Színes Ötletek

a kézügyes blog

Tedd különlegessé fotóalbumod oldalait!

Többféle olyan ötletet megosztottunk már - akár posztban, akár videóban - amiben a 3D por és szerepelt valamilyen formában. Most egy új felhasználási területen mutatunk alkalmazási technikákat, ami nem más, mint a scrapbook.

3D alapanyagokkal és akrilfestékkel érdekes textúrákat tudunk kialakítani, amik még izgalmasabbá teszik a fotók köré rendezett díszítéseket: strandhomokot, sarat, földet, kavicsos partot varázsolhatunk a helyszíneken készült fotók mellé.

3D finom por, 3D durva por, 3D kis golyók

A por fehér színe nincs hatással az akrilfesték pigmentjeire, a festék beborítja a szemcséket, tehát pontosan azt a színt kapjuk végeredményül, amilyen az akrilfestékünk eredeti árnyalata volt. Ez az egyik legelőnyösebb tuljadonsága ennek a különleges anyagnak! Gondoljunk csak bele: egyazon albumoldalon ugyanabban az árnyalatban különféle textúrákat hozhatunk létre, melyek tökéletesen illenek a scrapbookpapírokhoz vagy fotóink színeihez.

Akrilfestékkel egyszerű szabadkézi ecsetvonással, vagy vékony sablonon keresztül is lehet a háttér kartonját dekorálni (csík és cikk-cakk a fotón). Ha azonban az akrilfestékhez finom szemcsés 3D port is keverünk, akkor a kapott pasztával 3D sablonon keresztül is dolgozhatunk, ehhez használjunk spatulát, vagy kenőkést.

Ugyanezt megtehetjük úgy is, hogy ehhez a keverékhez durvább szemcséket is adagolunk (valószínűleg festékre is szükség lesz), ami egy szemcsés felületet fog eredményezni. 

Ezt alkalmazhatjuk maszkolószalaggal kitakart részen, vagy tetszőleges felvitellel, illetve sablonon keresztül is.

3D finom por + 3D durva por + akrilfesték

Ugyanez a kisméretű 3D golyókkal már egy egészen másfelületet ad. Arra figyeljünk mindig, hogy akár durva port, akár kis golyókat használunk, mindig kerüljön a festékbe finom por is, ez fogja ugyanis a masszát egyben tartani! Pontos arányokat nehéz mondani, mert a paszta sűrűsége függ a festék viszkozitásától is, ha sűrűbb festékkel dolgozunk, kevesebb porra lesz szükségünk.

Íme a különbség a durva por (piros) és a kisméretű golyó (kék) között, akrilfestékkel és finom porral keverve sablonon keresztül:

Készíthetünk olyan pasztát is, amiben mindhárom 3D alapanyag szerepel: a finom por, a durva por illeve a kis golyók. Ha nem vagyunk gyakorlott scrapbookosok, vagy nem használtuk még a 3D-s alapanyagokat, mindenképpen gyakoroljunk egy kisebb felületen, mielőtt belevágnánk egy teljes oldal elkészítésébe.

Aztán készíthetünk kisebb méretű tag-eket (címkéket, kártyákat), amin kifejezetten jól mutatnak ezek az izgalmas, színes, a felületből kiemelkedő textúrák. Ezeket a kártyákat aztán önállóan vagy scrapbook oldalak díszítőelemeként használhatjuk.

3D finom por + 3D durva por + akrilfesték alkalmazása - balra: sablonnal, jobbra:ecsettel felhordva

Ehhez a patchwork-re hajazó elrendezéshez érdemes bevetnünk a maszkolószalagot a kikevert szemcsés paszta felviteléhez. Láthatjuk, hogy a különböző színű akrilfestékbe keverve a por színeiben és textúrájában is jól illik a scrapbookpapírokhoz.

Egy remek példa arra, hogyan lehet egy pocsolyás, gumicsizmás és minden bizonnyal sárban tocsogós emlékhez tökéletesen passzoló díszítést készíteni:

3D finom por + 3D durva por + 3D kis golyó + akrilfesték + sablon

Az elkészült scrapbookoldalon sarat, és gélpasztával vizet imitáltunk. A 3D por keveréke a legtisztább, de legmutatósabb "sár", ami egy scrapbookoldalra kerülhet.

Ezen a scrapbook oldalon pedig az ugyanolyan színű, de különféle keverésű paszták alkalmazása látható.

Akrilfesték + 3D finom por vastag sablonon keresztül

Akrilfesték + 3D finom por + 3D durva por maszkoló szalagos takarással

Az elkészült nyaralós témájú oldal, amin a tenger homokját idéztük 3D por segítségével 

Scrapbook háttér díszítésével kapcsolatban nézzétek meg ezt a videónkat is.

Dekoratőr: Budaházi Brigitta
Fotók: Varga Judit és Szöllősi-Kis Orsi

 

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5012355073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása