Adventi koszorút a konyhából

2011.11.12. 12:09 kreablogger

Egy nem mindennapi, de ugyanakkor zseniális ötlet, ami gyakorlatilag nulla forintból összehozható, ráadásul rendkívül mutatós!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Egy-egy szokatlan anyag felhasználásával is fantasztikus adventi díszt varázsolhatunk az asztalra, és még csak ki sem kell lépnünk az otthonunk melegéből. Jól hangzik, ugye?

Szükség lesz egy kuglófsütő-formára (igaz, így a saját készítésű süteményeket nélkülöznünk kell egy darabig), egy-két nagy marék csipkebogyóra (friss vagy szárított és szóba jöhet, nem kell mindenképpen ragaszkodni az eredeti leírásban szereplő vörösáfonyához), vagy esetleg már bogyós termésre, kisebb poharakra és természetesen gyertyákra vagy teamécseskere.

A poharakat rendezzük el a forma aljára, majd töltsük fel a formát kb. félig bogyóval. Tegyük a helyükre a teamécseseket és készen is vagyunk.

Ötlet: Egy szépen megkötött masnival még egyedibbé tehetjük a kompozíciót!

 

Forrás:SmallNotebook 

 

 

Ha neked is van egy jó ötleted, hogy idén milyen adventi koszorút készítesz, fotózd le és küldd el nekünk a szinesotletekblog@gmail.com címre, pályázz és nyerd meg az értékes nyeremények egyikét.

Részletekért kattints ide: DIY adventi pályázat 

 

22 komment

Címkék: karácsony advent diy hellókarácsony adventi koszorú

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr523372410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdösbanya 2011.11.17. 09:53:18

Amikor megláttam a képet, azt hittem, ez csak a folyamat első lépése. Kerestem, hol vannak a továbbiak. Otthon fellelhető tárgyakból, "gyakorlatilag nulla forintból" azért ennél ízlésesebb és valóban mutatós asztali díszek is összehozhatók...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.17. 10:00:55

Kinek a kertjében van hecsedli bokor? Nálunk nincs, sajna. És gyertyafa? :) Kuglóf forma sincs. De majd megoldom kicsiben a muffin sütő mátrix-szal. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2011.11.17. 10:18:39

Ölég szegényes kis ötletecske.

Intizar 2011.11.17. 11:04:56

Nagyon aranyos!

@TrueY: A heccsedlit az EMBER az erdőn-mezőn szedi. Gyertya a kamrában terem, jobb helyeken.

Egy kifogásom van: ádventi koszorúhoz nem jár "samesz" gyerta. Négy van benne, oszt kész. Tessék más díszt rakni a közepére. Például egy szép csokréta fagyöngyöt.

vuvuvu2 2011.11.17. 11:25:08

@Intizar: ja. az adventi koszorúban 4 gyertya van. elég gyenge egyébként az ötlet, én nem tennék ilyet a lakásba. a hullaszínű kuglófforma nem túl szívderítő.

PriTek 2011.11.17. 11:42:13

A XIX. század óta szokás adventkor koszorút készíteni, a koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Készítésének szokása Magyarországon is meghonosodott, és sokkal gyorsabban elterjedt, mint a karácsonyfáé. Ennek okát a hagyományos aratókoszorúnak megfelelő alakja adja: a kör és a kereszt az ősidőktől fogva folyamatosan jelen van az emberi műveltségben, már az ősember is megörökítette barlangrajzain, és azóta is minden gyermekkel újjászületik a világ minden táján. A körkereszt két alakból álló rendszerét minden 2-3 éves kisgyermek rendeltetés szerint használja első lerajzolt ábrái között.

A magyar műveltségben a kör öl, Boldogasszony ölelése. A boldogasszonyság köre a Teremtő fényének örök, minden időben való óhajtása, kérése, annak őrzése, karolása.
Az egyenlő szárú keresztet a magyar nép a teremtés alkotó szavával, a Teremtő kiáradó fényességének életet és biztonságot adó Igeszavával nevezi meg. „Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett... És az Ige testté lett és lakozék mi közöttünk, aki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.” (János 1)
A körkeresztben teljesül be a fény óhajtása. Népünk tudása szerint Isten azon a ponton lép be világunkba, ahol az Ige két szára metszi egymást. A keresztény szentképeken egyedül Jézus fénykoszorújában van benne ez a kereszt. Belső késztetésre, világszerte lerajzolják ezt a gyermekek, sőt, szemekkel és lábakkal ellátva emberré alakítják. Így az, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert, minden gyermekkel vele születő őstudás.

Jézusnak nem emlékünnepe a Karácsony, mert Ő valóban minden évben újra és újra közénk születik, az emberiség minden egyes tagjába, külön-külön. Csak a kör és a kereszt együttes használatával érvényes a koszorú valódi jelentése, az óhajtott és a beteljesült vágyakozás, várakozás általi belső rendeződés, mely alkalmassá teszi lelkünket a Karácsonykor közénk születő megszemélyesült Fény befogadására.

Advent első vasárnapján, ebéd után az egész család a konyhában marad, és együtt énekelve és imádkozva készítik el a koszorút.
A körkereszt vázat a férfiak fonják tizenhat fűzfavesszőből: nyolc vessző adja a kört, mely akkora, mint egy emberi ölelés, négy-négy vessző pedig a keresztet, melyeket egymáson is átfonnak, majd kihegyezett végeit beleillesztik a körbe. A keresztszárak fölött palántázóval egy-egy lyukat tágítanak, ebbe dugják a méhviasz gyertyákat. A fonatok közé lányok tűzdelik be az örökzöld Istenfa, a fenyő ágait, a tűlevelek nyitottsága az óra járásával megegyező irányba kell mutasson. Ez a Nap látszólagos égi útjának jelölése, a gyertyákat is ebben a sorrendben, a keleti, déli, nyugati és északi irányt követve kezdik el meggyújtani. A kereszt négy vége nem csak a négy égtájat jelöli, hanem az esztendőkörös változásrend négy nevezetes időpontját, a téli- és nyári napfordulatot, valamint a tavaszi- és őszi napéjegyenlőséget is.
A kereszt közepére száras csipkebogyók kerülnek. A vadrózsa Pünkösdkor virágzó Istenfa, termése az élet diadalát jelképezi: őszre érik meg, de a legkeményebb télben is megtartja piros színét.
A Galga mentén a gyertyák alá egy-egy piros almát is erősítenek, és az egész koszorút fölakasztják az asztal fölé, a mestergerendára. Elsőnek a kelet felé, másodjára a dél felé esőt gyújtjuk meg, harmadjára a nyugat és utoljára következik a Fény születésnek téli iránya, az északi.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.17. 13:24:07

@Intizar: "A heccsedlit az EMBER az erdőn-mezőn szedi."
Nálunk fenyő erdő van! Hecsedli egy szál sincs. :( Meg különben is hideg van. ;)
"Gyertya a kamrában terem, jobb helyeken."
Megnéztem. A mi kamránk nem jobb hely. Ott csak füstölt oldalas és kolbász lóg. ;)

@PriTek: "A körkereszt két alakból álló rendszerét minden 2-3 éves kisgyermek rendeltetés szerint használja első lerajzolt ábrái között."
Nekem van egy 4 éves verzióm. Nem vettem észre, hogy "rendeltetés szerint" használná. Mi a rendeltetés?

"minden gyermekkel vele születő őstudás."
Juj, ez fájt! Bocs!

2011.11.17. 13:47:47

Fogok egy A4-es lapot, ráírom hogy koszorú.
Rajzolok rá 4 kört, a körökre rakom a mécseseket, és kész is.

Még ez is jobban nézne ki!

Intizar 2011.11.17. 13:57:49

@TrueY: Hm... az se kutya! Mármint a kolbász és az oldalas. Áhítat tárgyának talán kevés, bár igen szép és illatos koszorú köthető belőle.
Ami meg a gyerekeket illeti, lehet, hogy nem elég fajtatiszták az ősmagyar őstudás ősátérzéséhez. Nálunk is ez a bánatos helyzet. Zokog is miattunk a Boldogasszony.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.18. 08:56:26

@Intizar: Itt van az ős,
Itt van újra...

Intizar 2011.11.18. 12:58:38

@TrueY: ... itt van, ujjé, s szép, mint mindig, énekem, tudja isten, hogy mivégből jövök haza a büféből, s húzgálom a zörgő avarban, mint kiskocsit az életem.
(hüpp...)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.18. 17:26:57

@Intizar: Azt hiszem ezzel Laári magasságokba értél!

"Ej buborék, buborék!
Színe játszó, csodaszép!
Emitt veres, amott kék.
Az orromból jött ki elébb."

Intizar 2011.11.18. 21:43:08

@TrueY: Már hogy én?
Heej, mivé lett a haza ifjúsága...
Ha már nem ismeri az igazi költőt, legalább érezné ki a sorokból, az ösztönével, amije volt valaha. De ebben a mai világban, piha!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.18. 21:54:44

@Intizar: Ez J.A. volt? Nem tudtam... Ennyire nem vagyok még félművelt sem... :) Marad nekem Laár...

Intizar 2011.11.18. 23:41:23

@TrueY: Jaj, nem! Isten őrizz! Csak Parti Nagy! De én őt is nagyra tartom. Parti nagyra.

Intizar 2011.11.18. 23:42:52

Bocsesz, a Költőt is nagyon nagyra...
Írta Laár András verse.
Mindjárt idézem is a kedvencemet:

Vacsorál a Pali.
Ez itten vacsorál! - mondják róla mások.
Rólam is ezt mondják (érdekes egyezés),
Mikor vacsorálok...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 15:19:54

@Intizar: Hát akkor már guglizni sem tudok. :(
Parti Nagy színházi szövegeit nagyon szeretem. A Fagyott kutya lába nekem egy kicsit brutális volt. Főleg a felütés az elején! És főleg, hogy láttam a Taxidermiában is. :)

PriTek 2011.11.21. 20:09:42

@TrueY:

rendeltetés szerint=megfelelő közegben, környezetben

Az ős tudás (Weöres Sándor):

Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése.
Az emberalkatban rejlő ős tudás lényegileg mindenkiben azonos, érvénye teljes. Az ős tudás az egyetlen alkalmas alap; ami rajta alapszik, ronthatatlan, ami elgondoláson alapszik, szétmálló.
Az ős tudás végtelenül egyszerű, olyannyira, hogy szavakba nem is foglalható. Megegyezik vele minden, ami szükséges, nyugodt, szilárd; ellentétben van vele minden, ami csábító, izgága, hemzsegő.
Tíz hadsereg, száz pénzesláda, ezer okirat védettje elpusztul; amit az ős tudás birtokosai minden segítség nélkül létrehoznak, megmarad.
Aki a lényében rejlő ős tudást önmaga számára meghódította, mindent elért, ami emberileg elérhető; az élet és halál csak felületesen sebezheti, lényegében sérthetetlen és teljes.

A 4 éves verziódhoz:
Molnár V. József: Isten tenyerén - A gyermekrajzok üzenete

Üdv

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.21. 22:10:18

@PriTek: Egy tudományosan értelmezhető megközelítésnek jobban örültem volna. Ebben a dimenzióban az "őstudás"-t csak mint a genomikus tanulást lehet értelmezni. Chomsky szerint a nyelvtani szabályok pl. ilyenek.

kröszti 2013.11.17. 13:19:13

Sokan szidják, de akinek tényleg semmi pénze ilyenre (csóró diák külföldben) annak jó ötletet ad. A mécses még itt is olcsó, fityfenéket lehet kint gyűjteni (ámokszép lesz tőle minden), és egy tálba összehordva még jól is kinézhet. Diák-edisön. Nekem tetszik.
"Szerintem bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."
(Kurt Cobain)
Kapcsolat a blog szerkesztőjével:
Színesötletek Team

Hirdetés

 szines-otletek-rajzshop-banner-300-250-px.jpg

Ajánló

73892-001_crw_banner_300x250px_hu-en.jpg

Hirdetés

Impresszum

impresszum_1.jpg

Címkék

#másfélméterv (7) ablakdísz (9) advent (109) adventi koszorú (23) adventi naptár (53) ajándék (28) ajándékcsomagolás (8) ajándékdoboz (5) ajándékkészítés (9) ajándékötlet (8) ajándékötletek (15) ajánló (37) ajtódísz (43) akció (5) akrilfesték (14) álarc (21) album (5) alkotás (13) állatfigura (16) anchor crafty (11) angyal (6) antikolás (9) anyák napja (22) anya vagyok (10) arcmaszk (8) art export (87) asztaldísz (10) baba (5) babamama (6) babaszoba (7) bagoly (8) barkácsolás (6) befőttesüveg (9) befőzés (10) best of 2022 (10) budapest (7) Budapest Park (14) bútorfelújítás (12) bútorfestés (26) bútortuning (5) cérna (5) ceruzatartó (6) coats (8) család (5) családi rendezvény (18) cser kiadó (8) csináld magad (524) csomagolás (9) csomózás (35) decoupage (16) decoupage alkotósarok (8) DEKA (8) dekor (8) dekoráció (301) design (5) dísz (7) díszítés (57) divat (13) DIY (183) diy (358) dulux (17) dulux simply refresh (5) ecsetfilc (5) egyszerű alapanyag (5) ékszer (45) ékszergyurma (5) ékszerkészítés (45) epoxi (5) érdekességek (5) erkély (5) esemény (7) fa (7) fajáték (8) fajáték körkép (8) falevél (11) falfestés (16) farmer (8) farsang (47) felújítás (25) fenntarthatóság (50) fenntartható ajándékozás (23) festék (17) festés (85) festészet (7) fesztivál (10) filc (11) filcanyag (14) filctoll (9) FIMO (8) Firkafalva (5) flitter (6) foglalkoztató (9) Föld napja (5) föld napja rajzpályázat 2022 (5) fonal (66) fonás (13) furdancs (8) fürdőszoba (7) gasztro (5) gesztenye (9) girland (11) gyerekekkel készíthető (83) gyerekeknek (38) gyerekjáték (36) gyerekkel az élet (18) gyereknap (5) gyerekszoba (23) gyerekszoba dekoráció (6) gyertya (20) gyertyaöntés (9) gyöngy (26) gyöngyékszer (8) gyöngyfűzés (40) gyurma (17) gyurmaékszer (5) hajtogatás (29) halloween (57) hammerite (6) hangulatfény (6) hazai (16) hazai márka (12) házigyurma (6) hellókarácsony (13) hello piac (6) henkel (11) hetiegy (15) heti inspiráció (28) hímes tojás (6) hímzés (26) hír (10) hobbyművész (90) hóember (9) home decor (5) hópehely (5) horgolás (58) horgolásminta (6) hulladékból alapanyag (28) hulladékcsökkentés (85) hulladékmentes (23) húsvét (101) húsvéti dekoráció (11) húsvéti nyuszi (5) húsvéti rajzpályázat 2021 (8) idézet (53) inktober (5) inspiráció (70) irodalom (11) iskola (12) iskolakezdés (16) iskolaszer (9) ismeretterjesztő (6) járványhelyzet (7) játék (94) játékkonyha (7) jeles nap (38) jelmez (18) jelmezkészítés (7) jótékonyság (5) kabala (6) kacatmentés (21) karácsony (247) karácsonyfa (12) karácsonyfadísz (57) karácsonyi ajándékötletek (11) karácsonyi dekoráció (25) karácsonyi könyvajánló (5) karantén (7) karkötő (27) karnevál (5) karton (9) kartondoboz (15) kaspó (9) kavics (16) kavicsfestés (19) képeslap (10) képkeret (12) képzőművészet (21) keresztszemes (12) kert (84) kertészkedés (23) kézimunka (60) kézműves (24) kézzel készült (65) kiállítás (12) kicsivagyok nagyleszek (8) kiegészítő (9) kihívás (9) kint a kertben (7) kipróbáltuk (5) kitekintés (7) kokárda (6) könnyen elkészíthető (5) könyajánló (12) konyha (13) könyv (23) könyvajánló (58) környezetbarát alapanyag (9) környezettudatosság (31) környezetvédelem (31) kosár (10) kosárfonás (17) koszorú (44) koszorúkészítés (7) kötél (7) kötés (54) kötésminta (5) közösség (42) közösségi (6) kreatív (27) kreatív foglalkozások (7) kreatív hobbi (8) kreatív ötletek (17) krepp-papír (5) krétatábla (5) kultúra (14) láda (6) lakásdekor (7) lakásdekoráció (95) lakásdísz (10) lakásfelújítás (12) lakberendezés (60) lakberendezési ötletek (8) lámpa (10) lámpabura (8) lámpás (16) levegőn száradó gyurma (6) levelek (6) levendula (8) madáretető (8) magyar (8) majolika (10) makramé (27) maradék anyagból (17) március 15 (5) maszk (15) mécses (8) mécsestartó (19) mese (9) mézeskalács (11) Mikulás (5) mikulás (8) minta (13) mintaív (8) mora kiado (44) mosható (5) mozaik (17) mozaikozás (13) műanyagmentes július 2021 (23) műgyanta (6) művészet (10) művészetek völgye (7) nagy nebulo kviz (6) naptár (12) nebulo (20) nedobdki (18) nemadomfel alapítvány (7) nyaklánc (12) nyár (29) nyereményjáték (79) nyuszi (12) öko (8) olvasmány (6) olvasni jó (14) olvasót nevelek (16) önkéntes pr (11) online adventi naptár (23) online adventi naptár 2022 (24) origami (19) öröknaptár (13) örömhímzés (10) ősz (113) őszi dekoráció (18) otthon (37) otthondesign (23) pályázat (46) pannoncolor (8) papír (91) papírdísz (40) papírfonás (16) papírfüzér (5) papírguriga (6) papírhajtogatás (6) papírjáték (6) papírragasztás (5) papírvirág (19) parafa dugó (7) párna (12) pentart (51) pentart-alkotósarok (5) pentart alkotósarok (5) PET-palack (6) peyote (9) pici piac (7) plüssfigura (6) póló (9) pólófonal (5) pólóminta (6) polymer clay (6) pompon (5) porcelán (5) pöttömkert (10) pr (5) pritt (104) pritt pályázat (8) program (12) programajánló (93) quilling (8) ragasztás (43) ragasztó (12) rajz (8) rajzolás (9) rajzolni jó (8) rajzpályázat (15) rajzshop.hu (6) raklap (15) raklap-bútor (6) recept (11) recycle (101) régiből újat (26) rendezvény (10) rendszerezés (8) reuse (5) rozsda (5) sablon (12) sál (5) sapka (5) schachenmayr (10) scrapbook (5) süthető gyurma (19) szabás (11) szabásminta (10) szabás varrás (12) szalvéta (7) szalvétatechnika (15) szemmaszk (5) szépművészeti múzeum (13) szilveszter (5) szinesinktober (5) szineskert (5) színes papír (6) színes programok (41) szines programok (7) színező (6) szőnyeg (8) szponzoráció (6) tamogatott tartalom (5) támogatott tartalom (135) tárolás (13) tároló (5) táska (7) tavasz (73) tavaszi dekoráció (7) tél (21) télapó (6) terasz (8) termés (6) természetes alapanyag (42) tervezés (8) textil (10) textilfesték (11) textilfestés (15) tízperces trükkök (10) toboz (6) tojás (9) tojásdíszítés (7) tojásfestés (22) tojástartó (10) tök (23) tökdekoráció (14) tökdíszítés (5) tökfaragás (29) töklámpás (13) történetek (18) tudástár (6) tudatos vásárlás (6) tündérkert (6) tus (5) üdvözlőlap (7) újév (6) újrahasználat (23) újrahasznosítás (223) újrahasznosított alapanyag (25) újra felhasználás (5) ültetés (10) ünnep (12) ünnepi dekoráció (14) üvegfestés (13) Valentin-nap (9) valentin nap (13) varrás (60) vásár (19) váza (7) velencei (6) vendégposzt (11) világnap (7) vintage (5) vintagetiles sal 2022 (10) virág (13) virágtartó (17) visszatekintő (8) vissza a suliba (6) xstitch (6) zene (14) zero-waste (9) zero waste (24) zokni (6) zöldbolt (5) zöldebb gyerekszoba (6) Címkefelhő

Színes Ötletek Blog

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat és DIY ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán aktív és jó hangulatú közösség tagjaként.

redesigned by

VVM
süti beállítások módosítása