Színes Ötletek

a kézügyes blog

A digráfoktól a dekorációs umlautokig - Néhány érdekesség az anyanyelv nemzetközi napjára

blocks-g1a25b67e5_1920.jpg

Február 21.-e az anyanyelv nemzetközi napja. A jeles alkalom tiszteletére összegyűjtöttünk nektek néhány tudnivalót többek között a magyar nyelv kapcsán, hiszen ez a téma még nyelvészeti diploma nélkül is számtalan érdekességet rejt. A folytatásban fejest ugrunk a magyar ábécé máshol ebben a formában nem fellelhető sajátosságaiba, különleges karaktereibe! „Vigyázzon Connie! Nagyon kilóg a dialektusa!” 

A világ legtöbb, összesen 74 latin betűt használó nyelve a khmer, Kambodzsa hivatalos nyelve. A legkisebb betűkészletből a Pápua-Új Guineában őshonos rotokas nyelv áll, mely módosítójelek és ikerbetűk - szaknyelven ligatúrák - nélkül összesen 12 betűt tartalmaz. Persze ha nem ragaszkodunk a latin betűs ábécéhez, a khmernél sokkal bonyolultabb írásmódú nyelvekkel is találkozhatunk, ilyen például az Indiában, illetve Srí Lankán beszélt tamil 247 betűvel, vagy a japán, amely nagyon leegyszerűsített megfogalmazással három-, esetenként négyféle írásrendszerből - kandzsi (kínai eredetű, logografikus írásjegyek), hiragana (8. században kialakult szótagírás), katakana (11. századból származó szótagírás), illetve a rōmaji (latin betűs átírás) - áll össze a hétköznapokban.

pexels-stephan-streuders-3767862.jpg
Ha pedig froclizni szeretnénk valakit, aki azt mondja, hogy "nekem ez kínai", nyugodtan rákérdezhetünk arra, melyikre gondolt a hét legfontosabb nyelvjárás - mandarin, vu, kantoni, min, hsziang, hakka, kan - közül? Hiszen olyan, hogy kínai nyelv, a szó szoros értelmében, egységes módon nem is létezik.

De hogy ne kalandozzunk túl messzire, és ne is nyújtsuk túl hosszúra a cikket, jöjjön néhány érdekesség a magyar nyelvről és ábécéről - és persze érintőlegesen más nemzetek nyelveiről is. 

  • A magyar ábécé 40 latin betűből áll, viszont általában véve az emberek többsége a 44 betűs kiterjesztett magyar ábécét érti rajta. A kettő között a különbség, hogy utóbbi tartalmazza a Q, W, X, Y betűket is, amelyek a magyar nyelvben családnevektől és idegen szavaktól eltekintve nem fordulnak elő.

  • A magyar nyelv egyik különleges, latin ábécében nem található karaktere az „ly”, melynek kiejtése eredetileg a lágy - szakkifejezéssel: palatalizált - l-nek felelt meg a magyar nyelvben, és amit gyereknyelven olykor gólyás jének is nevezünk. Számos azonos hangalakú szópárnál tölt be jelentésmegkülönböztető szerepet, például: bolyt – bojt, foglya – fogja, folyt – fojt, sólya – sója, súlyt – sújt, szablya – szabja. Bár sok szóban szerepel az ly, egyedül a „lyuk” szó, illetve annak ragozott és képzett alakjai kezdődnek ezzel a betűvel.

    Tudtad? Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21.-ét az anyanyelvek nemzetközi napjává, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld kulturális és nyelvi sokszínűségére. A dátum egyben tiszteletadás az 1952-es dakkai tüntetés előtt: Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. az intézkedés hatására Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, melynek során öt tüntető életét vesztette. 
  • A magyar ábécé több kettős betűt, szaknyelven digráfot tartalmaz. A digráf kifejezés olyan betűkapcsolatot jelöl, amely egy beszédhang írásban rögzítésére szolgál, míg a gemináta meghatározást a kettőzött mássalhangzók esetén használják. A hivatalos magyar ábécé digráfjai: cs, dz, gy, ly, ny, sz, ty, zs.

  • A dz és a dzs betűket csak 1984-ben ismerték el hivatalosan, önálló betűkként, azelőtt mindössze a d és a z, illetve a d és a zs betűk összekapcsolásának tartották őket. A „dz” a magyaron kívül megtalálható a kasub, a lett, a litván, a lengyel és a szlovák, illetve a vietnámi nyelvben is, ahol az angol nyelv z hangjához hasonlóan ejtik.

  • A magyar ábécé egyetlen háromjegyű betűje a dzs. Többjegyű betű, nem pedig betűkapcsolat, ezért a szavak elválasztásakor nem válhat ketté. Kettőzött változata, a ddzs - például: briddzsel (a bridzs nevű játékkal) - elválasztáskor dzs-dzs alakra bomlik. A dzs hangzó jelen volt az ősmagyar nyelvben, de a kor végére eltűnt, szerepét a gy vette át. Egyedül két nyelvjárásban, az őrvidékiben és a csángóban maradt
    meg eredeti formájában (pl.: gyerek, ejtsd: dzserek). Ezután két hullámban került vissza a nyelvbe, a 16. századi oszmán hódítások során átvett török jövevényszavak, illetve a 20. és a 21. század folyamán egyes angol szavak átvételével.

  • A „ty”, és főleg írott alakja igazi hungarikum, ugyanis a magyaron kívül csak kiejtésben fordul elő egyes szláv, illetve fordult elő a 19. századi román nyelvben előfordul. Számos olyan magyar szóban, ahol tj betűkapcsolat található - például szeretjük, értjük, látjuk, megfejtjük - valójában ty-t ejtünk. A palóc nyelvjárásban a szó eleji t vagy cs helyett, ha a második betű i (í), vagy ü (ű), akkor ty-t ejtenek, például: tyiszteletes, tyizma. (Ezek szerint kétéves kislányom ezidőtájt kiterjesztett palóc nyelvjárásban beszél. - a szerk.)

  • Az í” a magyaron kívül megtalálható még a cseh, a szlovák, az ír, a portugál, a spanyol, a katalán, a feröeri, az afrikaans, az izlandi, és az aráni nyelvben. Érdekesség, hogy a feröeri nyelvben az ’í’ egy elöljárószó, melynek jelentése: ’-ba, -be, -ban, -ben’.

  • A lengyel nyelv kiejtésében az „sz” betűkapcsolat a magyar s-betűnek felel meg.

  • Az „ő” és „ű” betűkben használt ékezetet szaknyelven kettős éles ékezetnek hívják, latin írásmódban csak a magyar ábécében található meg, cirill ábécében a csuvas nyelv használja. Tipográfia területén gyakran hungarumlaut néven emlegetik. A nyelvújítás előtt az umlaut + szimpla éles ékezetes „ǘ” formát használták, de a kettős ékezetet a 19. századi nyomdászok sokkal esztétikusabbnak tartották, így alakult ki a mai forma, ha lehet hinni az erre vonatkozó forrásoknak.

natalia-yakovleva-oxl_kbnqxga-unsplash.jpg

  • Az „ö” és „ü” betűk számos nemzet ábécéjében szerepelnek, ugyanakkor van egy dekoratív célokat szolgáló alkalmazásuk is, az úgynevezett heavy metal umlaut. Ennek funkciója alaposan és szándékosan lesarkítva körülbelül ugyanaz, ami miatt Bart Simpson tetoválást szeretett volna karácsonyra - „…és olyan veszélyesnek látszol tőle!” - , és ami a teljeség igénye nélkül olyan zenekarok nevében látható, mint az Amon Düül, a Blue Öyster Cult, Motörhead, a Mötley Crüe, vagy a Queensrÿche, bár ők az eredeti Queensreich nevet, és az ahhoz esetleges neonáci asszociációkat kívánták tompítani ezzel az írásmóddal.

  • Az angol nyelvterületen alapműnek számító áldokumentumfilm főszereplője, a Spın̈al Tap zenekar természetesen az umlautot is rossz helyre tette, ami már önmagában poénforrás az írásmódot ismerők számára. Az eredetileg 1984-ben bemutatott film egyébként - az eléggé semmitmondó "A turné" címmel - magyar videómegosztókon is elérhető feliratos változatban, ha valaki még nem látta volna, kötelező darab a műfaj iránt érdeklődőknek!

Bízunk abban, hogy összeállításunkban hasznos és érdekes információkat találtatok. Ha van bármi, ami szerintetek kimaradt, és fontos lett volna, hogy szerepeljen az összeállításban, írjátok meg a cikk alatt kommentben! 

A jeles nap alkalmából a Móra Könyvkiadóval közösen nyereményjátékot is indítunk! Ha szeretnétek megnyerni egy, az ABC megismerését, az olvasást, és az ismeretek bővítését is segítő értékes könyvcsomagot, keressétek fel Instagram profilunkat és játsszatok velünk! 

A könyvcsomag tartalma: Ablak-Zsiráf, Képes gyermeklexikon, Zengő ABC, Mesélő ABC, Neveletlen ABC.

KATT a képre a részletekért!

nyeremenyjatek_abc.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9817699996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása