg fiatal lányok voltak, akik viszont Júnó templomában szerelmi jóslatot kaptak, hiszen az istennő a házasság pártfogója is volt. A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek, a plebejus ifjak pedig tombolát húztak a még hajadon nők neveivel.

És a legenda szerint II. Claudius Gothicus római császár uralkodásának idején ezen a napon végezték ki Szent Bálintot aki a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Bálint - latin nevén Valentinius - , a Rómához közeli Terni város püspöke, az akkoriban üldözött keresztény szokások szerint a szerelmeseket megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek pedig az akkori törvények szerint nem volt szabad házasodniuk. A császár halálra ítélte, de kivégzése előtt hite erejével még visszaadta börtönőre vak leányának a látását, akinek búcsúüzenetet írt „A te Bálintod” aláírással - leggyakrabban erre vezetik vissza azt a hagyományt, hogy a szerelmesek ezen a napon üzenetet küldenek egymásnak. A legenda aztán később is fennmaradt különböző formákban, az Amerikába kivándorló angol telepesek meg persze vitték magukkal a szokást, hogy aztán a második világháború idején az amerikai katonák visszahozzák azt Európába, hogy végül 1950-ben, egy Nürnbergben tartott nagyszabású bál után hivatalosan is bevezessék a Valentin-napot.

Intermezzo

Körülbelül kétezer év összesen két bekezdésben, ez alighanem világrekord. Most képzeljük el Leslie Nielsent Frank Drebin hadnagy szerepében, amint letörli a foltot Gorbacsov homlokáról, majd belenéz a kamerába, és azt mondja: „Sikerült!” Köszönöm, folytathatjuk.

A villámgyors történelmi áttekintés után jöjjön néhány érdekesség, ahogy azt ilyenkor szoktuk.

  • Szent Bálint nemcsak a szerelmesek, de a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is. Ez a nap egyben ez Epilepsziával élők napja is.

  • Japánban ezen a napon a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is, majd egy hónappal később, a White Day nevű napon aprósüteményt kapnak viszonzásként.

  • Brazíliában június 12-én ünneplik ezt a napot. Ebből (nem) következik, hogy a déli féltekén június 12-én van február 14-e. 

  • Finnországban ebből az alkalomból képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják, ugyanakkor itt az ünnep fő fókusza a nem erotikus jellegű barátság.

  • Ezen a napon született Buss Gyula (1927-2008), népszerű karakter- és szinkronszínész, akinek jellegzetes orgánumát még az is ismeri, aki nem tudja, hogy őt hallotta. Néhány szerepe a sok közül: Frank Lopez (A sebhelyesarcú), Nero Von Schwarz (Macskafogó) Jacques Tricatel (Szárnyát vagy combját?), és persze a legendás Van der Bosch parancsnok, aki a Nincs kettő négy nélkül című Bud Spencer és Terence Hill- klasszikusban vérebei élén próbálja megkeseríteni a Coimbra de la Coronilla kuzinok életét. „Ja, y Azevedo, bizony!”   

pexels-pixabay-326612.jpg

Ha szívesen olvasnál korábban táblára került jeles napokról, KATTINTS IDE!

Forrás: Wikipedia.org, valamint személyes emlékek és élmények. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3218049268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása