Színes Ötletek

a kézügyes blog

Üvegtárgyak festése

Üveget festeni elsőre könnyűnek tűnik, de ahhoz, hogy valóban szép is legyen, gyakorolni kell, nincs mese. Ebben a  bejegyzésben sorra vesszük az alapvető tudnivalókat, és készíthetitek is a csinos, színes, vidám lakáskiegészítőket!

uveglap2.jpg

Szükséges anyagok

  • üvegfesték (oldószeres vagy vízbázisú), eredmény szempontjából szinte teljesen mindegy, de érdemes jó minőségűt választani, ezek sokkal szebb árnyalatúak és lényegesen tartósabbak
  • kontúrfesték (tubusos vagy műanyag flakonos) kinek mi válik be, nekem a flakonos (ebből egyenletesebben tudtam kinyomni a festéket), de érdemes kipróbálni mindkét változatot
  • ecset, kötelező a jó minőségű, mert nincs bosszantóbb amikor pár perc múlva a frissen festett virágszirmokban megjelennek az első kihullott ecsetszálak
  • terpentin, az ecsetek tisztításához és a hibák gyors eltüntetéséhez
  • festésre váró bármilyen üvegfelület (kezdőknek síküvegek!)
  • kitartás, mert elsőre ritkán sikerül olyanra a festés, amilyet elképzeltünk
  • türelem, mert az üvegfestés, lassú, aprólékos tevékenység, nem szabad kapkodni, és ki kell várni a teljes száradást is, ami nemritkán 24 óra

uveglap4.jpg

A festés menete

Elsőre könnyebb, valamilyen sík üvegfelületet választani (képkeret, óralap stb.), az első festésem nekem is egy képkeret széle volt. Ezek alá egyszerűen be kell fektetni a mintaívet, és hajrá. Az üveget festés előtt zsírtalanítani kell, különben nem fog megtapadni mindenhol a festék. Aki nem bírja az oldószeres festéket, választhat vízbázisút, bár az oldószeres tartósabb, a vízbázisú is ugyanolyan szép. A színeket fajtán belül lehet keverni, így elég egy alapszíneket tartalmazó készlet is. A színtelen festék hozzákeverésével lágyíthatók az árnyalatok. Először a kontúrvonalakat kell felvinni, lassan, de egyenletesen nyomva a tubust, pár centire az üveg fölött vezetve. Ha a tubus hegye hozzáér az üveghez, maszatos és göröngyös lesz a vonal. Lehet a kontúrhoz külön szűkítő fejet is használni, aki leheletvékony vonalakat szeretne. 

uveglap5.jpg

Ha megszáradt a kontúr, jöhet a festés. Elég nagyon kevés színt használni, és inkább több részletben felvinni a felületre.Én imádok kísérletezni a színekkel, akár felületen elegyíteni őket, hogy éppen csak összefolyjanak, vagy új színeket kikeverni és azokkal dolgozni. 

uveglap1.jpg

uveglap3.jpg

A képeken Kovács Zsolt munkái láthatók!

Friss hír!

Megjelent a Színes Ötletek sorozat legújabb kötete Üvegfestés címmel. A könyv kiadója a hiánypótló kötet leggyorsabb megrendelőit most festhető üvegmedalionnal ajándékozza meg! Ráadásul a könyv eleve 20 % kedvezménnyel rendelhető, szóval duplán is megéri! Részletek a képre kattintva!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr435216658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása