Színes Ötletek

a kézügyes blog

Pecsét dekorgumiból

A dekorgumi az egyszerű külseje ellenére egy igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, hisz könnyen vágható, ragasztható, hővel hajlítható és gyerekek is kedvükre alkothatnak belőle. Most egy nagyon jópofa felhasználás módját osztjuk meg veletek, megmutatjuk, hogyan készítsünk belőle nyomdát! Nyáron nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is remek elfoglaltság pólóra, strandruhára, terítőre stb. nyomdázni néhány vidám mintát, szóval ne hagyjátok ki!

A dekorgumi anyaga, rugalmassága és vastagsága kifejezetten alkalmas arra, hogy pecsételéshez is használjuk. Egyszerűen csak vágjuk ki a kívánt mintát, ragasszuk egy megfelelő alapra, ami lehet egy egyszerű fa lap, vagy rétegelt lemez, vagy befőttes üveg teteje is, mi egy poháralátétet használtunk. Hogy még könnyebb legyen vele dolgozni, egy pici bútorgombot is rácsavartunk fogantyúnak. 

Első lépésben a pecsétünk alapját antik-réz akrilfestékkel és fényes lakkal kezeltük, ez azért fontos, mert a pecsétet a későbbiekben langyos vízzel tisztítjuk, és így az alapunk tökéletesen vízálló lesz, a fa a lakk miatt nem szívja majd magába a nedvességet. A mintát előtte érdemes papíron megtervezni, sőt kivágva ezt akár sablonnak is használhatjuk. Akik biztosak a kezükben, egyből a dekorgumira is rajzolhatnak!

Ha nagyon aprólékos a mintánk kontúrja, akkor dolgozzunk szikével vagy sniccerrel, ha egyszerűbb mintát választottunk, akkor egy hegyes kisolló is megteszi.

Az alapra hobbiragasztóval (fontos, hogy vízbázisú ragasztót használjunk, ne oldószerest, ez utóbbi ugyanis kárt tehet a dekorgumiban) rögzíthetsük a mintát.  A száradással az előírtnál több időt várjunk, ugyanis a dekogumi ugyanis nem szívja magába a ragasztót, így a száradási idő akár 15-20 perc is lehet.

Érdemes a pecsét felső részén egy jelölést tenni, hogy tudjuk mikor áll a mintánk függőlegesen, ehhez mi egy picike szivecskét vágtunk kis és ragasztottunk a bútorgomb tetejére.

A pecsételéshez ecsettel felhordható textilfestéket használhatunk (akrilfesték is jó, csak az száradás után sokkal keményebb lesz, viszont erőteljesebben fed). A pecsétre ecsettel vigyük fel a festéket (mártogatva csak kevesebb festéket tudunk felvinni és egyenetlenebb is lesz az eredmény), és biztos nem lesz foltos a lenyomat.

Használat után langyos szappanos vízzel mossuk el, sőt óvatosan még körömkefével is lehet sikálni, nem fog leválni a dekorgumi. Persze, ha több színnel nyomkodunk, elég sokszor kell majd elmosni…

Nyomkodhatunk vele terítőt, párnahuzatot, ruhát, arra ügyeljünk, hogy száradás után (ami kb. 20 perc) vasalással fixáljuk a textilfestéket. Ezt megtehetjük az anyag hátoldalán, vagy színén vasalva, utóbbi esetben használjunk sütőpapírt is. Közepes hőfokon 2-3 perc vasalás elegendő.

Az anyag A Mi Otthonunk 2014. áprilisi számában jelent meg.

Ötlet, styling és fotó: Varga Judit

További technikák:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2512355205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása