Színes Ötletek

a kézügyes blog

Shibori - a japán textilfestés varázslatos világa

picmonkey_collage2.jpg

A mai bejegyzésben a távoli Japánba kalauzollak titeket, hogy egy kis ízelítőt kapjunk a hagyományos textilfestés rejtelmeiből, amelyet gyűjtőnéven shiborinak neveznek. Teljes képet nem ígérhetünk, hiszen a shibori több mint száz ősi technikát foglal magába. Az üdítően egyedi és stílusos, dekoratív mintákat többféle módszerrel alkothatjuk meg, ebből mutatok most nektek néhány ámulatba ejtő fogást.

A shibori, avagy a japán batikolás számos módszerében a közös, hogy valamilyen szorításos technikával - ez lehet például kötözés, hajtogatás, öltés, fércelés, préselés, csomózás, csavarás, redőzés, gyűrés - a textil egy részét megóvjuk a festéstől. Az így létrejövő minták száma gyakorlatilag végtelen, érdemes hát bátran kísérletezni!  Egyrészt, mert így hamar elsajátíthatjuk a fogásokat, másrészt könnyedén kikísérletezhetjük a nekünk leginkább tetsző motívumokat, mintákat.

shibori_sampler_quilt.jpg

Hagyományosan indigóval festették kékre a különféle természetes kelméket - például pamutot, lent - de napjainkban már más színeket és anyagokat is alkalmazhatunk.

indigo3.jpg

indigo_1.jpg

Shibori technikákkal díszíthetünk ruhákat és kiegészítőket egyaránt, a látványos motívumok elsősorban sálakon, kendőkön, táskákon, ruhákon érvényesülnek.

5e592f8f359d1d5c6877ac232268e251.jpg

Az öltözködés, a divat világa mellett a shibori visszaköszönhet a lakberendezésben is, pompás kiegészítői a modern, a skandináv, vagy éppen a naturális stílusú otthonoknak is. Terítők, függönyök, párnahuzatok mind-mind gazdagíthatók ezekkel az egyedi és különleges motívumokkal.

97b42fe78362a5688f6830950ad30222.jpg

Ha kedvet kaptatok, bátran vágjatok bele! Amire mindenképpen szükségetek lesz hozzá:

  • természetes fehér textilanyag (pl. pamut vagy len)
  • színezék azaz indigó vagy textilesték
  • gumikesztyű
  • gumiszalagok, madzagok, cérnák, kötözőanyagok
  • festőedények, tálak
  • esetleg pálcák, csipeszek, falapok technikától függően 

3_1_1.jpg

A galériában találtok néhány inspiráló ötletet és mintaalkotó módszert.

És néhány ötlet a YouTube-ról is:

 

Ha alaposabban elmerülnétek a shibori világában, szívből ajánlom figyelmetekbe a Cser Kiadó Shibori - Japán textilfestés című kötetét, amely tizenkét textilszínezési technikát ismertet, minden technikát három különböző variációban, hiszen a textilfestés világában nincsenek mereven követendő szabályok. A technikák, színezékek és hajtogatási módozatok tetszőlegesen keverhetők és párosíthatók, hogy sajátosan szép eredményt kapjunk. Minden színezési technikához tartozik egy konkrét, kipróbálható modell: az arashi technikával készített bevásárlószatyortól a merítéses technikával színezett ruháig. 

shibori_banner.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5212576657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o.n. 2017.06.30. 14:39:10

Ez egészen olyan, mint a batikolás. Gyönyörűek!

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása