Színes Ötletek

a kézügyes blog

Környezetbarát játékok a minőségi időtöltéshez
1. rész - Ajándékötletek a legkisebbeknek és oviskorúaknak

0_x_1.jpg
A játékválasztás mindannyiunk számára fejtörést okoz, akár szülőként, rokonként, vagy barátként kerítünk rá sort - és a karácsony közeledtével szinte elkerülhetetlen. Mi a magunk részéről minden esetben fontosnak tartjuk a tudatos vásárlást, ha saját kezűleg készített, vagy használtan beszerzett darab bármilyen ok miatt nem jöhet szóba. Ha már a fa alá jellemzően új ajándék kerül - még ott is, ahol egyébként az év más időszakában visszafogott, környezetvédelmi szempontokra is fókuszáló vásárlás jellemző -, figyeljünk arra, hogy ökotudatos gyártó kínálatából tartós, értékálló játékot válasszunk, ami akár az egész család közös szórakozását, akár a kicsik együttjátszását szolgálja! Mivel az óriási kínálatban nagyon könnyen elveszhetünk, szakértő segítséggel körbejártuk egy kicsit a témát.

Dapsyné Javorek Liána három gyermek édesanyja, gyakorlott DIY játékkészítő mind workshopok házigazdájaként, mind otthon, emellett a Kicsivagyok Nagyleszek játékwebáruház tulajdonosa is, így nem túlzás, ha azt mondjuk, sokrétű tapasztalatokkal rendelkezik a játékok világáról. Az ötletes, szórakoztató és általában zero waste játékok változatos lehetőségeit bemutató közös sorozatunkban sok mindent készítünk majd együtt saját kezűleg, de most a megvásárolható játékok között segített nekünk eligazodni.

20200604.jpg

A közösen eltöltött minőségi idő olyan alapvető érték, ami minden édesanya számára elsődleges. Vajon ez az értékrend a gyakorlatban is kiállja a próbát? Mit tehetünk ezért egy olyan ingergazdag időszakban is, mint a december? A karácsony a szó legjobb és legrosszabb értelmében is erősen hangsúlyos esemény - fény, pompa, reklámok, sétálgató Mikulások, díszek és játékok milliói vesznek minket körül. Hogyan maradhatunk ebben az időszakban tudatosak a vásárlás terén? A karácsonyt megelőző készülődés során akár az online térben, akár a helyi közösségekben megannyi ötletet kaphatunk, hogyan kreatívan tölthessük el időnket kisgyermekeinkkel - néhányat megtalálhattok a Kicsivagyok Nagyleszek blogon is.

Az adventi naptárunkat millióféleképpen elkészíthetjük úgy, hogy ne az ajándékozás, hanem az élmény kapja a főszerepet. Spatulákból épített kéményünkből mindennap kihúzhatunk egyet, így a Télapó lejjebb jut benne - a gyerekek imádják! Manócsínyeket vihetünk véghez a kicsik szórakoztatására, vagy ők tehetik kedvessé az ajándékokat a maguk által rajzolt képeslapokkal. Készíthetünk klasszikus csuhébabát, díszeket szódabikarbónából, hóembereket papírgurigából, az ablakainkat pedig üvegfestékkel készített Diótörők és csillagok díszíthetik – és ez csak néhány a végtelen sorból. A tengernyi élmény és játék elvezetnek a karácsony napjához, amit a családdal eltöltött közös este és az ajándékozás öröme zár. 

pexels-thuanny-gantuss-6130308.jpgIllusztráció: pexels.com

És hogy milyen ajándék kerüljön a fa alá? Számos - édesanyaként és más szülőktől szerzett - tapasztalatot összegyúrva háromféle játéktípust különböztethetünk meg, amik többnyire minden gyermek életében előkerülnek, és amiket napi szinten is szívesen használnak, fejlesztően hatnak rájuk, és közösen eltölthető időre ösztönzik a családtagokat. Ezek a játékok jellemzően természetes anyagokból és környezetbarát módon készülnek, a gyártók a formavilágukat tekintve harmóniára és egyszerűségre törekednek, engedve a gyermekek fantáziáját szabadon szárnyalni.

  •  Játékkonyha és kiegészítői

A szerepjátékok szerves részét képezik az egészséges gyermekkornak és a személyiségfejlődésnek. Önbizalmat adnak, és számos új ismeret elsajátítására teremtenek lehetőséget. Más bőrébe bújni, más szerepet felvenni, a felnőttek életéből elkapott szituációkat imitálni szórakoztató, egyben fejlesztő tevékenység, serkentően hat a fantáziára és a kreativitásra. Egy szerepjáték elősegíti a rajtunk kívül álló dolgok megértését, elfogadását, segít a gyermek számára az önkifejezésben és a stresszhelyzetek feloldásában.

A konyha egy központi helyiség, ahol a család összegyűlik, ahol igazán érezhető az otthon melege. Legalább naponta egyszer biztosan találkozik itt a család még a rohanó hétköznapok során is. Megbeszéljük a napi programot, a gyerekek megosztják velünk, milyen érzésekkel indulnak iskolába, vagy mi történt az oviban. A kicsik ezért szívesen másolják le ezt közeget a saját világukban is. Egy praktikus, jól felszerelt konyha minden igazi konyhatündér álma. A Little Dutch beleadott anyait - apait, hogy egy szuper készletet biztosítson a gyermekeknek a biztonságos konyhai tevékenységekhez. 

1_x.jpg

A Little Dutch fa játékkonyha egyszerűségében hordozza a lehetőségeket, így motiválva a gyermeket az önállóságra és a gondolkodásra. Fények, zajok és különféle utasítások nélkül biztosít harmonikus terepet a gyermekeknek a szabad konyhai tevékenységre. A játék strapabíró, stabil és számos kiegészítővel kombinálható az alaptartozékokon túl, például vágódeszkával és késsel felszerelt szeletelhető zöldségekkel, vágható gyümölcsökkel, több részes kenyérpirítóval, kávéfőzővel, és fém vagy fa teáskészlettel.

  • Nyílt végű játékok

Toronyépítő kockák világa - A több méretű, egymásba pakolható kockák a Montessori által ihletett játékok csoportjába tartoznak, méretekkal, dimenziókkal ismerkedhetnek velük a kicsik. Néhány gyártó továbbgondolta a szokványos egyszínű kockákat, és oldalaikat különböző mintákkal látta el valamilyen rendszer szerint. Nagy mérete látványos, könnyű játékra hívja a gyermekeket. A Little Dutch és Djeco toronyépítő kockáin számok, számolást tanító, és puzzle minták találhatók. A gyermekek nagy élvezettel pakolják a dobozokat, miközben sokat tanulhatnak a méretekről, számokról, sorrendiségről. Nyílt végű játék, amit mindenki a saját elgondolása szerint vonhat be egy-egy foglalkozásba. A kisautók garázsától kezdve a farm állatainak óljáig sokféleképpen használhatók. A toronyépítő dobozok alapanyaga strapabíró keménykarton, ami bírja a dobozok borulását, dobálását, viszont a hosszas rágcsálást nem - a nyál miatt a papír foszlásnak indulhat. Hogy miért nem fa? Jobb, ha egy ilyen magas, látványos toronyépítő játék keménykarton, mert boruláskor nincs akkora balesetveszély, mintha egy súlyos fa torony dőlne ránk. 

2_x.jpg

Szivárványok világa A csodás szivárvány játékok megmozgatják a gyerekek fantáziáját. Tipikusan olyan játék, aminek elsőre látszólag nincs akkora sikere, de hetek múltán a család összes tagját elkezdik érdekelni a szivárvány ívei. Nyílt végű játék lévén lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek saját elképzelések szerint használják fel. Felnőttként talán nem értjük, mit lehet belőle építeni, de higgyétek el, ők tudják! Valakinek egyensúlyjáték, valakinek játszótér, vagy éppen alagút. A Little Dutch szivárványai kezdő készletnek tökéletesek, jól építhetőek már másfél éves kortól.  

3_136.jpg

Ebből a felsorolásból nem maradhat ki egy hazai márka, a Varázspalló sem. Ez az a fejlesztőjáték, ami a legszélesebb korosztály számára kihasználható, hiszen éppúgy alkalmas a korai mozgásfejlesztéshez, mint a felnőttkori tornához. Talán meglepő, de ezt a játékot is a fantáziánk mozgatja. Lehet hinta, híd, dobbantó, pihenőszék, vagy akár csúszda. A Varázspalló, más néven egyensúlyozó hinta kreativitásra késztet, és természetes módon támogatja a szabad játékot. Az eszközök színezése kizárólag környezet- és gyermekbarát vízbázisú lakkal történik, anyag pedig FSC minősítésű erdőből származó bükkfa. 

4_1_2.jpg

  • Társasjátékok világa

A Djeco "Little” sorozat tagjai egyszerű szabálykövető játékok, amelyek alkalmasak arra, hogy a legkisebb gyermekeket bevezessék a társasjátékok világába. 15-20 perces játékidő és változatosság jellemzi őket, így nem válik hamar unalmassá, sem túl könnyen játszhatóvá. A Djeco sajátos, színes világa, művészek által tervezett kedves állatfigurái, szimbólumai hívogatóak a gyermekek számára. A Djeco társasjátékok elemei más játékba is könnyen bevonhatók, mert megmozgatják a gyerekek fantáziavilágát. Testvérek számára nagyszerű csapatépítő játékok, és még a szülők számára is izgalmasak. Már egy ilyen viszonylag rövid közös játékidő is nagyon sokat jelent gyermekeink számára, amikről évek múlva is kedves emlékeket idézhetnek fel. 

5_123.jpgDjeco Little Action - Egy kis cselekvés 

Akárhogy is döntünk a vásárlást illetően, azt mindvégig tartsuk szem előtt, hogy az ünnep ne csak az ajándékozásról és a nagy ebédekről szóljon. A közös élmények a családra, mint az élet legfontosabb egységére rendkívüli hatással vannak, az összetartozás érzését erősítik, a biztonságérzetet növelik – teremtsünk ezekre is lehetőséget választásaink mentén!

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le, amiben az 5 év feletti korosztálynak szánt környezettudatos játékok között szemezgetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4416770696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása