Színes Ötletek

a kézügyes blog

Makramé manó a téli dekorációhoz

0_106.jpg

Az ősz utolsó napjaiban ha nem a bolti akciókhoz kapcsolható karácsonyi dekorációk, de a hirtelen jött hideg biztosan emlékeztet minket arra, hogy hamarosan itt a december, vele együtt pedig az év leginkább bekuckózós, meghitt és családközpontú időszaka. Mivel egyre kevesebb időt tölthetünk a szabadban, egyre többször ülhetünk le kézügyeskedni akár magunkban, akár a család apraját-nagyját is bevonva. A makramé technika nem először, és nem is utoljára kerül elő ebben az időszakban, hiszen viszonylag egyszerűen készíthetők vele egészen látványos díszek, kiegészítők, akár játékok is. Ezek közül most egy olyan manót mutatunk, ami nemcsak karácsonyfa- vagy ajtódíszként, esetleg ajándékkísérőként állja meg a helyét, de ha piros és fehér fonalakat választunk hozzá, a Mikulást is jelképezheti. 

Nagy szakállú manónkhoz nem is kell más, csak egy kevés tetszőleges színű - akár maradék - makraméfonal vagy más, vastagabb fonal, egy darab kartonpapír, egy fagolyó és egy karika.

1_211.jpg

1. lépés

A sorrend voltaképpen mindegy. Mi először a sapkáját készítettük el, amit szeretünk már az elején letudni, mert ez a szakasz kívánja a legtöbb türelmet. Vágjunk a papírból egy 2x17 cm-es csíkot, azaz pont annyit, hogy egy, a fára még éppen lazán ráhúzható karikát hajlíthassunk belőle! Ragasztópisztollyal rögzítsük az átfedésnél, ahogy a képen látszik!

2_200.jpg

2. lépés

Vágjunk nagyjából 30 centiméteres szálakat a sapkájának szánt fonalból! Ehhez, hogy gyorsabban menjen, használhatunk egy vágódeszkát vagy akár könyvet is. Hurkoljuk rá egyesével őket a papírkarikára, fordítsuk át belülről a másik oldalra, és kössük meg a bojtot! A képek alapján is haladhattok, de ha ennél több segítségre van szükségetek, ebben a cikkben részletesen megmutattuk a sapka elkészítésének módját.

3_194.jpg

4_181.jpg

3. lépés

Ha vastag makraméfonalat használunk, vágjunk le belőle 9, ha vékonyabbat, akkor 11 darabot. A középső legyen a leghosszabb, majd párosával legyenek egyre kisebbek a szálak, mindig 1-2 centimétert csökkentve a hosszukon. Mivel a legvégén úgyis ízlésünk szerint formázhatjuk a szakállat, ennek nincs nagy jelentősége, akár egyforma szálakkal is dolgozhatunk, de mivel mi egy kisebb, maradék gombolyagot vettünk elő, nagyon takarékoskodtunk a centiméterekkel.

5_176.jpg

4. lépés

Kössük végig a csomókat! Középre tegyük a leghosszabbat, majd szimmetrikusan haladjunk mindkét irányban a többivel! 

6_147.jpg

5. lépés

Egy maradék szálra kössünk akkora hagyományos csomót, hogy még éppen átférjen a fagolyón, de ne csússzon át rajta könnyedén! Rögzítsük ragasztópisztollyal!

7_127.jpg

6. lépés

A manó szakállát a legvégén is kifésülhetjük, de mi ezen a ponton tettük meg, mert ilyenkor még könnyebben megfoghatjuk a karika felső részét, nem kell vigyázni semmire.

8_117.jpg

7. lépés

Csomózzuk a golyót a karikára, felülre és középre, majd vágjuk le a felesleges szálakat! Ez a csomó a sapka alatt marad, így nem számít, milyen módszerrel kötjük! Húzzuk rá a sapkát, amit - ha esetleg nem szorul eléggé -, ragasztópisztollyal is rögzíthetünk. 
 9_95.jpg

8. lépés

Utolsó lépésként nyírjuk ollóval formára a makramémanó szakállát, és készen is vagyunk! 

10_85.jpg

Korábbi cikkeinket, amikben szintén ez a sokoldalú alapanyag és a makramé technika volt a főszereplő, ITT találjátokHa tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, Pinteresten, illetve Facebookon és Instagramon, hogy a következő cikkről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9417986530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása