Erdei tündérek és barátaik a Fertő tó partjáról - A Fajáték-körkép 3. részében a Dorothy Craft márka

2022.09.15. 11:05 színesötletek_team

cimlap_szerk.jpg

A Fajáték-körkép legújabb részének főszereplője a Dorothy Craft és az a kétgyermekes anyuka, aki az egészet megálmodta. Garányi Zsóka Dorottya egyike azon játékkészítőknek, akiket a saját kedvtelésre készített figurák indítottak el az önálló vállalkozás felé vezető úton, és akiknél az ötletből szerelem lett. A kezdetekről, a kihívásokról, a mindennapi inspirációkról, és sok minden másról is szó esik a folytatásban.

A Fajáték-körképről

Manapság reneszánszukat élik a fából készült játékok. Talán számotokra sem meglepetés, hogy mi is nagyon szeretjük őket, ezért úgy gondoltuk, érdemes alaposabban is foglalkoznunk a témával. Jellemzően hihetetlenül ötletes, szépen kivitelezett, a gyerekek fantáziáját és kézügyességét fejlesztő, természetes alapanyagú játékokról van szó, amik tartós és környezetbarát alternatívát jelentenek a sokszor csak ideig-óráig használható műanyagok helyett. A készítők pedig gyakran olyan családok, anyukák és apukák, akik saját gyermekeikkel szerzett tapasztalataikkal egészítik ki szakmai tudásukat, és szívvel-lélekkel, saját kezűleg készítik el azokat a kedves figurákat, melyek évekig lehetnek kisebbek-nagyobbak kedvencei.

A hazai játékkészítők között szoros a kötelék, sok mindenben segítik egymást, legyen szó tudásuk megosztásáról, vagy akár közös promóciók szervezéséről. Mi is egy ilyen, több műhely és vállalkozás által szervezett játék kapcsán figyeltünk fel a rendkívül szimpatikus, egymást támogató közösségre, akikkel most induló sorozatunk fejezeteiben külön-külön is megismerkedhettek. Bízunk abban, hogy a Fajáték-körkép kitűnő inspiráció lesz mindazoknak, akik kézműveskedéssel töltik napjaikat, akik szeretnék komolyabban venni a hobbijukat, vagy azoknak a kismamáknak, akik úgy érzik, támadt egy jó ötletük, és egy kis megerősítésre, biztatásra van szükségük, hogy belevágjanak a megvalósításba.

img_20220909_163655.jpg

A babaszobától a vállalkozásig

Dorka 2020 májusában indította vállalkozását, amihez gyermekei jelentették az inspirációt. Először kisfiának keresett fajátékokat az akkor még nem annyira széles kínálattal rendelkező piacon, majd miután nem talált megfelelőt, saját maga vágott bele az elkészítésükbe. Bár a kézműveskedés mindig közel állt hozzá, nem számított szakmabelinek. Ehhez képest rengeteg változtatás és teszt után ma már számtalan kedves figurát találhattok a kínálatában erdő-mező állataitól sokak nagy kedvencein, az ölelős állatcsaládokon át az olyan egyedi termékekig, mint a mandalák, fabetűk, vagy éppen torták. Ahogy megfogalmazta, máig úgy készít minden darabot, mintha a saját gyermekeinek szánná, nagy odafigyeléssel és szeretettel.

„Gyerekkorom óta imádom a fából készült dolgokat. Tízéves koromban faragtam az első fa állatomat a nagyapám késével. Aztán hamarosan beszereztem a saját kis szerszámaimat és bútorokat készítettem a babaházba.”

img_20220912_154329.jpg

Magyar vállalkozás a határon túlról

Bár a műhely Ausztriában működik, a játékok ugyanúgy készülnek a hazai, mint a helyi piacra. Arról, hogyan történik ez a gyakorlatban, Dorka így mesélt:

„Közel lakunk a határhoz, így át szoktam járni Sopronba a Foxposthoz, azzal küldöm a csomagokat. Egyelőre vásárokra még nem jutottam el, ahol személyesen is találkozhatnék a vevőimmel, abból az egyszerű okból, hogy még sosem sikerült akkora készletet felhalmoznom, amivel érdemes lett volna kitelepülni. Így viszont minden vásárlás online történik. Nagyjából kéthavonta szoktam készletet tölteni, és ilyenkor veszek fel előrendeléseket is az állatkákra, mindig más állatcsoportokra, adott tematika szerint. Most például már a téli kollekciókra készülök. Az ölelős állatcsaládokra havonta nyitom a rendelést. Ezek az események mind-mind a Facebook-oldalamon követhetők.”

A csodás fa, amint újra életre kel

Sokan gondolhatják azt, hogy a fával való munka amolyan férfias tevékenység, de sorozatunk is igazolja, hogy a játékkészítők között bizony nagyon sokan vállalkoznak erre nőként, akár segítséggel, akár anélkül. És persze olyanok is akadnak többen, akiknél az egész család részt vesz a feladatok elvégzésében. Dorka minden folyamatért maga felel a tervezéstől a kivitelezésig, egyedül az ölelős családok készítésekor veszi igénybe édesapja segítségét.

Minden készítő termékeinek megvannak a sajátosságai, amik akár színvilágban, akár a formát vagy a fő témát illetően megkülönböztetik őket a többiekétől. Dorka játékai jellemzően nagyon lekerekítettek, az állatok esetében pedig törekszik az élethű ábrázolásra. Van a palettán olyan figura, ami már egy éves kicsiknek is adható, a többség pedig nagyjából kisiskolás korig izgalmas a gyerekek számára.

illusztracio_1.jpg

Egy fontos kérdés ezekkel a játékokkal kapcsolatban, amit mindenkinek felteszünk: miért érdemes fajátékot választania bárkinek gyermeke számára, vagy ajándékba? Dorka erre így válaszolt:  

„A fajáték örök darab. Természetes és egészen egyedi mindegyik, hiszen a fa erezete, színe, a kézimunka egyedisége minden darabot különlegessé tesz. Ezeket a játékokat akár évtizedeken át örökölhetik a gyerekek, unokák. Könnyen lehet őket javítani, ugyanakkor nagyon strapabíróak. Nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, a fa teljesen natúr a feldolgozáskor, és a színezésükre használt festékek is gyermekbarátok, valamint nyál- és izzadtságállóak. A gyerekek nagyon sokoldalúan játszhatnak velük, nem kell helyettük túlgondolni, elég csak a fantáziájukra bízni mindent.

Előfordulhat, hogy egy egyszerű kis kocka lesz a zöldség vagy gyümölcs főzéskor, máskor virág a mezőn, vagy szikla a hegyen, de lehet, egyszer éppen orvossággá válik a kezükben, amit beteg kisállatoknak adnak doktoros játék közben. Épp emiatt bárki bármit játszhat velük, egy esetben nem javaslom csak a választásukat. Azoknak a gyerekeknek akik kis hódként mindent megrágnak azért nem ajánlom, mert bár a használt anyagok biztonságosak, az erőteljes rágcsálás során hagyott fognyomokat utólag nehéz eltűntetni a fából.”

illusztracio_3.jpg

Játék és fenntarthatóság

A kézműves fajátékoknak általában véve sok a pozitív környezeti vonatkozása, pláne az ipari körülmények között gyártott műanyag társaikhoz képest, de mint a készítők többségének, Dorkának is nagyon fontos, hogy amiben lehet, fenntartható módon járjon el.

„Az alapanyag, a fa eleve teljesen természetes, amit bababarát festékkel kezelek. Csomagoláskor újrahasznosított kartonokat szoktam használni, amikbe nem kerül műanyag. Arra is igyekszem odafigyelni, hogy ne nyomtassak feleslegesen úgy az adminisztráció, mint például szóróanyag készítés során sem.”

Kihívás és inspiráció

Minden vállalkozás életében bekövetkezhet egy, vagy akár több holtpont, akár személyes, akár gazdasági nehézségek következményeként. De vajon hogy alakul ez az olyan történeteknél, ahol bizony nemcsak egy munkáról, hanem sok éven át meghatározó hobbiról, ha úgy tetszik, szerelemről van szó.

„A faanyag árának drasztikus emelkedése megingatott kicsit, de közel nem annyira, hogy abbahagyjam. Azt is kár lenne tagadni, hogy sokszor érzem azt, egyedül nagyon nehéz: sokat dolgozom éjjel és hétvégén, és van számos olyan háttérmunka, ami nem feltétlenül fizetődik ki. De nagyon szeretem ezt csinálni, és nem adom fel! A gyermekeim tanácsai, a vevőim egyedi kérései mindig hatalmas inspirációt jelentenek, támaszként pedig ott van az a csodás alkotói közösség, ami kialakult az elmúlt két év alatt a fajátékkészítő társaimmal.

Ezeken túl is mindig történnek olyan események, amik akkora megerősítést adnak, hogy elnyomják a negatív előjelű tényezőket. Ezekhez a kedves emlékekhez sorolom, amikor a Pagony kiadóval dolgozhattam együtt Agócs Írisz Mia cicáin, illetve folyamatosan kapok motiváló visszajelzéseket a vevőimtől."

286791591_3338131543076817_4198109578128985565_n.jpg

"Egyik vásárlóm gyermeke a fajátékokat meglátva azt mondta, ő is ilyeneket szeretne készíteni egy saját műhelyben. Több vevőm rendelt már azért ölelős állatcsaládot, hogy ezzel jelentsék be párjuknak vagy a családnak a baba érkezését. Egy apuka a feleségének rendelte, és a kisbabájuk születésekor adta át neki. Ezek nagyon megható pillanatok, hiszen az ember életében bekövetkező egyik legszebb esemény ünneplésében lehet részem.” 

illusztracio_4.jpg

Ha szeretnétek többet is megtudni a Dorothy Craft sajátos világáról, nézzetek körül a weboldalán, Facebookján vagy Instagramján!

A Fajáték-körkép előző részének főszereplője a helART márka volt, róla ITT olvashattok. Tartsatok velünk itt, illetve a Facebookon és az Instagramon, hogy a következő fejezetről se maradjatok le! 

Szólj hozzá!

Címkék: játék hazai történetek gyerekjáték fajáték természetes alapanyag kézzel készült hazai márka önkéntes pr fenntartható ajándékozás fajáték körkép dorothycraft

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3917930515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Szerintem bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."
(Kurt Cobain)
Kapcsolat a blog szerkesztőjével:
Színesötletek Team

Hirdetés

300_250_kfeszt.jpg

Hirdetés

Instagram

 insta_kozosseg_html_doboz.jpg

Impresszum

impresszum_1.jpg

Címkék

#másfélméterv (7) ablakdísz (9) advent (83) adventi koszorú (23) adventi naptár (32) ajándék (27) ajándékcsomagolás (7) ajándékdoboz (5) ajándékkészítés (9) ajándékötlet (8) ajándékötletek (8) ajánló (31) ajtódísz (41) akrilfesték (14) álarc (21) album (5) alkotás (11) állatfigura (8) anchor crafty (8) angyal (6) antikolás (9) anyák napja (22) anya vagyok (10) arcmaszk (8) art export (56) asztaldísz (10) baba (5) babamama (5) babaszoba (7) bagoly (8) barkácsolás (6) befőttesüveg (9) befőzés (10) budapest (6) Budapest Park (14) bútorfelújítás (11) bútorfestés (25) bútortuning (5) cérna (5) ceruzatartó (6) coats (8) családi rendezvény (15) cser kiadó (8) csináld magad (505) csomagolás (8) csomózás (31) decoupage (15) decoupage alkotósarok (8) DEKA (7) dekor (8) dekoráció (281) design (5) dísz (7) díszítés (57) divat (12) DIY (174) diy (344) dulux (16) dulux simply refresh (5) ékszer (45) ékszergyurma (5) ékszerkészítés (45) erkély (5) esemény (6) falevél (10) falfestés (15) farmer (8) farsang (46) felújítás (20) fenntarthatóság (43) fenntartható ajándékozás (18) festék (14) festés (79) festészet (7) fesztivál (7) filc (10) filcanyag (14) Firkafalva (5) flitter (6) foglalkoztató (8) Föld napja (5) föld napja rajzpályázat 2022 (5) fonal (62) fonás (13) furdancs (8) fürdőszoba (6) fűszercímke (5) gasztro (5) gesztenye (8) girland (11) gyerekekkel készíthető (76) gyerekeknek (26) gyerekjáték (32) gyerekkel az élet (18) gyereknap (5) gyerekszoba (18) gyerekszoba dekoráció (6) gyertya (19) gyertyaöntés (7) gyöngy (26) gyöngyékszer (8) gyöngyfűzés (40) gyurma (14) gyurmaékszer (5) hajtogatás (28) halloween (55) hangulatfény (5) hazai (11) hazai márka (6) házigyurma (6) hellókarácsony (13) hello piac (5) henkel (11) hetiegy (14) heti inspiráció (23) hímes tojás (6) hímzés (23) hír (7) hobbyművész (58) hóember (8) home decor (5) hópehely (5) horgolás (58) horgolásminta (6) hulladékból alapanyag (24) hulladékcsökkentés (83) hulladékmentes (21) húsvét (101) húsvéti dekoráció (11) húsvéti nyuszi (5) húsvéti rajzpályázat 2021 (8) idézet (48) inspiráció (58) irodalom (11) iskola (12) iskolakezdés (16) iskolaszer (9) járványhelyzet (7) játék (83) játékkonyha (6) jeles nap (31) jelmez (17) jelmezkészítés (6) jótékonyság (5) kabala (6) kacatmentés (18) karácsony (215) karácsonyfa (12) karácsonyfadísz (45) karácsonyi ajándékötletek (6) karácsonyi dekoráció (15) karácsonyi könyvajánló (5) karantén (7) karkötő (27) karnevál (5) karton (9) kartondoboz (14) kaspó (9) kavics (16) kavicsfestés (19) képeslap (9) képkeret (12) képzőművészet (20) keresztszemes (10) kert (84) kertészkedés (23) kézimunka (58) kézműves (21) kézzel készült (46) kiállítás (8) kicsivagyok nagyleszek (8) kiegészítő (6) kint a kertben (7) kitekintés (5) kokárda (6) könyajánló (10) konyha (13) könyv (16) könyvajánló (53) környezetbarát alapanyag (7) környezettudatosság (27) környezetvédelem (29) kosár (10) kosárfonás (17) koszorú (42) koszorúkészítés (7) kötél (7) kötés (54) kötésminta (5) közösség (32) közösségi (6) kreatív (24) kreatív foglalkozások (5) kreatív hobbi (7) kreatív ötletek (14) krepp-papír (5) kultúra (14) láda (6) lakásdekor (7) lakásdekoráció (95) lakásdísz (10) lakásfelújítás (10) lakberendezés (58) lakberendezési ötletek (8) lámpa (10) lámpabura (8) lámpás (16) letölthető címke (5) levendula (7) madáretető (8) magyar (8) majolika (8) makramé (22) maradék anyagból (13) március 15 (5) maszk (15) mécses (7) mécsestartó (17) mézeskalács (10) Mikulás (5) mikulás (7) minta (12) mintaív (8) mora kiado (36) mosható (5) mozaik (17) mozaikozás (13) műanyagmentes július 2021 (23) műgyanta (6) művészet (9) művészetek völgye (6) nagy nebulo kviz (6) naptár (12) nebulo (20) nedobdki (16) nemadomfel alapítvány (6) nyaklánc (12) nyár (29) nyereményjáték (73) nyuszi (12) öko (8) olvasmány (5) olvasni jó (9) olvasót nevelek (10) önkéntes pr (7) online adventi naptár (23) origami (18) öröknaptár (13) örömhímzés (8) ősz (109) őszi dekoráció (14) otthon (33) otthondesign (19) pályázat (46) pannoncolor (8) papír (85) papírdísz (38) papírfonás (16) papírfüzér (5) papírguriga (5) papírhajtogatás (5) papírjáték (6) papírvirág (19) parafa dugó (7) párna (11) pentart (50) pentart-alkotósarok (5) pentart alkotósarok (5) PET-palack (6) peyote (9) pici piac (5) plüssfigura (6) póló (9) pólófonal (5) pólóminta (6) polymer clay (6) pompon (5) porcelán (5) pöttömkert (10) pr (5) pritt (104) pritt pályázat (8) program (11) programajánló (86) quilling (8) ragasztás (43) ragasztó (12) rajz (5) rajzolás (5) rajzpályázat (15) raklap (15) raklap-bútor (6) recept (11) recycle (101) régiből újat (22) rendezvény (9) rendszerezés (8) sablon (12) schachenmayr (10) scrapbook (5) süthető gyurma (18) szabás (11) szabásminta (10) szabás varrás (12) szalvéta (6) szalvétatechnika (15) szemmaszk (5) szépművészeti múzeum (13) szineskert (5) színes papír (5) színes programok (37) színező (6) szőnyeg (8) szponzoráció (6) támogatott tartalom (85) tamogatott tartalom (5) tárolás (13) tároló (5) táska (7) tavasz (73) tavaszi dekoráció (7) tél (20) télapó (5) terasz (8) termés (5) természetes alapanyag (32) tervezés (8) textil (8) textilfesték (9) textilfestés (14) tízperces trükkök (10) toboz (6) tojás (9) tojásdíszítés (7) tojásfestés (22) tojástartó (10) tök (23) tökdekoráció (12) tökdíszítés (5) tökfaragás (29) töklámpás (13) történetek (16) tudatos vásárlás (5) tündérkert (6) üdvözlőlap (5) újrahasználat (20) újrahasznosítás (220) újrahasznosított alapanyag (19) újra felhasználás (5) ültetés (10) ünnep (7) ünnepi dekoráció (8) üvegfestés (13) Valentin-nap (9) valentin nap (13) varrás (56) vásár (12) váza (7) velencei (6) vendégposzt (11) világnap (6) vintagetiles sal 2022 (8) virág (13) virágtartó (17) vissza a suliba (6) xstitch (6) zene (12) zero-waste (8) zero waste (23) zokni (6) zöldbolt (5) zöldebb gyerekszoba (6) Címkefelhő

Színes Ötletek Blog

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat és DIY ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán aktív és jó hangulatú közösség tagjaként.

redesigned by

VVM
süti beállítások módosítása