Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hosszú nyári napok, avagy egy instant bútorfestés története

0_2_3.jpg

Hosszasan sorolhatnánk, mi az, amit szeretünk a nyárban, de biztosan elsők között kapna helyet, hogy sokkal hosszabbak a nappalok, mint bármikor. Ennek köszönhetően nemcsak hétvégéken vagy a szabadságunk idején kaphatjuk magunkat hirtelen jött ötleteink megvalósításán, hanem, ha úgy tetszik, bármelyik délután. Ha éppen nem a tóparton töltjük hűsöléssel a szabadidőnket, akár egy bútorfestés is belefér! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a rétegek száradása miatt azért nem egy nap alatt végeztünk kissé már viseltes fürdőszobaszekrényünk felújításával, de ezzel együtt is gyorsabban ment, mint gondolnátok! A folytatásban beszámolunk a részletekről.

8_99.jpg

Erre a szezonra tartogatunk jó pár fürdőszobával kapcsolatos ötletet, köztük egyik nagy kedvencünk, a csempefestés is szerepel. Lélekben már a nagyobb projektre készülődtünk, amikor jött a felismerés: a felújítandó helyiségben lévő megsárgult, néhol kopott, költözések nyomait viselő fiókos szekrényke nagyon kilóg majd a környezetéből a hófehér falak mellett. Lecserélni viszont nem szeretnénk, mivel szerkezetileg még teljesen jó állapotú. A bútorfestés könnyen kivitelezhető, idő- és költséghatékony, ugyanakkor környezetbarát megoldás az ilyen helyzetekben, így neki is láttunk a munkának! Mivel az alapanyag egy korábbi projektünknek köszönhetően rendelkezésre állt, a kezdeti lelkesedést nem a beszerzésre kellett fordítanunk. Ha emlékeztek, akkor egy sokat látott íróasztalt újítottunk fel hasonlóképpen, az erről készült beszámolót ITT olvashatjátok.

A Dulux kifejezetten a DIY felújításokat támogató Simply Refresh családjának tagjaival már találkozhattatok korábbi bejegyzéseinkben, így talán nem meglepetés, hogy most is a már jól bevált anyaghoz nyúltunk. A Dulux Simply Refresh Konyhabútorfesték praktikus megoldást kínál akkor, ha bútor -  ami lehet bármilyen festett vagy festetlen, akár lakkozott fa felületű, laminált bútorlap, vagy készülhet MDF panelekből - még jól használható, csak egy kis ráncfelvarrásra szorul. Így akkor sem kell lemondanunk otthonunk, használati tárgyaink felújításáról, ha anyagi helyzetünk, fenntarhatóság iránti elkötelezettségünk, vagy netán érzelmi kötődés okán úgy döntünk, új bútor vásárlása helyett a régit öltöztetjük új ruhába. 

1_175.jpg

A mi kis fiókos szekrényünkön jócskán meglátszottak már az évek, még ha jóval fiatalabb is azoknál a használati tárgyaknál, amik jellemzően felbukkannak ebben a sorozatban. Itt-ott karcok, repedések jelentek meg a felületén, néhol a festék pattogzott, máshol ragasztócsík hagyott rajta nyomot, valaha fehér színe pedig már a jelenlegi környezetében is sárgásnak látszott, pedig a csempefestést még el sem kezdtük.  

A felület előkésztése

A ragasztómaradványokat még elviselhetően meleg, mosószódás vízzel eltávolítottuk. Ez a technika egyébként nagyon jól jön akkor is, ha befőzéskor szeretnétek csatasorba állítani néhány, matrica- és ragasztómaradéktól mentes üveget, de ugyanígy működik kreatív célokra használt konzervdobozok megtisztításakor is.

A fiókokat és a szekrény felületét enyhén megcsiszoltuk, hogy kiderüljön, hol kell hibákat javítanunk. Szerencsére nem kellett. A Dulux Simply Refresh Konyhabútorfesték alapozó és fedőfesték is egyben, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy nincs szükség semmilyen bonyolult előkészítésre, mélycsiszolásra, költséges alapozóanyagokra, a kiszemelt felület egy alapos zsírtalanítás és mattítás után már festhető is! A lemosáshoz mosogatószeres vizet használtunk, majd tiszta vízzel áttöröltük, és hagytuk megszáradni.

2_170.jpg

Bútorfestés

A fiókok kazettáit maszkolószalaggal letakartuk, mert a foltok eltávolítása a rattanszerű felületről nem tűnt túl csábító tevékenységnek. Ezután flockhengerrel felvittük az első réteg festéket, majd kivártuk a hat óra kötési időtt - csupán emiatt történt, hogy másnap folytatódott a munka. Tudtuk, hogy a legutóbbi asztalfelújításkor még a sötétbarna felületre is elég volt két réteg festék a tökéletes fedéshez, így biztosak voltunk benne, hogy most sem lesz többre szükség.

3_162.jpg

4_149.jpg

Utómunka, ami nem munka

A festék viszonylag gyorsan megszárad, de csak 10 nap elteltével vehető igénybe teljesen, addig különösen védenünk kell a karcolódástól, és a tisztítását sem árt elkerülni, úgyhogy biztos, ami biztos, még nem pakoltunk vissza a szekrénybe. 

5_144.jpg

7_105.jpg

Ezután viszont egy sima és tartós, selyemfényű felületet kapunk, ami ellenáll a zsíros szennyeződéseknek, az enyhe tisztítószereknek, ráadásul tökéletesen színtartó!  Az alábbi trendi árnyalatokból álmodhatjátok újra bútoraitokat. Ti melyiket próbálnátok ki?

0_80.jpg

Hamarosan jelentkezünk a fürdőszoba átöltöztetésének többi részletével, azaz a csempefestéssel is! Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  A saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújításokról szóló legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr517860487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása