Színes Ötletek

a kézügyes blog

A levélhajóktól az évtizedes gumiabroncsokig - Beszámoló a Színes Ötletek I. Zero Waste Túrájáról

0_84.jpg

Úgy kezdődött, hogy néhány hete kimentünk levélhajózni a gyerekkel. Ez valójában egy körmönfont altatási technika, mivel kislányunk számára a világ általában túl érdekes ahhoz, hogy a délutáni csendespihenőt mindenféle ellenkezés nélkül megkezdje. Ilyenkor a Szinva mentén felfelé sétálunk babakocsival, néhány száz méterenként lemegyünk a partra, keresünk pár száraz levelet, ezeken átszúrunk méretben passzoló botocskákat, és akár naponta többször indulhat is a miniatűr Kékszalag. A trükk az, hogy két-három ilyen megálló után garantált az alvás a babakocsiban. Ráadásul ennél olcsóbb játék nem létezik, pedig az elmúlt években alaposan kimerítettük ezt a témát. (Ettől függetlenül a kisördög folyamatosan ott ül a vállamon, hogy egyszer csináljunk egy elkészítési útmutatót, mintegy dadaista kreatív hobbi cikk gyanánt. Ha megjelent, elcsábultam.) A lényeg, hogy az említett alkalom során csak nem akart összejönni az alvás, így egészen a Bodnár Gábor Cserkészparkig jutottunk. Ott pedig - ahogy sajnos szinte bárhol Magyarországon - szemet szúrt, mennyi szemét csúfítja az amúgy gyönyörű természeti környezetet.

Tenni, vagy nem tenni: költői kérdés. 

Nem kezdek bele most semmilyen tirádába arról, hogy ha valakinek igénye van arra, hogy a természetben töltse az idejét, akkor arra miért nincs, hogy a szemetet ne dobálja el? Pedig ez körülbelül olyan, mint amikor valaki elmegy egy vendégségbe, és hálából – igyekszem szalonképesen megfogalmazni – letesz egy szép tányéraknát a kert közepébe. Sosem értettem. Viszont az ötlet ott és akkor megszületett: ha már amúgy is Műanyagmentes július van, meg ugye gyakran írunk a környezettudatos életvezetésről, nem túl nagy idő- és energiabefektetéssel akár tehetünk is valamit. Így jött az I. Zero Waste Túra ötlete, ami nyilván nem forradalmi kezdeményezés, mert sokan sokkal régebb óta, nagyobb volumenben csinálnak ilyesmit - lásd a Pet Kupához hasonló kezdeményezéseket -, ugyanakkor azt gondoltuk, a mi környékünk a mi felelősségünk.

20220716_115954.jpg

Kalandok gumikesztyűben és -csizmában

Szombaton reggel 9-kor egy gyors reggeli után neki is indultunk. Nagy örömünkre nem egyedül kellett megbirkóznunk a feladattal, hiszen velünk tartott néhány lelkes önkéntes is, volt, aki több száz kilométert utazott azért, hogy segíthessen. És igazából semmi más nem történt, csak sétáltunk egyet a parkban, meg utána még feljebb, a Csanyik-patak völgyében, ahol egyébként a Lillafüredi kisvasút vonalából kiágazó mahócai szárnyvonal is fut. Gyerekkorom kedves helye ez a környék, olyannyira, hogy egyszer még DIY videóklipet is forgattam itt, de mivel ez nem zenei magazin, ezt a szálat most elvarratlanul hagyjuk.

1_184.jpg

Nekem a patakmeder jutott, külön készültem is rá egy pár gumicsizmával, ami persze az első lehetséges alkalommal telement vízzel, ahogy egy mélyebb részhez értem, de verőfényes napsütés, igazi nyári délelőtt lévén ezt nem is bántam annyira. Eleve élmény bejárni olyan részeit egy amúgy évtizedek óta ismert helynek, amiket száraz lábbal sokkal körülményesebb lenne megközelíteni. Ilyenkor arra is találhatunk alkalmat, hogy rácsodálkozhassunk a gazdag élővilágára akár lakóhelyünk közvetlen közelében is. Körülbelül tíz perc sem telt el azóta, hogy elindultunk, de máris sikerült felfedeznem a vízben egy zsákmányra váró, jól megtermett kockás siklót, ami kissé meglepett, errefelé nem annyira gyakori faj, inkább a Balaton partjairól lehet ismerős sokunknak. De az is érdekes látnivalót jelentett - pláne csapatunk legfiatalabb, két és fél éves tagjának - amikor egy-egy partszakaszon komplett békabölcsődére bukkantunk, és a hüvelykujjkörömnyi növendék példányok seregestől ugráltak be a vízbe előlünk. 

Igazi aha-élmény volt az is, amikor rájöttem, hogy a meder egyik kanyarulatában nem azért szedtem össze annyi műanyagpalackot, amivel egy teljes 180 literes zsákot megtölthettem, mert mindenki pont oda dobálta be őket. Hanem azért, mert a víz ott sodor partra mindent, amit a patak összeszed az addig megtett kilométerek során. Jót nevettem magamon, mert hamarabb okoltam az emberi közreműködést, de sajnos kevés a jó példa ezen a téren. Mintegy ezt igazolva, pár száz méterrel feljebb egy illegális hulladéklerakóra bukkantunk, benne egy komplett ülőgarnitúrával, egy fél hűtőszekrénnyel, meg még ki tudja, mennyi földi jóval. Csak gratulálni tudunk hozzá, de természetesen ezt is felszámoltuk a túra végére. Az idézőjeles koronaékszer pedig az a három kimustrált autógumi lett, amelyeknek az emléke egyenesen tinédzserkoromból dereng, hogy már akkor láttam őket kidobva a patakban, pedig az sajnos nagyon nem tegnap volt.

Ha hasonló túrát szerveznél, a következőkre figyelj! 

  • Vedd fel a kapcsolatot a lakóhelyeden illetékes hulladékgazdálkodási vállalattal, hogy biztosítva legyen az összegyűjtött szemét elszállítása! A mi esetünkben a MiReHu Nonprofit Kft. nemcsak a szállításban nyújtott segítséget, de a gyűjtéshez szükséges zsákokat is rendelkezésünkre bocsátotta, ezért ezúton is köszönetet mondunk nekik. 
  • Amennyiben ez nem lehetséges, vagy a mennyiség nem indokolja, a résztvevőknek kell gondoskodniuk a hulladék elszállításáról, ugyanis ha bárhol bejelentés nélkül otthagyjátok, az illegális hulladéklerakásnak számít, függetlenül a szándék nemességétől. 
  • Ha tehetitek, figyeljetek a szelektív gyűjtésre, hiszen például az üdítősdobozok 100%-ban, minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók, ilyesmikkel kár lenne a terhelni a kommunális hulladékot.  
  • Amit mindenképpen vigyetek magatokkal: gumi- vagy munkáskesztyű, kézfertőtlenítő, harapnivaló, víz - pláne, ha nyári időpontra tervezitek a túrát -, elkülöníthető, vagy megjelölt zsákok a szelektíven szedhető hulladékok számára. 
  • Ne a legjobb ruhátokat vegyétek fel! :)

Mérleg 

Anélkül, hogy minden részletet leírnék, egy kis összefoglaló dióhéjban. Összesen 3 óra és 6 megtett kilométer alatt 6 önkéntes - nem számítva a csapat legkisebb tagját - nagyjából 3 köbméternyi szemetet gyűjtött össze. Kicsit megizzadtunk, volt, aki itt-ott össze is koszolta magát, de szabad levegőn voltunk, jól éreztük magunkat, szép helyeken jártunk, amelyek most kicsit tisztábbak is lettek nekünk köszönhetően. A jótett öröme mindenkinek ingyen van, de annál értékesebb pillanatokat jelent.

5_152.jpg

Tudjuk persze jól, hogy ez globális értelemben szinte semmit sem számít. Nem találtunk megoldást a megújuló, zöld energiák problematikájára, a ciklikus gazdaságra, vagy az olajárrobbanásra. De akkor is jó lesz legközelebb végigmenni ezen a helyen azzal a tudattal, hogy most legalább pár hétig nekünk köszönhetően nem néz ki úgy, mint egy parkerdőbe oltott szeméttelep. Felemelő a gondolat, hogy épp mi lehettünk azok, akik vették a fáradtságot, és kivonszolták az évtizedek óta foszladozó autógumikat egy patak medréből. Az ilyen élmények, az értékesen eltöltött percek, órák, napok pedig sokszor mentőövet jelentenek akkor is, amikor amúgy szinte egymást érik a rossz hírek mindenhol. Aki szeretné tesztelni, hogy az elméletünk kicsorbul-e a gyakorlat próbakövén, fogjon szemeteszsákot bármelyik hétvégén, vagy amikor ideje van rá! Ártani biztosan nem árt vele senkinek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3617886399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása