Színes Ötletek

a kézügyes blog

Schachenmayr – az egyediség vonzereje
Kössünk játékosan!

h_post_159490_import_0eb63af7a8ecbc04.jpg

A kötés kedvelői jól tudják, hogy nem csak klasszikus- és divatos ruhadarabokat és ruházati kiegészítőket lehet a szebbnél-szebb fonalakból készíteni – de őket is meg lehet lepni! Schachenmayr márkánk fonalkínálatához minden szezonban egyedi ötletek is társulnak – ezúttal egy olyanra hívjuk fel figyelmed, mellyel szinte bármelyik gyermeknek örömet okozhatsz!

h_post_159497_import_5c4791a5d1c669dd_1.jpgS hogy milyen fonalból készíthető el ez a vidám játékmackó?

A 2012-13-as szezonban kibővült színválasztékkal elérhető, az egyedi színhatásokat kedvelő felhasználók körében igen kedvelt Schachenmayr Aventica kötőfonalból!

h_post_159490_import_44191a7f4203acf6.jpg

Ez a csodálatos fonal a kötés során „automatikusan” kiadja az adott szín által biztosított mintázatot – a mackó is egyféle fonaltól ilyen színes! Íme néhány példa a sok közül:

h_post_159490_import_506cfffa4767c6f4.jpg

Kötött mackó elkészítése

Mérete: kb. 35 cm magas

Hozzávalók:

  • Schachenmayr Aventica kötőfonal 100 g (2 db 50g-os gombolyag) Orion Color színben (színszám 80). A kötőfonal bármelyik másik színe is választható, ha a megjelölt árnyalat nem tetszetős!
  • 4db 4-4,5-ös Milward harisnyakötő tű és 4-4,5-ös Milward kötőtű, 1 hímzőtű, vatta a kitöméshez, maradék fekete fonal.

Simakötés: Körökben minden szemet simán kötünk. 

Egy szemet megduplázunk: egy szem sima, egy csavart sima szemet kötünk az előző kör egy szeméből.

Méretpróba simakötéssel: 23 szem és 34 sor = 10 x 10 cm.

Leírás

A lábakat, karokat és a testet felülről lefelé, a fejet alulról felfelé körökben és simakötéssel kötjük. A kör kezdete mindig a maci hátoldalán legyen. A megadott számú szemeket egyenletesen elosztjuk a 4 harisnyakötő tűn, a szemeket körré zárjuk.

Lábak: 16 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk. Öt centire a kezdéstől a kör 1. és utolsó szemét megduplázzuk = 18 szem. 10 centire a kezdéstől a kör első és utolsó szemét megduplázzuk = 20 szem. 15 centire a kezdéstől két-két szemet simán összekötünk = 10 szem. Majd a következő, második körben még egyszer két-két szemet simán összekötünk = öt szem. A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket. A másik lábat ugyanígy kötjük.

Karok: 10 szemet felszedünk, a szemeket elosztjuk a négyharisnyakötő-tűn = 2-3-3-2 szem/tű, simakötéssel kötünk. Öt centire a kezdéstől a kör első és utolsó szemét megduplázzuk = 12 szem. 10 centire a kezdéstől a kör elsőés utolsó szemét megduplázzuk = 14 szem. 14 centire a kezdéstől két-két szemet simán összekötünk = hét szem. Ezután a következő, második. körben még egyszer két-két szemet simán összekötünk, az utolsó szem egy sima szem = négy szem. A fonalat elvágjuk, a maradék szemeket összehúzzuk vele. A másik kart ugyanígy kötjük.

Test: 24 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Három centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 2 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 32 szem.

Öt centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 3 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 40 szem.

Hét centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 4 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 48 szem.

Kilenc centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 5 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 56 szem.

12 centire a kezdéstől felváltva 2 szemet simán összekötünk, és 2 sima szemet kötünk = 42 szem.

Majd a következő, második körben felváltva két szemet simán összekötünk, egy sima szemet kötünk = 28 szem. A következő, második sorban az összes szemet leláncoljuk.

Fej: 16 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Az első körben az összes szemet megduplázzuk = 32 szem. A második körben simán kötünk.

Harmadik kör: * egy szemet megduplázunk, két szem sima, egy szemet megduplázunk, a *-tól folyamatosan ismételjük= 48 szem.

Negyedik kör: simán kötünk. 

Ötödik kör: * 1 szemet megduplázunk, 4 szem sima, egy szemet megduplázunk, a *-tól folyamatosan ismételjük= 64 szem.

Simakötéssel kötünk tovább.

4,5 centire a kezdéstől a 23. és a 41. szem után 1-1 színes jelet teszünk (a szemek helye).

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 6 szem sima = 56 szem. 3 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 5 szem sima = 48 szem.

Három kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 4 szem sima = 40 szem.

1 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 3 szem sima = 32 szem.

1 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 2 szem sima = 24 szem.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 1 szem sima = 16 szem.

A következő körben 2-2 szemet simán összekötünk = 8 szem.

A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket.

Fülek: 12 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Az első körben felváltva egy szem sima, egy szemet megduplázunk = 18 szem.

Két centire a kezdéstől felváltva egy sima szem, két szemet simán összekötünk = 12 szem.

A következő 2. körben 2-2 szemet simán összekötünk = 6 szem.

A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket. A másik fület ugyanígy kötjük.

Összeállítás: A karokat, lábakat és a fejet kitömjük a vattával, majd zárjuk a nyílást. A testet félbehajtjuk, megjelöljük a közepét. A lábakat a középvonaltól egyenlő távolságra helyezzük el, kicsit beráncoljuk a lábak végét, és úgy gombostűzzük be a testbe. A testet kifordítjuk, a lábak közben a nyaki résznél kilógnak. Összevarrjuk a testet a lábakkal együtt. Színére fordítjuk a testet, kitömjük a vattával. A nyaki résznél kb. két  cm szűkre összehúzzuk a nyílást. A kitömött fejet a testre illesztjük.

Hímzőcérnával beöltünk a nyakkivágásnál, feljövünk a fonallal az egyik szem jelénél, 1 szemmel arrébb visszaöltünk a nyakhoz. Megcsomózzuk a cérnát, közben kissé meg is húzzuk, hogy a szemnél egy kis bemélyedés keletkezzen. A másik szemnél is ugyanígy járunk el. Amennyiben szükséges, a fejbe még tömünk egy kis vattát, majd a fej nyílását kb. 2 cm-esre húzzuk.

A fejet és a testet összevarrjuk, ha szükséges, még utántömjük. A két kart kb. egy centivel a nyak alatt felvarrjuk. A fül kezdő sorának két végét összevarrjuk, az íves füleket felvarrjuk a testre. A fekete fonallal orrlyukat, szájat, szemet hímzünk a fotó alapján.

A leírásban ajánlott színt szabadon megváltoztathatod – alább a „Termékek” hivatkozásra kattintva eljutsz honlapunkra, ahol megtalálod az Aventica fonal színkártyáját!

További ötletek:

1. Szeretnéd ha ezek a mókás figurák nem fordítanának neked hátat? Keresd a Kötött Kedvenceink „Karácsonyi ajándékötletek” különszámát, melyben szemből látható a három jóbarát, s természetesen megtalálod benne a kötésleírásokat is!

h_post_159490_import_42111dd0598858e2.jpg

h_post_159490_import_4c7bd7120183dc3c.jpg

2.      Aventica modellek sokaságát találod Schachenmayr Inspiration 041, 002, 001 és 149 kiadványainkban, melyeket keress a nagyobb rövidáru boltokban és fonalszaküzletekben!h_post_159490_import_a3afda86c981dc7f.jpg

coats logo2.gif

Hasznos linkek:

Coatscraft

Termékek

Schachenmayr Inspiration

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr154972728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása