Színes Ötletek

a kézügyes blog

Tavaszi sapka egy régi pólóból - Kacatmentés a ruhásszekrényből

00.jpg

Számomra kiemelten fontos, hogy háztartásunk a lehető legkevesebb hulladékot termelje, ezért - és mert nehezen válunk meg régi kedvenceinktől - szinte folyamatosan néhány polcnyi válogatott ruhaféle várja, hogy valami új funkciót találjunk nekik. A mennyiségi utánpótlás pedig folyamatos, hiszen sok minden érkezik a baráti körből is, feltételezve, hogy talán így megússzák a hulladékgyűjtőt ezek a textilek. Jó pár ilyen projektről beszámoltunk már nektek is ebben a témában, ma ezek sorát gyarapítjuk. Egy makacs folttal pecsételt, de amúgy cuki állatfigurás pólóból készítettem vékony, kifordítható pamutsapkát. Legjobb esetben is középhaladó hobbivarróként szeretném jelezni, hogy nem a profik babérjaira áhítozom, viszont azoknak, akik hozzám hasonlóan alap varrótudással rendelkeznek, talán hasznára válik a beszámolóm.

Az egész ott kezdődött, hogy volt egy kisebb darab kiváló minőségű lámás, puha és rugalmas futter anyagom, amihez sikerült választanom némi maradék, de színben tökéletesen hozzáillő rugalmas passzét is azzal az elhatározással, hogy kisebbik lányomnak varrjak belőle egy tavaszi nadrág-sapka szettet. Mivel egy centiméter fölösleg sem maradt volna hibázásra, így tanulva néhány korábbi félresikerült munkából, készítettem egy prototípust, amihez elővettem az említett szekrényből egy állatos, és egy színben hozzáillő narancssárga pamutpólót, mondván, hogy ezekért kevésbé kár. Így meg főleg, hogy végül is minden a terveim szerint sikerült.

1_2.jpg

Megnéztem néhány szabásmintát és azok alapján alakítottam ki, hogy milyen fazont szeretnék. Egy aktuálisan hordott sapkánál körülbelül 1-1,5 centiméterrel nagyobbra vettem a méretet, hogy még sokáig jó legyen. A célszemély egy 16 hónapos, vékony alkatú kislány, ami támpont lehet, ha valaki a rajz alapján szeretné megvalósítani - de a fejkörméret szerint bárki kedvére alakíthatja a szabásmintát.

20210413_183902.jpg

20210413_183903.jpg

Az alakzatot duplán és egyben szabjuk ki! Mivel a mintás oldalon kisméretű pólóból dolgoztam, azt csak két darabból tudtam megoldani, de a narancssárga anyagnál láthatjátok, hogy nem szükséges középen kettévágni, ezáltal csak egy varrás lesz a hosszanti oldalon. Fontos, hogy ha az anyag, amivel dolgozunk, csak egy irányban nyúlik, az a sapka szélessége legyen.

20210413_184331.jpg

20210413_185348.jpg

Mindkét anyagot a jelölt részen varrjuk végig vagy az egyik, vagy mindkét oldalon, annak függvényében, hogy sikerült-e egy darabból kiszabni.

20210413_185915.jpg

Forgassuk át az anyagot és varrjuk össze a sapka tetejét is! Mind a külső, mind a belső résznél ugyanígy járjunk el.

20210413_190635.jpg

A belsőnek szánt darabot - ami nekem a narancssárga - fordítsuk a színére és bújtassuk a továbbra is visszáján hagyott külsőbe. Igazítsuk el a sarkokat, helyezzük a varrást varrásra.

20210413_190931.jpg

Varrjuk körbe egy nagyjából 4 centiméteres szakasz kivételével, amin keresztül kifordítható. Tegyük is meg!

20210413_191111.jpg

20210413_191652_1.jpg

Igazítsuk a belsőt a külsőbe, hasonlóképpen, mint az előbb tettük, csak most már mindkét anyag színét látjuk. Ezután rejtett öltésekkel zárjuk le a kihagyott nyílást. 

20210413_192104.jpg

Rögtön két sapkát nyertünk, hiszen ha szeretnénk, használhatjuk kifordítva is, mivel ennél a módszernél belül sem látszanak varratok.

20210413_192843.jpg

Itt már nem volt megállás, elkészítettem az eredeti terv szerinti szettet is, de azért a vadállatos sapka is a tavaszi kollekció része lesz!

20210413_192847.jpg

Ha ti is készítettetek már hasonlót vagy más módszerrel használtatok fel kidobásra szánt textileket, mutassátok meg nekünk a Színes Ötletek Alkotói Csoportjábanszívesen látjuk!

Követhettek minket  Facebookon és Instagramon is, ahol további ötletekkel találkozhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr516501548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása