Színes Ötletek

a kézügyes blog

Olvasói alkotás: Zsolt kerti csobogója

Zsolt nemrég meglepte édesapját születésnapja alkalmából egy napelemes szökőkút szivattyúval. A kertben már volt egy kisebb medence, amire hamarosan megépült a csobogó is. A viszonylag kis költségvetésű ötlet nagyon is látványos, Zsolt pedig örömmel beavat minket az elkészítés részleteibe is!

3.jpg

Az alábbiakban összefoglalom, hogyan készült a szökőkút. Az elképzelés az volt, hogy napelemes szökőkút szivattyúval és egy vele tömlővel összekapcsolt kaspóval egy kis kerti csobogót építsünk. Ez a mellékelt képek szerint sikerült.

1.jpg

  1. Gödör kiásása a medence számára. Ha éles kavicsos a talaj, célszerű homokot önteni a medence alá/köré.  A medence elhelyezése.
  2. Nálunk a medence már megvolt, ezért csak annyit csináltam, hogy sík lapú ásóval a medence körül 20 cm sávban körbevágtam a földet. Ezután a 20 centis sávon óvatosan végigmentem csákánnyal és kb. 5 cm mélységben kilapátoltam a földet kis kerti lapáttal. Ide kerülnek majd a díszkavicsok.
  3. Ha megvan a medence és körülötte tetszés szerinti széles sáv, akkor ide le lehet fektetni egy réteg geotextíliát a gazosodás ellen. Már csak a medence köré kell önteni a választott díszkavicsot.
  4. A következő lépésben odatettünk a nagy vörös köveket (talán bauxit lehet) a medence szélére. A kövek alatt helyeztük el a napelemes szivattyú vezérlőegységét egy félbevágott 5 literes kannában, amit kifelé lejtettünk, hátha így is beázna (bár a vezérlő IP44-es, bírja az esőt).
  5. A vezérlőegységhez csatlakoztattuk a napelem panelt és a búvárszivattyút. Előbbit le lehet szúrni tetszőleges helyre (vagy falra/korlátra szerelni, adnak hozzá konzolokat). A szivattyú a még üres medence aljára kerül, de az emelőmagasságától függően lehet, hogy kell alá tenni valamit, hogy magasabban legyen. Egy téglát, csempét vagy bármi sík felületet mindenképp kell alá tenni.
  6. A szivattyúra nem a hozzá adott szórófejeket szereltük, hanem egy szilikon csövet húztunk rá. A csövet átvezettük a medence falán kb. 5-10 cm-re a tetejétől. Ehhez egy megfelelő furat kell, ami lehetőleg a majdani vízszint alatt van, de a külső talajszint felett. Ez nem is olyan egyszerű, nekünk se lett tökéletes. A medence falán áthúzott szilikoncsövet a kaspó oldalára fúrt lyukon is áthúztuk. Innentől a bekapcsolt szivattyú a kaspóba szállítja a vizet.
  7. A kaspót be kell állítani a megfelelő dőlésszögbe, amit megint csak nagyban befolyásolhat a szivattyú emelőmagassága. A szivattyú és a kaspó szája közötti szintkülönbség maximum az emelőmagasság lehet (ez kisebb szökőkút szivattyúknál 0,5-1 méter)
  8. Az utolsó lépés a medence feltöltése, a rendszer indítható.

 2.jpg

Mi még tervezünk rakni egy hosszúkás agyag tálat a kaspó alá úgy, hogy a medence fölé nyúljon, és abból folyjon a medencébe a víz. Ez madáritatóként funkcionálna.

4.jpg

Köszönöm Roszjár Zsoltnak a részletes leírást és a fotókat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr425516994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása