Színes Ötletek

a kézügyes blog

Március idusa

Közeleg a tavasz legfontosabb nem vallási ünnepe, az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója. Sokan ilyentájt beugranak egy rövidáruboltba nemzeti színű szalagot vásárolni, vagy előveszik a ládafiából az évek óta ott tárolt, és csak ebben az időszakban használt kokárdájukat. Persze olyanok is akadnak – szép számmal – akik maguk készítik el a kokárdájukat. Az alábbi írással ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

 

A kokárdaviselet elterjedése a XVIII. századi európai nemességnek köszönhető. Különösen angol, francia és német nyelvterületen vált jellemzővé a szalagcsokor viselése. Eleinte a kalapra, később a gallérra tűzték.



A francia forradalom idején kezdődött a kokárda nemzeti színű változatának viselése, ezáltal a hazafias érzelmek kifejezése. Később a nemzeti lobogókat is a kokárda színei alapján határozták meg

A francia forradalom kokárdája, 1790

 Volt, aki honfiúi büszkeségét több kokárda egyidejű viselésével is kimutatta

I. világháborús mosonmagyaróvári regruták, Néprajzi Múzeum            

Manapság sokan készítenek egyedi, különleges kokárdát. Ezek ugyan többé-kevésbé eltérnek a hagyományostól, de ugyanúgy méltók a megemlékezéshez.

Gyöngyökből is fűzhetünk kokárdát. Ezt a csodaszép modellt megtaláljátok itt a blogon.

 

 

Aki inkább horgolna, három modell közül is választhat Dombauer Lászlóné Horgolt kiegészítők  című könyvében. A hagyományos kokárda mellett nemzeti színű karkötők leírását is megtalálhatjuk a könyvben. A modellekhez tökéletes választás a Barka Malom fonal.

Horgolt kokárda

Piros, fehér és zöld fonal (pl. Barka Malom Menyecske, Gida és Csalán)

3 mm-es horgolótű

Biztosítótű vagy kitűzőalap

 A kokárda átmérője kb. 7 cm.

 A kokárdát középen kezdjük, és körbe-körbe haladva horgoljuk. Először zöld fonallal horgolunk.

1. kör: 5 láncszemből (lsz) készítsünk láncszemsort, majd kúszószemmel kapcsoljuk gyűrűvé.

2. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd a gyűrűre horgoljunk 11 rövidpálcát (rp). Kúszószemmel zárjuk a kört. Ebben a körben 12 pálca van.

3. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 3 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő két rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még egyszer, majd készítsünk még 4 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 3 pálcát szaporítottunk, tehát itt 15 pálca van.

Fehér fonallal folytassuk a horgolást.

4. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 4 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő két rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még egyszer, majd készítsünk még 5 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben is 3 pálcát szaporítottunk, tehát itt 18 pálca van.

5. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 2 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő 2 rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még négyszer, majd készítsünk még 3 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 6 pálcát szaporítottunk, tehát itt 24 pálca van.

Piros fonallal folytassuk a horgolást.

6. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd az előző sor pálcái közé felváltva horgoljunk 1 és 2 rp-át, összesen tizenegyszer, majd horgoljunk még 2 rp-át. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 12 pálcát szaporítottunk, tehát itt 36 pálca van.

7. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd az előző sor pálcái közé felváltva horgoljunk 1 és 2 rp-át, összesen tizenhétszer, majd horgoljunk még 2 rp-át. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 18 pálcát szaporítottunk, tehát itt 54 pálca van. Dolgozzuk el a kiálló fonalvégeket.

A kokárdát biztosítótűvel rögzíthetjük a ruhánkra, de varrhatunk a hátuljára kitűzőalapot is.

Pár öltéssel textilmaradékokból is készíthetünk virág alakú kokárdát. A modell leírása Christiane Hübner Kanzasi – Japán textilvirágok című könyvében található. 

 

Még idejében szóltunk, hogy ki-ki megtalálja a szívének kedves technikát és elkészítse saját, személyre szabott szalagcsokrát. A gyerekek is értékelni fogják a saját készítésű darabot. Jó munkát, örömteli készülődést kívánunk! Alapanyagokért szeretettel várunk a Barka fonalboltban.

Forrás: kunst-fuer-alle.de, neprajz.hu, Színes Ötletek blog, Cser Kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7812354873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása