Színes Ötletek

a kézügyes blog

Otthon északon - Természet inspirálta harmónia a lakberendezésben

szo_keret_01_blog_cimlapkep_17.jpg
Akár modern, akár klasszikus értelemben, a skandináv stílus népszerűsége évek óta töretlen. A siker titka nemcsak a zseniális térrendezésben, a praktikus és letisztult formavilágú tárgyak harmonikus egymás mellé rendezésében rejlik, hanem abban is, hogy maga a stílus is folyamatosan fejlődik, szó szerint teret adva az éppen aktuális trendeknek, ami a vintage-től az indusztriálisig sokféle színezetet kaphat. A változatos lehetőségeket meghatározó filozófia bőven túlmutat azon, amit sokan gondolunk elsőre, hogy nagyon gyorsan tudjunk egyetlen imbuszkulccsal összeszerelni egy szobányi gardróbszekrényt. Amellett, hogy ez utóbbinak is sok szempontból van létjogosultsága, most induló sorozatunkban szeretnénk kicsit elmélyülni a skandináv jellegű lakberendezéshez kapcsolható életérzésben. Az idegenvezetésben Jegesi Eszter lesz segítésünkre, aki a nordichome.hu alapítójaként szakértő szemmel varázsol skandináv hangulatot otthonunkba. (Illusztráció forrása: Bloomingville)

hd_aw20_sejs_30_cw_1.jpg(Forrás: House Doctor)

A skandináv mindennapokat alapvetően határozza meg a természet közelsége. A stílust képviselve olyan teret és hangulatot teremtünk környezetünkben, amit átjár a természetből merített inspiráció, és amiben társas kapcsolataink kiteljesedhetnek, ezáltal mi is boldogabbak leszünk. Svédországban a "lagom", azaz a mértékletesség és az „éppen elég” filozófiája, míg Dániában a "hygge" (ejtsd: hügge) életérzés, ami mindezt magában foglalja. Eszter, aki tíz éve él Dániában, egészen közelről ismeri a szemléletet, így beszélt róla: 

"A hygge világhódító sikerének titka, hogy arra ösztönöz bennünket, ismerjük fel és értékeljük az élet egyszerű mozzanataiban rejlő szépséget és boldogságot, valamint ezeket a pillanatokat osszuk meg azokkal, akik fontosak számunkra, így teremtve meg a személyes boldogság és a közösségi összetartozás egységét. Ennek a nehezen körülírható fogalomnak nem véletlenül lett a jelképe a köztudatban egy meleg pokróc és egy finom, gőzölgő kávé. Éppen ilyen apróságokon múlik a jóllét, melyhez éppúgy hozzátesz egy-egy számunkra kedves, régi tárgy, mint a saját kezünk által készített dekoráció vagy sütemény, ahogy a kedvünkre és ízlésünknek megfelelően berendezett, meghitt otthon is, ahol barátainkat fogadjuk.." 

hygge4.jpg(Forrás: Bloomingville)

Nem könnyű meghatározni, hogy valójában mitől válik egyénivé, sajátossá az otthonunk. Ennek érdekében számtalan különböző kiegészítőt kombinálhatunk attól függően, mire szeretnénk a fókuszt helyezni.

"A modern nordic stílussal a skandináv minimalizmust valósíthatjuk meg - ebben segít néhány letisztult vonalú lámpa, és natúr vagy pasztell színű bútor. Dönthetünk a természetet megidéző otthon mellett, melyben a naturális anyagokból készült kiegészítők kerülnek előtérbe, mint a fonott kosarak, a szőrmék, a gyapjú szőnyegek és a takarók. Északi hatással fűszerezve is lehet romantikus stílusú az otthonunk, ahol a világos és életteli színek, arany kiegészítők, virágmotívumok, rojtok és bojtok játsszák a főszerepet. Amennyiben nem szeretnénk messzire rugaszkodni a klasszikus dizájntól, vagy frissíteni szeretnénk tereink összhatását, amiket antik bútoraink határoznak meg, akkor nehéz márvány- és üvegtárgyakkal, elegáns arany kiegészítőkkel, sötétebb textilekkel dobhatjuk fel a teret."

A hygge megélésében otthoni környezetünk kiemelkedő szerepet játszik, hiszen hol máshol lehetnénk leginkább önmagunk, hol ápolhatjuk legjobban kapcsolatainkat családtagjainkkal, barátainkkal? A nordichome.hu webáruház skandináv tervezésű termékei nemcsak az otthonunkat teszik harmonikusabbá, hanem az életünket is.

nordic4.jpg(Forrás: Hübsch)

Hogy hogyan? Tartsatok velünk, mert a sorozat következő fejezetében a karácsonyi dekorációkat helyezzük északi megvilágításba! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr616764994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 05:34:27

Ezeknek a skandiknak az a m@rha nagy mázlijuk (már az originálskandinávoknak, akiknek az ükapjaik is azok voltak már...) hogy alapvetően van pénzük a jólétre.Értem ez alatt, hogy háromfős családok is simán megengedhetnek maguknak vidéken is 100 vagy még több négyzetméteres nagyságú lakóingatlant, vagy még nagyobbat.Vagyis van a lakásban bőven HELY (hej! :D ) mindenre, bármire.
Úgy meg könnyű, hogy nem kell zsúfoltan élni, másfél szobában 30-40 nm-en hárman négyen szorongva, toldozott-foldozott megoldásokat használni.Így lehet is stílust kialakítani, szellősen, kényelmesen, világos lakásban élni.

Opi87 2021.12.06. 07:54:18

@geegee: Én úgy emlékszem Skandináviában (legalábbis Svédországban, ahol én anno voltam) az állam kifejezetten támogatja, hogy költözz ki a világ végére, ahol van hely. Tehát ha megnézed a térképet látod hogy Svédország kb. 5-ször akkora, mint mi, de a lakosság meg kb. ugyanannyi. Aminek a nagy része 5-6 városban található meg. Az ország fele meg szinte lakatlan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.06. 21:57:44

@Opi87: igen, ez így van, a népsűrűséggel legalább is.Bár most nem tudom, hirtelen, ez hogy kapcsolódik a mondandómhoz...

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása