Színes Ötletek

a kézügyes blog

Öntsd formába emlékeidet! - Gyakorlati tippek műgyantázáshoz

pexels-thirdman-7256642.jpg

A műgyanta nemcsak az ipari, de a hobbicélú alapanyagok között is előkelő helyet foglal el, úgy a népszerűség, mint az időtállóság terén. Ezt a sokoldalú anyagot az ékszerkészítéstől a bútorfelújításig számtalan kreatív ötlet megvalósításához bevethetjük, de használhatjuk lakként vagy ragasztóként is. Megőrizhetjük benne a természet kincseit vagy kedves apró emlékeinket, színezhetjük különféle pasztákkal, akrilfestékkel, effekt pigmentekkel, kiválóan kombinálhatjuk más anyagokkal. Minket is elvarázsolt, így hamarosan láthatjátok beszámolóinkat az általunk elkészített darabokról. Tartós, magas kopásállás jellemzi, és persze dekoratív - ezekkel a tulajdonságokkal könnyen ellensúlyozza egyetlen hátrányát, hogy használata talán nem a legegyszerűbb. A következő összeállítással segítünk az első lépések megtételében, ha ti is kipróbáljátok ezt az izgalmas anyagot.  

Fontos!  Mivel sokféle anyag kapható, amiket eltérő keverési arány, kötési idő, vagy maximális kiönthető rétegvastagság jellemez, ezért mindenképpen a gyártói utasítások szerint járjatok el, mert az attól való apró eltérések is könnyen csalódást okozhatnak a végeredmény tekintetében! A cikkben az általunk használt Lauriz'Art kétkomponensű epoxi gyanta tulajdonságai alapján gyűjtöttük össze tanácsainkat. A biztonságról se feledkezzetek el, mindig használjatok gumikesztyűt!

veronika-fitart-5c5ygph9yqg-unsplash.jpg

A műgyanták kikeményedése kémiai reakció hatására történik, azaz nem elpárolog belőle az oldószer, hanem a molekulák egyesülése során jön létre egy új anyag. A gyanta kötése során hő fejlődik, a keverék melegszik, ezért fontos, hogy ne keverjünk be egyszerre nagyobb mennyiséget! Nincs is rá szükség, mivel rétegezhető, a réteghatárok azonos színek esetén pedig nem látszanak, így a hiányzó mennyiséget pótolhatjuk egy újabb keveréssel - persze a száradási idő letelte után. A reakcióidő úgy is lassítható, ha nem hagyjuk egyben a bekevert anyagot, hanem szétterítjük a felületen, hogy az alkotásra több idő maradjon!

pexels-thirdman-7257816.jpg

Pontosan mérjétek ki az adott mennyiségeket, majd egy tiszta keverőedényben dolgozzátok össze két-három percig úgy, hogy egészen homogén elegyet kapjatok! Alaposan, de lassú mozdulatokkal keverjétek, végül hagyjátok állni pár percig öntés előtt, hogy a buborékok nagyja magától távozhasson, ami ennél a márkánál nagyon könnyen megy. Ha mégis szükséges, ezt a folyamatot melegítéssel segíthetitek az öntés után is - mozgassatok felette egy öngyújtót, vagy akár hajszárítót! A cél a gyönyörű, buborékmentes, víztiszta felület. 

Az arányok megváltoztatásával a kötési idő nem befolyásolható, ellenben gumis, ragacsos állagú anyagot kaphatunk, ne kísérletezzetek vele! Mérhettek súlyra (100:45) vagy térfogatra (2:1) is - első esetben minimum 1 gramm mérési pontosságú mérleget, míg a másodikban gyógyszertárban kapható fecskendőt használhattok! Mivel a két komponens külön-külön nem köt meg, így a hulladékcsökkentés érdekében szerezzetek be inkább két darabot, és mindig ugyanazzal mérjétek ki az A vagy B komponenst. Ha szilikonos mérőedényeket használtok, akkor nem termeltek felesleges szemetet ezekkel az eszközökkel sem, ugyanis a műgyanta szinte mindenhez hozzáköt - éppen ezért védjétek a munkafelületet is! A munkálatokat lehetőleg egyenletes szobahőmérsékleten, vízszintes felületen végezzétek!

pexels-thirdman-7256641.jpg

Lauriz'Art öntőgyanta rendszeren belül két típust különbözetünk meg. A SLOW lassú, 48 órás kötési idejű műgyantából vastagabb, azaz 2,5 - 5 centiméteres felületeket, míg a QUICK-ből 12-24 órás kötési idő alatt 1 cm- nél vékonyabb felületeket vagy bevonatokat hozhattok létre. Vastagabb műgyantát minden esetben több részletben, rétegenként dolgozva érhettek el. Érdemes a fazékidővel is kalkulálni a munkafolyamatok tervezésénél, a bekevert anyag előbbinél 60-90, míg utóbbinál csupán 30-45 percig használható fel. A termékcsalád fejlesztése során a gyártó kifejezetten törekedett a fával való ötvözhetőségre, így az anyag kreatívan használható ebben az igazán trendi kombinációban is a bútortól kezdve az egyedi ékszerekig számtalan alkalmazási területen. 

Fazékidő: az az idő, amíg az összekevert műgyanta még nem szilárdul meg, nem kezdődik el a térhálósodás folyamata.

veronika-fitart-5c5ygph9yqg-unsplash_2.jpg

A bekeverés után öntsétek  a homogenizált gyantát a választott (szilikon, polietilén, vagy polipropilén) öntőformába! Ha porózus felületre - például asztallapra - öntitek, előtte alapozzátok le ugyanezzel a gyantarendszerrel a munkadarabot a gyártói utasítás szerint! Színezhetitek a bekevert anyagot egyben vagy részenként, de ügyeljetek arra, hogy maximum három százalékáig vegyíthetitek pigmentekkel, csillámokkal, akrillal, vagy különféle műgyanta színezőkkel! Ha túllépitek ezt az arányt, előfordulhat, hogy a gyanta puha marad. Díszíthetitek kedvetek szerint termésekkel, növényekkel, apró emléktárgyakkal is! Ha több rétegben dolgoztok, várjátok meg, míg az anyag gumis állapotúra szilárdul, de ne várjátok ki a teljes kötési időt! Nagyjából 48 óra letelte után az öntvényt eltávolíthatjátok a formából. Ezalatt érdemes letakarni például egy műanyag tállal vagy dobozzal, nehogy beleperegjen bármi, ami nem volt a terv része!

pexels-jill-burrow-6858596.jpg(Illusztrációk forrása: unsplash.com, pexels.com, Színes Ötletek blog)

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következőről se maradjatok le, mert hamarosan további hasznos tudnivalóval jelentkezünk a műagyanta öntéssel kapcsolatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5516824094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása