Már régóta közkinccsé szerettem volna tenni ezt a receptet, mert amióta először kipróbáltuk, csak ilyet készítünk. Rengeteg érvet tudok felsorakoztatni mellette: először is olcsó, sőt lényegesen olcsóbb, mint bármelyik bolti változat. Nem hagy maradandó nyomot, ruhából kimosható, szőnyegről (megszáradva) simán felporszívózható. Nagyon jó buli a készítése is, és a picurok besegíthetnek, főleg a színezését élvezik majd. Bármilyen színt kikeverhettek, nem kell megmaradni a boltban fellelhető árnyalatoknál. Nem mérgező (maximum rossz az íze), és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Hűtőben sokáig eltartható. Sikerült kedvet csinálnom?
A RECEPT
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
- 3 dl víz
Egy lábasban elkezdjük melegíteni a vizet. Mi ilyenkor szoktuk megszínezni. Mikor mivel, ami éppen akad. Húsvét után megmaradt tojásfestékkel, máskor temperával vagy sima ételfestékkel. Ezután beletesszük az összes hozzávalót, és folytonos kavargatás főzzük (kb. 15 perc). Eleinte ragacsos és darabos, de nem kell megijedni, a végére szépen összeáll az egész.
A végén már elég nehéz keverni, innen is lehet tudni, hogy már jó. Ha kihűlt, jól átgyúrjuk és indulhat a móka.
Fóliába csomagolva, vagy légmentes dobozba zárva hűtőben sokáig eláll (bár nálunk sosem tart túl sokáig).
A képek forrása: MPMK
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!
Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Dittacska 2013.04.11. 14:03:45
Viszont ami hátránya, hogy kiszárítva nagyon csúnya, "kiül" rajta a só. :( Nem ajánlom kiszárítani.
1/4 kg liszt
3 evőkanál só
3 dl víz
por ételfesték
2 evőkanál olaj
1 evőkanál borkősav
Ha szárítani szeretnénk, akkor sima sóliszt gyurmát használunk. Ki kell szárítani, utána festeni, lakkozni.
Ez csak saját tapasztalat....
Réka Sütő 2013.04.11. 19:27:56
motekanyaka 2013.04.11. 20:00:25
melis81 2013.04.11. 22:51:57
Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.04.12. 03:50:19
2 bögre liszt, 1 bögre só, 2 bögre hideg víz, 1 kanál olaj, 2 és fél teáskanál borkősav vagy citromsav (mi igazából cream of tartar-t használunk).
Főzés után, már gyúrás közben rakom bele a színeket. Általában 5 felé osztom és mindegyik kupacba kb. 8-10 csepp ételfestéket teszek.
Ugyanolyan illata van, mint a bolti gyurmának.
Kata Sajgó 2013.04.12. 16:07:07
Ez remek recept! :) mindenképp ki fogom próbálni.
Ezek a remekművek elkészülésekor kifőzhetőek, vagy süthetőek? vagy valami módon 'rögzíthetőek' ?
kreablogger 2013.04.12. 16:23:11
hoszah 2013.04.14. 16:20:57
Kata Sajgó 2013.04.15. 11:18:50
Kata Sajgó 2013.04.21. 19:33:00
8 színt hoztam össze, meseszépek!
Lisztből nekem kicsit kevesebb is elég volt (kb 20dkg) és a citromsavat étkezési teaízesítő tablettával helyettesítettem (végülis tömör citromsav) Miután a 2 db tabletta elolvadt a vízben, utána színeztem és tettem bele a többi hozzávalót - legutoljára a lisztet, annyit, amennyit felvett. Rengeteg ötletem van, hogy mire fogom használni a színes gombócokat :)
Mégegyszer köszönöm!
Motoflo 2013.04.24. 09:11:23
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.06.13. 07:53:04
"Húsvét után megmaradt tojásfestékkel, máskor temperával..."
Oké, nincs több kérdésem...
ukka 2013.07.05. 08:17:20
usedari 2013.08.16. 14:18:14
Ráczköviné Rácz Enikő 2013.09.02. 14:06:59
DieNanny CH 2013.09.10. 08:06:44
"Az örök érvényű FŐZÖTT gyurma receptje".
Merthogy a kész gyurmát már nem lehet főzni...
Én Pető Éva könyvének egyik receptjét használtam, kisütöttem, és megvan már kb 12 éve:
20 dkg finomliszt
20 dkg finomsó (vákumsó)
125 ml víz 1 evőkanál ricinusolaj (2 kanál étolajjal helyettesíthető)
2. variáció
2 csésze só
2 csésze liszt
1 csésze víz
1,5 evőkanál tapétaragasztó (szürkésebb árnyalatú lesz)
3. variáció
10 dkg finomliszt
10 dkg burgonyaliszt
20 dkg finomsó
125 ml víz
1 evőkanál ricinusolaj
Pontosan kell mérni!
Sütés:
Fél órát nyitott sütőnél legalacsonyabb hőfok, csukottan fél órát 1-es fokozat, fél óra 2-es, fél óra 3-as. Utána 4-5-ösön olyan sötétre, amilyenre szeretnénk.
LILIOM 2013.10.19. 20:17:47
Marika Albók 2013.10.20. 13:58:43
Aryl 2013.11.16. 20:12:42
Vaczko Dominika 2014.01.09. 19:56:02
020301 2014.01.10. 16:05:55
azt szeretném kérdezni h ha ételfesték van benne akkor meg lehet enni ??